Nemio incident na završnici maškara

Nasilje na Pehlinu: više djevojaka istuklo tri mlađe kolegice!

Ingrid Šestan Kučić

Policija je jučer potvrdila incident na Pehlinu, a prijava je stigla iz Dječje bolnice  Kantrida u kojoj su dvije od tri napadnute učenice zatražile liječničku pomoć



RIJEKA Odlazak na paljenje pusta u srijedu navečer za tri je učenice  Osnovne škole Pehlin završio kobno jer ih je, u namjeri da sudjeluju na  završnici maškaranih običaja, spriječila skupina starijih školskih kolegica koje su ih fizički napale.


Za dvije trinaestogodišnjakinje fizički je napad završio s težim ozljedama zbog čega su zatražile liječničku pomoć,  a prema riječima oca jedne od napadnutih osnovnoškolki (podaci poznati redakciji) jedna od učenica još uvijek je hospitalizirana zbog ozljeda trbušne šupljine, dok je njegova kći nakon pružene liječničke pomoći puštena kući. 



Ono što najviše zastrašuje je činjenica da sve ustanove prebacuju odgovornost s jedne na drugu, jer u školi nam je  rečeno da incident ne spada pod njihovu nadležnost jer se dogodio izvan škole





– Kći mi je u šoku i pod strašnim stresom. Već smo dva puta bili u  bolnici. Ima ozljedu ligamenata vrata te longetu na nozi, a njena je prijateljica još uvijek u bolnici. Treća učenica koja je bila s njima prošla je  bez većih ozljeda, međutim sve tri izjavljuju da se boje ići u školu i da  napad nisu ničim izazvale.


Učenice koje su ih napale starije su od njih i  naša ih djeca poznaju iz škole. Kao roditelji pokušavamo sve poduzeti  da se djeca zaštite. Prijavili smo slučaj policiji i školi, a jučer sam osobno kontaktirao i dječju pravobraniteljicu koja je zatražila da joj se obratim pisanim putem.


Ono što najviše zastrašuje je činjenica da sve ustanove prebacuju odgovornost s jedne na drugu, jer u školi nam je  rečeno da incident ne spada pod njihovu nadležnost jer se dogodio izvan škole i nastave, a u policiji pak kažu da škola mora nešto poduzeti,  kaže ogorčeni otac.



Sve ove dane od kada se dogodio napad na našu  kćer, nitko nas iz škole nije nazvao da pita kako je, kaže ogorčeni roditelj



Dodajući kako nije riječ o prvom incidentu takvog tipa u OŠ Pehlin, otac ozlijeđene učenice 7. razreda ističe kako je apsurdno da se radi o  osnovnoškolskoj ustanovi koja imam status »Škole bez nasilja«, a istovremeno se bilježe slučajevi sukoba učenika.


– Ono što je najstrašnije od svega je da nitko ništa ne poduzima. Sve  ove dane od kada se dogodio napad na našu kćer, nitko nas iz škole nije nazvao da pita kako je. Također, cijeli napad na našu djecu gledali su  djelatnici jedne trgovine i nitko nije priskočio u pomoć.


Pitam se na koji način da pružimo sigurnost djeci. Ne vidimo drugog izlaza nego preseliti dijete u drugu školu, što je suludo na kraju školske godine i gotovo na kraju osnovnoškolskog obrazovanja. Oduvijek je u školama bilo  sukoba, međutim nisu uvijek završavali fizičkim ozljedama, zaključuje  otac napadnute djevojčice.



Policijska uprava Primorsko-goranska jučer je potvrdila da je incident na Pehlinu prijavljen, a prijava je stigla iz Dječje bolnice Kantrida  u kojoj su dvije od tri napadnute učenice zatražile liječničku pomoć. Sa  slučajem napada na učenice 7. razreda upoznat je i ravnatelj OŠ Pehlin  Željko Šimunić. Međutim, kako je istaknuo, iako ne opravdava fizičke  sukobe, ovaj incident ne spada pod nadležnost škole.


– Osobno garantiram da su djeca sigurna dok su u školi, ali što djeca  rade u slobodno vrijeme, ne mogu znati niti je to dužnost škole. Na roditeljima je da vode računa o tome gdje se i s kim djeca navečer kreću.  Garantiram da u našoj školi, iako smo multikulturalna sredina, nema  nasilja. U ovom slučaju nadležnost je policije da razriješi tko je koga i  zašto napao, istaknuo je Šimunić.