PGŽ u kompleksnom poslu

Najesen 2015. velika seoba srednjih škola

Ingrid Šestan Kučić

Ključ svega je spajanje Strojarsko-brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja na Banderovu i Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja na Krnjevu



RIJEKA » Primorsko-goranska županija prije tri je godine usvojila novu mrežu škola čijom bi implemetacijom trebalo doći do spajanja Strojarsko-brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja na Banderovu te Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja na Krnjevu, a prema najavama pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Edite Stilin, bude li sve išlo po planu, do velike seobe riječkih srednjih škola doći će naredne jeseni. Pojašnjavajući kako je riječ o kompleksnom poslu koji ne zahtjeva samo rješavanje pravnih pitanja, već podrazumijeva i niz građevinskih zahvata, ali i rješavanje kadrovskih problema, pročelnica ističe da je vanjsko uređenje i jedne i druge škole okončano, a ono što slijedi unutarnji su radovi. 


   – U zgradu prometne škole ove će se godine uložiti 1,7 milijuna kuna s kojima će se realizirati prva faza unutarnjeg uređenja koja obuhvaća različite građevinske i obrtničke radove, a u sklopu njih uredit će se i 10 sanitarnih čvorova te četiri radionice za potrebe programa metalne obrade. Istovremeno u zgradu na Banderovu uložit će se dva milijuna kuna. Taj će se iznos utrošiti za uređenje prvog, drugog i trećeg kata, a riječ je o adaptaciji sanitarnih čvorova, hodnika i učionica. Naredne se godine za uređenje prizemlja i suterena te zgrade planira utrošiti 2,3 milijuna kuna, kaže Stilin. 



Prema planu koji je Županijska skupština usvojila prije tri godine, iseljenjem medicinara sušački gimnazijalci neće cijelu zgradu dobiti za sebe, jer društvo bi im trebali praviti učenici Škole za primijenjenu umjetnost, koja ne samo da je prekapacitirana, već je godinama i dislocirana.





   Nova mreža srednjoškolskih ustanova ne podrazumijeva samo preseljenje škole s Banderova, već i njeno spajanje sa Strojarskom školom za industrijska i obrtnička zanimanja, a nova će se srednjoškolska ustanova nalaziti na adresi Jože Vlahovića 10, u zgradi u kojoj sada djeluju Strojarska i Prometna škola. Nova bi se škola trebala zvati Strojarsko-brodograđevna i obrtnička škola Rijeka, a razlog planiranog spajanja škola je mali broj učenika, koji se u obje škole smanjuje iz godine u godinu. Pri planiranom spajanju zadržali bi se svi obrazovni sektori i programi koje sada obje škole provode, a radi se o trogodišnjim obrtničkim zanimanjima. U novu bi se školu učenici trebali useliti školske godine 2015./2016. godine, a s planiraniranom novom mrežom škola neće se samo riješiti problematika dviju obrničkih škola koje su već godinama suočene sa sve manjim interesom učenika, već bi se trebalo doskočiti i godinama gorućem problemu prekapacitiranosti pojedinih objekata. 


   Prvenstveno je riječ o objektu Prve sušačke hrvatske gimnazije i Medicinske škole, jer nakon iseljenja Strojarsko-brodograđevne škole iz zgrade u Ulici braće Branchetta, u taj bi objekt trebali useliti upravo učenici Medicinske škole, koji će prema najvama pročelnice dobiti gotovo 7 tisuća četvornih metara. Na taj će se način rasteretiti zgrada Sušačke gimnazije koju će napustiti 800 učenika Medicinske škole.