Investicija austrijske firme ZTC

Nakon 86 godina Rijeka dobiva novi hotel

Robert Frank

Početak gradnje tornja od 13 etaža unutar kojeg će se nalaziti i poslovni hotel s tri zvjezdice i 105 soba, planiran je sljedeće godine. ZTC pregovara s nekoliko korporacija zainteresiranih za upravljanje hotelom



Nakon 86 godina predaha, izuzimajući obnovljene hotele Kontinental izgrađen 1888. godine, Bonaviju izgrađenu 1876. godine, Jadran izgrađen 1914. godine, te Neboder čija je gradnja počela 1929. godine, Rijeka će konačno dobiti potpuno novi hotel. Riječ je o investiciji austrijske firme ZTC koja je prije tri godine izgradila istoimeni trgovački centar na predjelu Krnjeva, u blizini zgrade Novog lista i iznad riječke rafinerije nafte odakle puca pogled na cijeli Kvarner.


Po svemu sudeći, jedini graditelji hotela u Rijeci od 1876. godine dosad bili su Mađari i Austrijanci, koji su do početka Prvog svjetskog rata izgradili postojeće riječke hotele, i sada, nakon gotovo sto godina od završetka najkrvavijeg svjetskog rata, hotel u Rijeci opet grade Austrijanci.    

Raspored sadržaja


Početak gradnje poslovnog tornja od 13 etaža unutar kojeg će se, na ukupno devet katova, nalaziti i poslovni hotel s tri zvjezdice i 105 soba, planiran je najkasnije sljedeće godine. Vrijeme gradnje procijenjeno je na godinu, do maksimalno godinu i pol dana. ZTC je kao investitor već u pregovorima, zasad je informacija o kome je riječ tajna, s nekoliko hotelskih korporacija koje su vjerojatno zainteresirane za upravljanje hotelom. Sveukupna vrijednost ulaganja u novi poslovni neboder čiji je dominantni dio hotel bi, prema procjenama, trebala iznositi do 11 milijuna eura.



Rijeka već ima poslovni toranj, sličan onome koji planira graditi austrijski ZTC. Radi se o WTC-u na Pećinama koji nešto manje od desetljeća, kao poslovni toranj u visokom stupnju izgrađenosti, stoji potpuno prazan i polako ali sigurno propada. Cijena mu je s godinama padala pa se navodno sada spustila na 5 milijuna eura, no pravog interesa za taj poslovno-stambeni toranj, kako je prvotno zamišljen, i dalje nema. Toranj na Pećinama sa svojih 16 katova zauzima otprilike 12 tisuća četvornih metara kojima treba pridodati i osam tisuća četvornih metara garažnog prostora.





   Raspored sadržaja po etažama nebodera, prema našim informacijama, izgledao bi otprilike ovako: u prizemlju su smješteni trgovački sadržaji i glavni ulaz u objekt, na prvom katu nalazi se recepcija za hotel, recepcija za uredske etaže te caffe-lounge. Na drugom i trećem katu nalaze se uredski prostori. Hotel je, dakle, smješten na ukupno devet etaža, a na vrhu objekta je hotelski restoran s kuhinjom.    

Za poslovnjake


Hotel bi, prije svega, bio poslovnog karaktera, a na 11. katu nalazit će se apartmani za iznajmljivanje biznismenima koji, naprimjer, dođu u Rijeku na dva, tri mjeseca. Tlocrtna površina svake etaže nebodera iznosi oko 700 četvornih metara, a ukupno se planira izgraditi 12 tisuća četvornih metara bruto površine. Kako saznajemo, lokacijska dozvola je izdana te se pripremaju dokumenti i za građevinsku. Austrijski ZTC planira gradnju nebodera i hotela iznad postojećeg platoa, na istočnom podestu udaljenom tridesetak metara od ulaza u trgovački centar.