Grad Kraljevica

Nalog za rušenje Neptuna u Bakarcu

Orjana Antešić

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Nakon svih naših apela da nešto učini da taj hotel više ne predstavlja opasnost za ljude, vlasnik se čak nije ni potrudio ukloniti tih dva kubika šute s prometnice, rekla je gradonačelnica Nada Turina Đurić



KRALJEVICA Zbog opasnosti koju predstavlja za žitelje i posjetitelje Bakarca, kao i upornog oglušivanja vlasnika da poduzme određene mjere na osiguranju starog hotela »Neptun«, u Gradu Kraljevici izdali su nalog za njegovo rušenje, a tvrtki »Luje« slijedi i pozamašna kazna od 25.000 kuna, izvijestila je »svoje« gradske vijećnike kraljevička gradonačelnica Nada Turina-Đurić.


Kap koja je prelila čašu kod odgovornih u Kraljevici dogodila se za posljednjeg nevremena, kada se pod udarima olujne bure urušio komad s tog ruševnog i napuštenog hotela i pao na prometnicu.


   – Nakon svih naših apela da nešto učini da taj hotel više ne predstavlja opasnost za ljude, makar da samo ogradi to područje, vlasnik se čak nije ni potrudio ukloniti tih dva kubika šute sa prometnice. Dosad smo reagirali opomenama, koje smo u više navrata slali tvrtki »Luje« i njezinom direktoru Radi Zdriliću, ali nismo naišli na bilo kakav znak dobre volje. Zbog ugroze koju ta ruševna zgrada predstavlja za građane sada smo odlučili poduzeti drastičnu mjeru, objasnila je vijećnicima Turina-Đurić te dodala kako Grad Kraljevica i inače ima problem s velikim brojem gospodarskih objekata koji nisu u funkciji, no barem zasad ne predstavljaju toliku opasnost za ljude, kao što je to slučaj sa starim bakaračkim hotelom.


Sanacija pješačkog mosta




Kraljevički vijećnici upoznati su i da uskoro kreće sanacija pješačkog mosta u Bakarcu, koji je stradao za vrijeme velikih bujica, a idući ponedjeljak trebala bi početi i izgradnja vezova u luci Kraljevica, ispod stare bolnice te u Bakarcu za čije je gospodarsko korištenje još prije godinu dana koncesija dobila tvrtka »Sky Deal« iz Šibenika.


Realizacijom ovog projekta osigurat će se blizu 200 nautičkih vezova u ovom lokalnim lukama do početka ovogodišnje turističke sezone, barem su takve najave.


O tome je na sjednici u Kraljevici govorila ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević koja je vijećnike upoznala s radom i planovima ove lučke uprave za ovu godinu. Mihaljević je poručila i kako se nada da će do ove jeseni uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju za zahvate na uređenju luke Carovo, čime bi se zaokružio ovaj potez kraljevičke obale.



Relativno mirna sjednica Gradskog vijeća Kraljevice eskalirala je na samom kraju, na vijećničkim pitanjima, kad su se »dohvatili« HDZ-ovi vijećnici, poglavito Damir Dumančić i Đani Tomičić te SDP-ov predsjednik Vijeća Aleksandar Kružić. Polemični i povišeni tonovi nastavili su se i po završetku sjednice, u hodnicima gradske uprave. A sve je krenulo tako da je vijećnik Damir Dumančić potegnuo pitanje izmjene Statuta i Poslovnika o radu Vijeća, aludirajući na posao kojeg za Grad Kraljevicu već dugi niz godina radi Aleksandar Kružić i za to je plaćen iz gradskog proračuna. Riječ je o poslovima na zaštiti i osiguranju od požara i eksplozija. To je izazvalo komešanje u SDP-ovom i HNS-ovom »bloku«, uz opaske kako je riječ o staroj i neutemeljenoj priči koju HDZ, eto, opet pokušava »pakirati«. Turina-Đurić podsjetila je kako su po tom pitanju iz Grada zatražili i dobili mišljenje Povjerenstva za sukob interesa o tome kako Kružić tim poslom nije u sukobu interesa. Na to je replicirao Dumančić, kazavši da je gradonačelnica ispustila drugi dio dopisa Povjerenstva u kojoj stoji preporuka da bi se vijećnici ipak trebali ustezati od obavljanja takvih i sličnih poslova za vrijeme dok im traje mandat u predstavničkom tijelu. Prema Turini-Đurić, Kružić taj posao za Grad obavlja najmanje dvostruko jeftinije od drugih ponuđača. U povišenom tonu, Kružić je po završetku sjednice uzvratio Tomičiću da bi bilo bolje da se priupita oko svojih moralnih kriterija s obzirom da već četiri godine ne plaća komunalnu naknadu, a gradski je vijećnik. Tomičić tu činjenicu nije negirao, a njegovo je objašnjenje da su na to natjerale vlastite financijske (ne)prilike. Na naš upit o kojim se novcima radi koje prima od Grada Kraljevice Kružić je, inače zaposlenik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, rekao da se radi o 1.800 kuna mjesečno.



  


Stadionu ime Milana Ružića Minte


Bilo je govora i o uvali Črišnjevo u kojoj su, po odluci ove lučke uprave, uklonjene brodice s kopnenog platoa s obzirom da taj prostor nije i ne odgovara uvjetima suhe marine, ponajprije sa sigurnosnog aspekta. Nakon što je lučka uprava izdala rješenje o prisilnom micanju najkasnije do 15. veljače, prema riječima Mihaljević, konačno su reagirali i vlasnici četiri preostala plovila koja su još na tom platou.   

Nakon liburnijskih općina te otoka Raba, i Kraljevica se odlukom Gradskog vijeća uključila u projekt e-Županija, a na sjednici su odrađena i zakonska usklađenja postojećih odluka o komunalnom redu te upravljanja nekretninama u vlasništvu Grada.


   Na sjednici je jednoglasno prihvaćeno da se za godišnju nagradu Primorsko-goranske županije s područja grada Kraljevice predloži »Zvijezda Danica«. Od strane HDZ-ovih vijećnika stigao je i prijedlog inicijative da kraljevički nogometni stadion »okruni« imenom jednog od najtalentiranijih nogometaša »Rijeke« svih vremena i rođenom Kraljevičanu, Milanu Ružiću Minti, koji je preminuo početkom prošle godine.