Zakonski čisto, a etički?

Napredovao unatoč sudskom postupku zbog mita: Dr. Bosnar dobio trajno zvanje – redovnog profesora

Tihana Tomičić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Prema izjavama dekana Tomislava Rukavine i rektora Pere Lučina, praktički nije bilo načina da se Bosnara ne izabere na to mjesto, unatoč optužnici 



RIJEKA   Bivši predstojnik riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku dr. Alan Bosnar, kojega USKOK tereti za zlouporabu položaja i primanje mita od podređenih suradnika te je protiv njega u tijeku sudski postupak, u očekivanju presude izabran je ovih dana u znanstveno nastavno zvanje redovnog profesora u trajnom zvanju grane sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci. 


Optužnicu protiv doktora Bosnara USKOK je podigao 2013. godine, a tereti ga se za tri slučaja primanja mita, čime se okoristio za 349.040 kuna, kao i za zloporabu ovlasti, čime si je priskrbio 250.770 kuna. Za davanje mita Bosnaru optužen je jedan od njegovih podređenih suradnika, doktor Miran Čoklo. 


Mirna budućnost?


Prema optužnici, doktora Bosnara tereti se da je iznuđivao svoje suradnike od rujna 2007. do travnja 2013. godine, traživši od njih da mu svakog mjeseca daju dio svojih prihoda od dijela poslova koje su obavljali na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku te da je svojevoljno razdjeljivao novac s računa Zavoda. Liječnici sa Zavoda su mu, navodno iz straha, godinama davali mito. Doktor Bosnar bio je uhićen, a iz riječkog istražnog zatvora izašao je jer je na Županijskom sudu u Rijeci prihvaćen prijedlog branitelja da mu se istražni zatvor zamijeni jamstvom na nekretnini, koje je dala treća osoba, u visini od milijun i pol kuna.




Suđenje je u međuvremenu preseljeno u Karlovac jer je dr. Bosnar tražio izuzeće riječkog suda. Inače, doktor Bosnar je zajedno s bivšim ministrom Draganom Primorcem 2007. godine pristupio HDZ-u. 


Prema izjavama dekana Tomislava Rukavine i rektora Pere Lučina, praktički nije bilo načina da se Bosnara ne dodijeli trajno zvanje, unatoč optužnici. Naime, izabran je na mjesto redovnog profesora u trajnom zvanju kao jedini kandidat na javnom natječaju, i to kao zaposlenik Medicinskog fakulteta kojemu je nakon pet godina rada kao redovni profesor slijedilo napredovanje u trajno zvanje. Prijedlog je formalno furmuliralo Fakultetsko vijeće nakon završenog natječaja, a potvrdio Senat Sveučilišta u Rijeci. 


Nema suspenzije


To nam je potvrdio i dekan Rukavina.


– Kriteriji i postupci napredovanja u akademskoj zajednici uvjetovani su nadređenim propisima, koji su u ovom slučaju poštovani. Moj osobni sud uvijek se temelji na načelima etičnosti, moralnosti i odgovornosti, a ovdje se radi o zakonima i pravničkim kriterijima. Ponekad to može biti i u suprotnosti s moralnim normama, ali ja sam morao misliti na instituciju koju vodim i poštedjeti je moguće tužbe kojoj bi bila izložena da se nije poštovao zakon. Ne mogu preuzeti odgovornost da institucija, dakle Medicinski fakultet, dobije tužbu jer su nekome uskraćena zakonska prava, a znamo da sudski postupak za kolegu nije dovršen i on nema pravomoćnu presudu kojom bi bio proglašen krivim – kaže dekan Rukavina.


Na naše pitanje nije li natječaj mogao biti poništen i jesu li barem održane kakve konzultacije o ovom slučaju, kaže: »Naravno da smo se dodatno konzultirali, održali smo raspravu o tome na nekoliko razina. Evo vidite, u sustavu državne službe, na primjer u policiji, postoji institut suspenzije. Ali kod nas u javnoj službi ne. Stoga gotovo da nismo imali drugog izbora, sve drugo vodilo bi tužbi.«


Na pitanje što će se s profesorom dr. Bosnarom dogoditi ako bude osuđen, dekan kaže da je logično da s izdržavanjem kazne takva osoba više ne može obavljati svoj posao. 


Rektor Pero Lučin objašnjava da se Senat uvijek, sukladno zakonu, mora očitovati o prijedlogu Fakultetskog vijeća, a napominje da je uvijek riječ o javnom natječaju.


Ispunjeni uvjeti


– Kod nas je praksa da se na te natječaje uglavnom javljaju ljudi koji već rade na tom fakultetu, te konkuriraju za više radno mjesto. Svi uvjeti natječaja bili su ispunjeni. Naravno da smo svjesni optužnice, ali također znamo i da kolega nije osuđen, te mi ne možemo arbitrarno raspravljati o tome. Drugo je pitanje trebaju li osobe koje su pod kaznenim progonom uopće imati mjesto na Sveučilištu. To bi trebalo sustavno regulirati i zakonom, ne krešeći ničija ustavna prava, ali i našim internim Pravilnikom o stegovnoj odgovornosti profesora, na kojem upravo radimo. Tu je riječ o sustavnim rješenjima, ne o pojedinačnim slučajevima. Senat je mogao donijeti i »političku odluku« da se osobu ne primi na to mjesto u taj status, ali time bi nečije zakonsko pravo bilo prekršeno. Nažalost, to je tako – rekao nam je Lučin. 


Dr. Bosnar već je, kako su nam objasnili, preuzeo svoju novu dužnost profesora u trajnom znanju, što je gotovo najviša razina akademskog statusa i praktički, osim u slučaju sudske presude, ne može biti nijednog razloga da je Bosnar ne obnaša dok je radno sposoban.