HNK Ivana pl. Zajca

Nakon kazališne sezone u srpnju počinje sanacija zidova i podova zgrade “Zajca”

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj



RIJEKA Sanacija zidova i podova zgrade HNK Ivana pl. Zajca započet će u srpnju nakon kazališne sezone. Sanacija bi trebala biti gotova do kraja rujna, objavio je Odjel gradske uprave za kulturu. Trenutačno se objekt kazališta »isušuje« sustavom »ARP-EOSSAN«, a riječ je sustavu bežične dinamičke elektroosmoze koji je lani postavljen u svrhu rješavanja kapilarne vlage u objektu kazališta. U Gradu su zadovoljni kako napreduje ovaj projekt.


– Druga kontrola rada ovog sustava, koja je obavljena u ožujku ove godine, ukazala je ravnomjerno smanjenje vlažnosti u iznosu od više od 10 posto od početnih vrijednosti vlage na objektu o čemu je izrađen i Protokol o uspješnosti sušenja. Kontrola isušivanja trajat će još tri godine, a sušenje se smatra postignutim kad zidovi budu sadržavali 4 do 6 posto vlage, saznajemo od Odjela za kulturu.


Zidovi će se sanirati tako da će se stara žbuka »otući« i na očišćenu podlogu zatim će se nanijeti mineralna žbuka koja je paropropusna, otporna na sol te koja nije hidroskopna odnosno ima svojstva stvaranja kemijskih i fizikalnih uvjeta za brzo površinsko isparavanje i dubinsko isušivanje vlage iz zida.