10.000 karnevalista

Najavljena 37. povorka Riječkog karnevala, evo što nas sve očekuje ove lijepe nedjelje

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Petar Škarpa označio je Riječki karneval kao vrhunsku manifestaciju koja je prepoznata na mnogim razinama te podcrtao veliki broj turista koji će pristići u hotele iz cijeloga svijeta



RIJEKA – Međunarodna karnevalska povorka u svom 37. izdanju počinje u 12 sati ove nedjelje, 23. veljače. Krenut će iz Ulice Ivana Zajca preko Jelačićeva trga, Scarpine, Korza, do Zadarske ulice te završiti na ulazu u putničku obalu. Očekuje se 116 grupa: 24 grupe stižu iz inozemstva, a 14 ih dolazi izvan Primorsko-goranske županije.


Direktan prijenos


Karnevalisti dolaze iz SAD-a, Indije, Japana i mnogih europskih država, a svoj su dolazak zbog koronavirusa nažalost otkazale grupe iz Kine te Južne Koreje. Očekuje se oko deset tisuća sudionika povorke te podjednako velik broj posjetitelja, a svi koji ne budu u mogućnosti prisustvovati, prijenos će moći pratiti na Četvrtom programu HTV-a, Kanalu Ri te službenoj internetskoj stranici karnevala.


Uvod u veliku povorku bit će subotnji Humanitarni karnevalski bal u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Organiziraju ga riječki Rotary Club, Grad Rijeka te Turistička zajednica u suradnji s PPMHP-om i sponzorima te je ove godine prihod od ulaznica namijenjen kupnji vozila za prijevoz osoba s invaliditetom.




Na balu se očekuju mnogi visoki uzvanici, jedanaest veleposlanika iz Republike Irske, Italije, Indije, Švicarske, Litve, Njemačke i drugih zemalja, predstavnici riječkih gradova prijatelja Kawasakija, Rostocka, Cetinja, Karlsruhea i ostalih te gradova koji su nosili ili će nositi titulu Europske prijestolnice kulture.


Na konferenciji za medije završna su događanja karnevala najavili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, direktor TZ-a grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić, Meštar Toni, kraljica karnevala Dora Pilepić, predsjednik Rotary Cluba Zlatan Car, Nikola Praštalo iz Ine te predstavnik Erste banke Ivan Kodrnja.


Prvi čovjek gradske uprave najavio je da će ovogodišnja povorka biti najveća i najzanimljivija dosad te da je vremenska prognoza za sada naklonjena maškarama, odnosno da se predviđa dobro vrijeme.


Istaknuo je povezanost ovogodišnjeg karnevala s programom EPK te zahvalio zvončarskim grupama koje su sudjelovale u programu otvaranja, kao i drugima koji sudjeluju u ostalima programima Europske prijestolnice kulture.


– Dođite na karneval, uživajte u luci različitosti i budite ono što jeste ili što želite biti, pozvao je Obersnel.



Značaj EPK-a


Petar Škarpa označio je riječki karneval kao vrhunsku manifestaciju koja je prepoznata na mnogim razinama te podcrtao veliki broj turista koji će pristići u hotele iz cijeloga svijeta.


– Ove godine imamo čak 119 akreditiranih novinara koji dolaze iz Njemačke, Francuske, Nizozemske, Belgije i naravno Hrvatske, što je najveći zabilježeni broj. Zasigurno je tome pridonijela titula Europske prijestolnice kulture, zaključio je Škarpa.


Emina Višnić najavila je karnevalske grupe drugih prijestolnica kulture – luksemburškog Escha na Alzetti, Novog Sada, Veszpréma te ovogodišnjeg partnera irskog Galwaya. Oni dolaze s kazališnom trupom, koja će buci karnevala pridonijeti svojim bubnjarskim nastupom.


Meštar Toni i kraljica Dora Pilepić pozvali su sve da dođu uveličati Međunarodnu povorku te da podrže ljude koji su cijelu godinu vrijedno radili kako bi se predstavili na riječkom Korzu.


Zlatan Car rekao je da organizacijom humanitarnog bala Rotary Club želi vratiti dobro zajednici, Ivan Kadrnja da Erste banka podržava karneval kao najboljeg ambasadora susreta i različitosti, a Nikola Praštalo da Ina kao pokrovitelj bala želi pomoći onima kojima je potrebno te da ih sa svima u organizaciji veže dugogodišnje prijateljstvo i partnerstvo.