Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Gradsko vijeće

Nagrada Grada Rijeke za životno djelo Boži Mimici i Darku Gašparoviću

Darko Gašparović / NL arhiva
Darko Gašparović / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2015. u 16:16 2015-05-14T16:16:50+02:00

Gradsko vijeće izabralo je Magdalenu Lupi Alvir za ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka na četverogodišnji mandat

RIJEKA  Gradsko vijeće Rijeke u četvrtak je na sjednici odlučilo da se Nagrade Grada Rijeke za životno djelo dodijele Boži Mimici za područje izdavaštva i doprinos numizmatici te Darku Gašparoviću za doprinos kulturno, umjetničkom i znanstvenom razvoju Rijeke.

Bože Mimica nagrađuje se za doprinos kulturnom životu grada na području izdavaštva i publicistike te posebno za doprinos numizmatici. Mimica je bio na čelu nekoliko izdavačkih kuća, a usto je i autor desetaka stručnih i znanstvenih radova. Sudjelovao je na znanstvenim skupovima na kojima je držao predavanja s područja numizmatike, arheologije i povijesti. Dobitnik je više nagrada, među kojima su godišnje nagrade Grada Rijeke i Županijske nagrade Splitsko-dalmatinske županije te Nagrade za životno djelo njegova rodnoga grada Omiša.

Darko Gašparović nagradu je dobio za izniman doprinos kulturnom, umjetničkom i znanstvenom razvoju Rijeke. Gašparović je bio dramaturg, ravnatelj Hrvatske drame i intendant HNK Ivana pl. Zajca. Predavao je stilistiku, povijest književnosti i teatrologiju na tadašnjem Pedagoškom fakultetu u Rijeci te na sveučilištu u Seoulu.

Objavio je značajna djela o književnom stvaralaštvu Miroslava Krleže i Janka Polića Kamova. Među brojnim nagradama koje je dobio ističe se Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Godišnje nagrade će odlukom Gradskoga vijeća dobiti profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci Jonatan Lerga, liječnik i ravnatelj Poliklinike Medico Vladimir Mozetič te predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković i predsjednik Vaterpolskog kluba Primorje EB Predrag Sloboda.

Gradsko vijeće izabralo je Magdalenu Lupi Alvir za ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka na četverogodišnji mandat. Lupi Alvir dosadašnja je ravnateljica Hrvatske drame Ivana pl. Zajca. Protiv njezina imenovanja glasovali su vijećnici HDZ-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih i Hrvatskih laburista i to zamjerajući što u programu Lupi Alvir nema financijskog plana.

Nova ravnateljica GKL Rijeka obratila se vijećnicima nakon glasovanja, kazavši da će se zalagati za kazalište koje, iako malo, može biti bitno i veliko kazalište.

Prije početka današnje sjednice, pred vijećnicom su ponovno prosvjedovali korisnici usluga grijanja tvrtke Energo, upozoravajući na nužnost smanjenja previsokih cijena grijanja. Organizator prosvjeda Josip Kukuljan u svom govoru okupljenima je kazao da se ovime želi vijećnicima poručiti da nisu stali uz građane i dali im podršku, kad nisu prihvatili smanjenje cijene grijanja na prošloj sjednici Gradskog vijeća.

Naveo je da su građani prinuđeni izaći na ulice jer ne pristaju na, kako je rekao, lihvarske cijene grijanja. Prosvjed se nastavio i nakon početka sjednice Gradskog vijeća, uz govore nezadovoljnih korisnika grijanja te učestale povike »Lopovi, lopovi« i zviždanje.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) i Vesna Buterin (HDZ) su tijekom aktualnog sata upitali gradonačelnik Vojka Obersnela zašto nije izašao pred građane te može li nešto učiniti da građani plaćaju ono što i potroše. Obersnel je kazao da je i u ovim pitanjima te u nastupu prosvjednika mnogo manipulacija te da je teško na taj način razgovarati.

Kazao je da je spreman na razgovor te da se i sastajao s predstavnicima nezadovoljnih korisnika. Do sljedeće sezone grijanja će predstavnici Energa, tvrtke kojoj je Obersnel predsjednik Skupštine, obići sve korisnike te pokušati pronaći najbolja rješenja situacije, kazao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka