Vrijednost 1,5 milijuna kuna

Najsuvremenija dijagnostika u KBC-u Rijeka: Sušak dobio 4D ultrazvučni uređaj za srce

Hina

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

 Kliničkom bolničkom centru Rijeka, na lokalitetu Sušak, u srijedu je predan najsuvremeniji uređaj za dijagnostiku srca, ehokardiografski 4D ultrazvučni uređaj vrhunskih karakteristika, vrijednosti oko 1,5 milijun kuna. Pročelnik Zavoda za kardiovaskularne bolesti KBC Rijeka Luka Zaputović rekao je da je trošak nabave pokriven iz državnog proračuna, a posao oko nabave provelo je Ministarstvo zdravstva.

Uređaj će omogućiti da zadovoljimo veliku potrebu za dijagnostičkim i endoskopskim invazivnim postupcima. Na Zavodu se godišnje obavi oko 10.000 takvih zahvata, od kojih 9000 klasično, kroz grudni koš, a ostalo pomoću sondi u jednjaku. Uređaj će, uz rutinske medicinske postupke, omogućiti i jačanje znanstveno-istraživačkih aktivnosti, istaknuo je Zaputović.


Ravnatelj KBC-a Davor Štimac istaknuo je kako je nabava najsuvremenijeg uređaja u skladu s politikom KBC-a – gradnja nove bolnice i istovremeno obnavljanje opreme u postojećim prostorima, koja će se preseliti u nove prostore po dovršetku gradnje.Ocijenio je kardiologiju kao jedan od najkvalitetnijih segmenata riječkoga KBC-a, a novi uređaj će dodatno ojačati kvalitetu djelovanja, skratiti liste čekanja i povećati zadovoljstvo pacijenata.Ministarstvo zdravstva odlučilo je nabaviti uređaj za riječku kardiologiju jer je ona »perjanica hrvatske kardiologije«, kazao je državni tajnik Željko Plazonić dodavši kako je ehokardiografski 4D ultrazvučni uređaj neophodan za obavljanje složenih dijagnostičkih i intervencijskih zahvata.