Laburisti protiv Zakona o osobnom bankrotu

Nansi Tireli u Rijeci: Vlada pogoduje bankama, a ne građanima

Tihana Tomičić

"Još početkom godine upozoravali smo na drastično povećan broj blokiranih računa građana, a iz Vlade su nas kritizirali da ne pratimo sve što oni čine. Sada, nakon šest mjeseci, dobili smo prijedlog koji ne koristi građanima", rekla je Tireli



RIJEKA  Zakon o osobnom bankrotu koji je Vlada predložila i dala na javnu raspravu ide na štetu dužnika, a na korist vjerovnika, odnosno banaka.


S obzirom da je intencija trebala biti sasvim drugačija, tražimo da Vlada to promjeni, a mi ćemo amandmanima najesen također predložiti izmjene – izjavila je v.d. predsjednica Hrvatskih laburista-stranke rada Nansi Tireli u Rijeci.


Ona objašnjava da se ovakvim prijedlogom zakona bankama prepušta odluka da li će prihvatiti pojedinačni, osobni plan bankrota, što nikako ne ide na korist običnih građana.




– Još početkom godine upozoravali smo na drastično povećan broj blokiranih računa građana, a iz Vlade su nas kritizirali da ne pratimo sve što oni čine. Sada, nakon šest mjeseci, dobili smo prijedlog koji ne koristi građanima – rekla je Tireli.


Podaci su, kako kaže, alarmantni: praktički, preko milijun građana je u blokadi, ako se apsolutna brojka od 318.000 blokiranih računa građana pomnoži s tri, koliko broji prosječna obitelj.


Također, u odnosu na 2013. godinu, čak je 7,7 milijardi kuna više blokirano, što je rast od 25 posto ukupno blokiranih osoba. Na koncu, danas fizičke osobe i obrnici u Hrvatskoj imaju blokiran veći iznos sredstava nego sve pravne osobe zajedno, što znači da su upravo građani najveće žrtve krize.


– To je i dokaz da ni banke nisu ispravno procjenjivale gospodarska kretanja. Pa nisu ljudi dizali kredite s namjerom da ih ne vraćaju, već je jasno da je stvar u tome da su ih banke poticale na takve aranžmane i još, uz to, upitno plasirale vlastita sredstva – poručili su u Rijeci Laburisti. 


Tireli upozorava da su na prijedlogu zakona radila ministarstva pravosuđa i financija – ali nedostaje resor socijalne politike. “To je sektor koji je također trebao biti uključen u ovaj posao. Zato očekujemo velike promjene prijedloga zakona do jeseni”, zaključila je šefica Laburista.