Iznenađenje

Najmoprimci neugodno iznenađeni: Najam gradskih stanova poskupio je 20 posto

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

 Od 1. siječnja 2019. godine najamnina za takav status najmoprimaca iznosi 12,54 kuna po metru kvadratnome. Prije toga iznosila je 10,45 kuna po metru kvadratnome



RIJEKA U Rijeci 1.215 najmoprimaca ima status najmoprimca sa slobodno ugovorenom najamninom u stanovima u vlasništvu Grada Rijeke, odnosno kojima raspolaže Grad Rijeka, a njih je na početku godine iznenadio viši račun za stanarinu, i to za 20 posto. Radi se o objedinjenom računu s kompletnim režijama i davanjima.


Podsjetimo, od 1. siječnja 2019. godine najamnina za takav status najmoprimaca iznosi 12,54 kuna po metru kvadratnome. Prije toga iznosila je 10,45 kuna po metru kvadratnome. Ova je odluka donesena na Kolegiju gradonačelnika koji je održan 10. prosinca 2018. godine.


– Iz cijene najma gradskih stanova Grad Rijeka ih održava te plaća pričuvu – opravdava ovo poskupljenje Odjel gradske uprave za upravljanje imovinom.




– Budući da su troškovi održavanja stanova znatno rasli proteklih godina, ali i troškovi pričuve, i to zbog sve jače svijesti građana o potrebi održavanja zajedničkih dijelova zgrada, Grad Rijeka morao je korigirati cijene najma takvih stanova kako bi ih mogao i dalje adekvatno održavati i plaćati pričuvu – naglašeno je.


U Gradu navode da je to prihvatljivo povećanje i da su ti stanovi još uvijek puno jeftiniji nego isti takvi kvadrati koji se daju u najam primjerice u Zagrebu. Ugovori o najmu stana u Rijeci se sklapaju na određeno vrijeme u trajanju od najviše 15 godina.


S problemom iznosa najamnine javila nam se i jedna čitateljica čiji račun za siječanj 2019. godine za stan na Krnjevu, površine 67.97 čevornih metara, sada iznosi 1.240,58 kuna, a prije je bio 1.066,56 kuna. U Gradu su naveli samo da bi komercijalna vrijednost najma takvog stana bila 300 eura, bez troškova režije i pričuve.