Svečanost za Dan Grada

Nagrada Grada Bakra za životno djelo Josipu Luzeru

Biljana Savić

Prof. Luzer nagrađen je za doprinos obrazovnom i kulturnom ugledu Bakra. Humanitarni rad donio je titulu počasnog građanina Draganu Vladisloviću, dok je Nagradu Grada dobio Streljački klub Kvarner



BAKAR  U kakvom bi, nego li u posve svečanom i čestitarskom ozračju protekla sinoćnja svečana sjednica Gradskog vijeća Bakra, održana u upravnoj zgradi Industrijske zone Bakar d.o.o. na Kukuljanovu. Okupili su se, kao što to obično na svečanim sjednicama biva, izuzev bakarskih vijećnika, tamošnjih predstavnika kulturnih, prosvjetnih i državnih organizacija i udruga; načelnika i gradonačelnika okolnih općina i gradova, i neki udaljeniji gosti – poput saborskog zastupnika Josipa Borića (HDZ) i gradonačelnika Svete Nedjelje u Zagrebačkoj županiji Drage Prahine, načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića i Općine Klinč Sela Miljenka Vučkovića.


   – Zahvaljujemo se ne samo onim građanima koji su nama dali glas na proteklim izborima za vijeća mjesnih odbora, nego i svima koji su izašli na birališta, jer su time utrli put demokratizaciji čitavog našeg društva.


   Puna usta Bakra


Zbog te i takve podrške građana osjećamo odgovornost da nastavimo ostvarivati svoju viziju razvoja, a vizija je odavno zacrtana i ona je stalno u našim mislima i našim se radom iz dana u dan ostvaruje. Naša su gradilišta kruna našega rada i u svakoga od njih ugrađen je i dio nas. Naše obećanje – tekuća voda svakom domaćinstvu – polako se primiče kraju, kazao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić i prezentirao sve projekte realizirane tijekom prošle godine i planove koji se tek trebaju ostvariti. Javnu podršku jučer mu je pružio njegov saborski kolega Josip Borić, izjavivši da na njihovim sjednicama Klarić neprestano priča o Bakru, i našalivši se da su neke odluke svi zastupnici oplakali, poput smanjenja plaća radnicima u gradskoj upravi.


   Veliku podršku Klariću je sinoć pružio i gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković, našalivši se da je Klarić dosadan pričajući mu neprestano o bakarskim projektima, no da su Bakar prije 20 godina ljudi zaobilazili i tu dolazili eventualno kupovati baškote, a da je danas to jedan rado posjećivan grad, za kojega su zaslužni svi dosadašnji gradonačelnici.   

Nagrade i priznanja


Svečana sjednica prigoda je i za dodjelu javnih priznanja i nagrada. Tako je nagradu za životno djelo dobio prof. Josip Luzer za izuzetno veliki doprinos obrazovnom, kulturnom i intelektualnom ugledu Grada Bakra. Počasnim građaninom proglašen je Dragan Vladislović, ponajviše zbog svog humanitarnog rada, dok je nagrada Grada Bakra u 2014. godini dodijeljena Streljačkom klubu »Kvarner« Kukuljanovo koji, osim što ima istaknute rezultate, ove godine slavi 20 godina postojanja. 


   Kao i prethodnih godina, OŠ »Bakar« i »Hreljin« imenovali su najbolje učenike generacije, pa je Klarić prigodne nagrade i pohvalnice uručio Svenu Božičeviću (OŠ »Hreljin«), Antonu Vladisloviću (OŠ »Bakar«), a Mateo Tunjić dobio je nagradu za učenika generacije Pomorske škole Bakar. Nadalje, zahvalnice su dodijeljene Pomorskoj školi Bakar za unapređenje obrazovanja i promicanje pomorske tradicije tijekom 165 godina rada, te Dječjem vrtiću Bakar u povodu 15 godina uspješnog rada. Zahvalnicu Grada dobile su i tvrtke Ferotehna d.o.o. i Palfinger Kran d.o.o., te Ribarska zadruga Liburnija za nesebičnu humanitarnu pomoć poplavljenim područjima Slavonije