Festival pučkog teatra

Nagrađeni »Kako život« Kazališta Moruzgva i »Pivo« Teatra Gavran

Sanja Gašpert

Publika je izabrala - "Pivo" / Foto Damir JAKOVČIĆ

Publika je izabrala - "Pivo" / Foto Damir JAKOVČIĆ

Publika je za najbolju predstavu odabrala »Pivo«, dok je Ocjenjivački sud  nagradio Kazalište Moruzgva za predstavu » Kako život«. Nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje pripala je Aidi Bukvić za predstavu »Pluća«



ČAVLE Proglašenjem pobjednika, u Domu kulture Čavle svečano je završen 18. Festival pučkog teatra, koji se održavao proteklih tjedan dana, naizmjenično u Omišlju i Gradu Grobniku, odnosno Čavlima. Publika je za najbolju predstavu odabrala »Pivo« Teatra Gavran, dok je Ocjenjivački sud festivala dodijelio Nagradu za najbolju predstavu u cjelini Kazalištu Moruzgva za predstavu »Kako život«. Nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje pripala je Aidi Bukvić za predstavu »Pluća«, koprodukcije Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak. Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Jadranka Đokić (»Pluća«), za najbolju mušku uloga Vinko Kraljević (»Kako život«).


Proteklog je petka, pred ispunjenim gledalištem u Domu kulture Čavle, nakon odigrane posljednje predstave, »Kako život«, Kazališta Moruzgva, prigodnim programom zatvoren 18. po redu Festival pučkog teatra Omišalj-Čavle. Na svečanosti zatvaranja, načelnice dviju općina domaćina – Ivana Cvitan Polić (Čavle) i Mirela Ahmetović (Omišalj) još jednom su istaknule posebnost ovog Festivala koji predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, općina Omišalj i Čavle, nekadašnjih frankopanskih kaštela, sredina bogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom. Uz potporu općina Omišalj i Čavle, općinskih turističkih zajednica, za opstojnost Festivala kroz proteklih osamnaest godina ključno je pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, ali u prvom redu privrženost publike, kojoj je Festival uostalom i namijenjen. U glazbenom dijelu programa zatvaranja Festivala nastupili su plesači Plesnog centra Sirius, pod vodstvom Romana Vrančića te nakon njih Andrina Frleta, dobitnica nagrade Zlatni mikrofon HR Radio Rijeke te pobjednica Grobničke skale. U ulozi voditelja programa bio je direktor Turističke zajednice Općine Čavle, Ivan Salamon, koji je podsjetio nazočne kako je u konkurenciji, od 22. do 29. lipnja, igrano ukupno šest predstava, a ulaz je na sve predstave bio besplatan. Publika Čavala i Omišlja proteklih je dana tako imala prigode pogledati monokomediju Siniše Popovića »Život je čudo«, Rugantino, predstavu »Pluća« Teatra Exit i Gradkog kazališta Sisak, »Kako ubiti supruga/suprugu bez suvišnih zašto«, u izvedbi kazališta KNAP, monokomediju Slavka Sobina »Političar« (B.GLAD produkcija), »Pivo« Teatra Gavran i »Kako život« kazališta Moruzgva. Programski voditelj i selektor festivala bio je Denis Redić, a ocjenjivački sud festivala činili su Višnja Višnjić Karković, Damir Jakovčić i Robert Zaharija.

– Pored kulturološkog brendinga destinacija, osnovni je cilj strukovno pozicionirati festival u sam vrh nacionalnih kazališnih ljetnih zbivanja tijekom lipnja, učiniti ga prestižnim te postići kvalitetnu interakciju na relaciji glumac-publika-destinacija. Po reakcijama publike, ali i stručnog žirija te svih gostujućih kazališta doista imamo razloga biti vrlo zadovoljni, kazao je Denis Redić. Glumica Jadranka Đokić, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu, kazala je kako je sretna, zahvalna i ponosna što je »za silna pitanja koja komad nosi imala divne i savršene sugovornike, Amara i Aidu«. Poseban je osjećaj sva ta pitanja postaviti pod otvorenim nebom, pred iskrenom i otvorenom publikom koju smo sreli u Gradu Grobniku. Donijelo je nove momente u izvedbi predstave i dragocjeno iskustvo koje nosimo sa sobom. Od srca, hvala, kazala je Đokić, dok je Miro Gavran, autor predstave »Pivo«, nagrađene najboljom od strane publike, kazao kako mu je jako drago zbog osvojene nagrade publike i to tri godine nakon održane premijere, što, dodao je, znači da i dalje dopiremo s pričom do srca publike. Glumac Vinko Kraljević, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu, istaknuo je kako je doista iznenađen nagradom, ali i oduševljen interakcijom mnogobrojne publike. Potom kada dodate i nagradu stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini i to u vrlo jakoj konkurenciji, tada to treba posebno proslaviti i s našom šeficom Ecijom Ojdanić koja večeras nije mogla biti s nama. Hvala svima, izvrsna organizacija, kazao je Kraljević.


Oduševljenje Festivalom nije krila ni publika. Marija Ožbolt, gledateljica iz Zagreba kazala je kako je za nju ovo jedan od najvažnijih ljetnih događaja i redoviti je gost festivala, budući da već dugi niz godina ljetuje u Njivicama.




– Ovaj festival je jedinstven i po tome što je ulaz slobodan. Pa gdje na svijetu možete za nula kuna gledati vrhunske predstave. Draž je i u tome što ih gledamo u prekrasnom ljetnom ambijentu frankopanskih kaštela. Predivno, jako sam zadovoljna, kazala je Ožbolt.