Bakar

Nakon višegodišnjeg “natezanja” sve je spremno za obnovu Doma kulture na Krasici

Sanja Gašpert

Sredstva u visini od 830 tisuća kuna već su osigurana u proračunu za 2018. kao i dodatnih 500 tisuća kuna za opremanje interijera i stavljanje doma u funkciju prvom polovinom 2019. godine



BAKAR Grad Bakar specifičan je po mnogočemu, tako da pored dvanaest crkvi, dvije osnovne škole, pet područnih, uz srednju Pomorsku školu i područjem koje se prostire od obale mora do čak 1528 metara visine na vrhu Risnjaka, u svom vlasništvu ima i osam domova kulture. Prije desetak godina Grad je krenuo u sustavnu i cjelovitu obnovu svih ovih objekata, tako da je do sada, prema riječima bakarskog gradonačelnika Tomislava Klarića, obnovljeno sedam domova kulture i to u naseljima Praputnjak, Škrljevo, Kukuljanovo, Plase, Hreljin, Zlobin i Bakar.


Druga faza obnove


O koliko značajnim projektima se radi dovoljno govori podatak kako je u njihovu obnovu do sada uloženo ukupno više od dvadeset milijuna kuna proračunskih sredstava. Posljednji je na red došao i Dom kulture Krasica, posljednji iz razloga što je rješavanje imovinskog statusa objekta spriječilo njegovu raniju obnovu.


– Na sedam domova kulture na području Bakra bilo je uknjiženo vlasništvo mjesnih zajednica, jedino je na Krasici upisano vlasništvo Socijalističkog saveza radnog naroda. Državno odvjetništvo je slijedom toga prije desetak godina uknjižilo vlasništvo Republike Hrvatske i tako spriječilo pokretanje radova i obnovu doma. Ono što je apsurd je činjenica da je Grad izgubio punih sedam godina da bi od države dobio pravo vlasništva na domu koji je na očigled svih propadao. Kakva je razlika između države i Grada u odnosu prema svom vlasništvu, dovoljno govori činjenica da je Grad Bakar već danom potpisivanja ugovora s državom pokrenuo projekt obnove, kaže gradonačelnik Klarić. Dodaje kako je 2016. godine najprije postavljeno novo krovište doma.




– U cilju energetske učinkovitosti krovni pokrov izveden je od sendvič panela i plasticificiranog lima. Prije nepunih mjesec dana završena je i druga faza obnove, tako da je u cijelosti obnovljena fasada koja je izvedena u oblozi od kamene vune. Zamijenjena je i postavljena nova aluminijska stolarija, a izvedeni su i pripremni radovi za buduću kotlovnicu – kaže Klarić.


Građevinska dozvola


Koliko u Bakru dugoročno planiraju pokazuje i podatak da je još 2013. godine, prilikom izgradnje zdravstvene stanice Krasica, pored Doma izgrađeno i parkiralište, uz koje su ukopani plinski spremnici namijenjeni grijanju oba objekta. U ovom trenutku Grad čeka građevinsku dozvolu kako bi mogao krenuti u završne radove i završiti obnovu. Sredstva u visini od 830 tisuća kuna već su osigurana u proračunu za 2018. godinu, kao i dodatnih 500 tisuća kuna namijenjenih opremanju interijera i stavljanje doma u funkciju prvom polovicom 2019. godine.


– Ono što veseli je da će konačnom obnovom doma, pored kojeg smo izgradili novu ambulantu s ugostiteljskim objektom i parkiralištem, Krasičarci, njihove udruge, kao i Kulturno-umjetničko društvo Primorka dobiti Dom kulture kakav zaslužuju, a mi ćemo tako ispuniti svoje obećanje za čiju smo realizaciju izgubili i previše bespotrebnog truda i vremena u prepisci i raspravi s državnom administracijom. Do sada smo u njega uložili ukupno 1.405.000 kuna i ono što veseli je činjenica da je već sada Dom Krasica postao ukras ovog našeg primorskog mjesta – zaključuje Klarić.