Dočekala ih sigurnosna blokada

Napad na sustav ili veliko zanimanje malih poduzetnika za bespovratna sredstva: Blokiran online servis Grada Rijeke

Damir Cupać

Korisnici koji su jutros tijekom prijavljivanja iz sustava dobili obavijest o zaprimljenoj prijavi, ne moraju se ponovo prijavljivati



Grad Rijeka raspisao je javni poziv za dodjelu dva milijuna kuna bespovratnih sredstava subjektima malog gospodarstva s ciljem poticanja razvoja i unaprjeđenja konkurentnosti riječkih poduzetnika, a prvi put omogućeno je apliciranje online i odmah u prvoj minuti pogođena je online »stativa«. Naime, kako navode u Gradu Rijeci, zbog velikog broja istovremenih prijava poduzetnika na online servis Grada Rijeke, došlo je do privremene blokade sustava automatskom aktivacijom sigurnosnih komponenti. 


Samo prije nekoliko dana gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je na konferenciji za novinare da je važno prijaviti se što prije jer će se tim redoslijedom i dodjeljivati bespovratna sredstva. Poduzetnici su ga poslušali, ali, eto, sustav nije izdržao. U Gradu Rijeci najavljuju da bi online apliciranje trebalo biti omogućeno već sutra od osam sati.


“Do privremene blokade sustava automatskom aktivacijom sigurnosnih komponenti došlo je zbog velikog broja istovremeno započetih prijava na online servis Grada Rijeke. Djelatnici Zavoda za informatičku djelatnost otklonili su blokadu, no u ovom trenutku teško je sa sigurnošću odgovoriti na pitanje zašto se aktivirala sigurnosna blokada. Naime, trenutno traju analize koje bi trebale utvrditi da li se radilo samo o velikom broju istovremenih prijava poduzetnika za subvencije ili o paralelnom neovlaštenom napadu na sustav koji je aktivirao sigurnosnu blokadu.




Problem je riješen u smislu pretpostavke da se radilo o velikom broju istovremenih prijava poduzetnika i sutra (srijeda) od 8.00 sati bit će ponovo omogućen pristup prijavama. Grad Rijeka je putem web stranice poduzetnike obavijestio i o obustavi zaprimanja zahtjeva, a i o ponovnom sutrašnjem  početnom terminu zaprimanja zahtjeva.


Upravo kako bi se i u nastavku svim poduzetnicima omogućio isti fer postupak, danas u 15 sati danas objavljena je informacija da će zaprimanje prijava bit će omogućeno sutra od 8.00 sati.


Korisnici koji su jutros tijekom prijavljivanja iz sustava dobili obavijest o zaprimljenoj prijavi, ne moraju se ponovo prijavljivati. Oni koji tu potvrdu nisu zaprimili, sutra od 8.00 mogu uputiti ponovo svoj zahtjev.


Dok ne završe analize koje radi Zavod za informatičku djelatnost, teško je sa sigurnošću utvrditi da li se radilo (ili nije) o paralelnom neovlaštenom napadu na sustav. Na isti način teško je sa sigurnošću tvrditi da se napad (ako radilo o napadu) sutra neće ponoviti”, navodi se u odgovoru Zavoda za informatičku djelatnost.