(Pre)spora pravda

Nakon 15 godina okončana vlasnička bitka: Slavica Šota dobila ključeve Starčevićeve 2

Damir Cupać

Poslovni prostor u Starčevićevoj 2 / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Poslovni prostor u Starčevićevoj 2 / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Predstavnici Rijekatekstil Domusa predali su joj poslovni prostor u posjed



RIJEKA Nakon 15 godina čekanja i 15 godina mukotrpne borbe, Slavica Šota dobila je ključeve poslovnog prostora u Ulici Ante Starčevića 2 koji je kupila 2000. godine. Predstavnici Rijekatekstil Domusa predali su joj u posjed poslovni prostor zbog kojega se krajem 2012. godine Slavica Šota sa suprugom zatočila u njemu i tamo provela više od 30 dana kako bi upozorila na nepravdu i na sporost pravosuđa.


Valja podsjetiti da je obitelj Šota najprije 10 godina vodila spor za taj poslovni prostor u Sloveniji, a nakon što je u Ljubljani dobila pravomoćnu presudu protiv vlasnika koji su prostor dobili u postupku denacionalizacije, više od dvije godine bilo je potrebno Županijskom sudu u Rijeci, iako je riječ o žurnom postupku, da potvrdi rješenje Općinskog suda koji je amenovao pravomoćnu presudu iz Slovenije kojom je ona postala vlasnica dvaju poslovnih prostora u Starčevićevoj 2 i 2b.


No, ona nije mogla do ključeva jer Rijekatekstil Domus nije izašao iz prostora, pozivajući se na pravo posjeda. Dvije i pol godine obitelj Šota je čekala da istekne ugovor o zakupu kako bi napokon mogla konzumirati pravo na svoje vlasništvo koje su kupili prije 15 godina.




Slavica Šota i danas je uvjerena da je do pravde teško stigla isključivo zbog toga što je stala na žulj riječkim centrima moći, odnosno vlasniku Rijekatekstil Domusa Mirku Pavičiću koji je prijatelj s predsjednikom Županijskog suda u Rijeci Veljkom Miškulinom.


– Iako bih trebala osjećati sreću, kao i moja obitelj, to nije slučaj. Okončana je agonija koju smo prošli zbog svega, agonija koja je predugo trajala, a još uvijek se nismo oporavili od onoga što se događalo prije dvije i pol godine kada smo suprug i ja morali ući u naš poslovni prostor i biti tamo više od mjesec dana kako bismo upozorili na nepravdu koju nam je učinio Mirko Pavičić. Nitko nikada neće moći izbrisati gorčinu i bol koju je osjetila cijela moja obitelj, ali barem nam je skinut teret s leđa da u našemu vlasništvu uživaju oni koji su činili sve da nas upropaste. Naša borba nije još uvijek gotova jer nas očekuje suđenje zbog tužbe Rijekatekstil Domusa za izgubljenu dobit zbog 34 dana koje smo proveli u Starčevićevoj. Opet moramo strahovati jer ne vjerujemo u pošteno suđenje jer Pavičići svoje prijateljstvo ne skrivaju, a nisu ga skrivali ni na dan predaje ključeva jer su zajedno bili na terasi jednoga riječkoga ugostiteljskog objekta. No, kada smo se tolike godine borili, borit ćemo se i dalje, izjavila je Šota.