Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 6
Sutra: 3° 3° 6
22. siječnja 2020.
Obračun s vozačima

Nadzor od 0 do 24: Pet novih prometnih kamera postavlja se po Rijeci, ovo su njihove lokacije

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 16:57 2019-07-15T16:57:00+02:00

Pet kamera, uključenih od 0 do 24 sata, bit će postavljeno na križanju ulica Riva i Splitska, Riva Boduli, Riva i Ivana Zajca, u Ulici Ivana Zajca, u Ulici Fiumara i u Adamićevoj ulici u blizini Jadranskog trga

RIJEKA - Nakon 15 dana u probnom radu tijekom kojega je zabilježeno gotovo 2.000 prometnih prekršaja, od 15 kolovoza 2019. godine krenut će sustav za nadzor nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila.

Pet kamera koje će bilježiti nesavjesne vozače od nula do 24 sata bit će postavljeno na križanju ulica Riva i Splitska, Riva Boduli, Riva i Ivana Zajca, u Ulici Ivana Zajca, u Ulici Fiumara i u Adamićevoj ulici u blizini Jadranskog trga.

Pametni grad

Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav navela je da su kazne za nepropisno zaustavljanje i parkiranje 300, 500 i 700 kuna. Ukupna vrijednost investicije koju su realizirale Direkcija za prometno redarstvo i Direkcija za informatičke sustave iznosi 200.000 kuna.

- Grad Rijeka je lider u primjeni koncepta pametnoga grada. Cilj je korištenje najmodernijih tehnologija u rješavanju problema u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Korištenjem ovoga sustava povećat će se efikasnost kažnjavanja nesavjesnih vozača. Na taj način činimo uslugu svima koji se pridržavaju prometnih propisa.

U Rijeci je postala praksa ostaviti automobil s upaljena četiri žmigavca na nedozvoljenim mjestima, iako je prometno opterećenje veliko. U najopterećenijim danima 70.000 vozila uđe u grad. Svako zasutavljanje izaziva probleme u prometu i rezultira kolonama.

Nemoguće je osigurati prisustvo prometnih redara 24 sata, a uvođenje ovoga sustava će omogućiti njihov angažman na nekim drugim lokacijama. Ako se pokaže potreba, sustav će se postaviti i na neke druge lokacije, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Pročelnica Miličević navela je da je u središtu grada konastantan nered kada je riječ o parkiranju i zaustavljanju vozila.

- Automobili se ostavljaju na nogostupima, u voznom traku, na mjestima za invalide. Probni rad sustava pokazao je da je riječ o prevelikom broju nesavjesnih vozača koji su u dva tjedna napravili oko 2.000 prekršaja. Primjera radi, prometni redari zabilježe mjesečno oko 900 prekršaja, a na ovaj način zabilježeno je oko 2.000 u 15 dana.

Najgore u Adamićevoj

Najgore stanje je u Adamićevoj ulici gdje je zabilježeno oko 600 prekršaja, kazala je pročelnica Miličević.

3711846

Ravnatelj Direklcije prometnog redarstva Marko Drpić pojasnio je da kamere bilježe prekršaje, prometni redar ih verificira, od MUP-a se dobijaju podaci o vlasniku vozila, a kazna se šalje na kućnu adresu.

- Uz kaznu neće biti fotozapisa, ali oni koji to budu tražili, dobit će ga na uvid kod nas. U pošti će biti i formular o vlasniku vozila. Ako se on ne ispuni, kazna je 2.000 kuna, naglasio je Drpić.

Povećanje protočnosti najfrekventnijih prometnica

Cilj postavljenih kamera je povećavanje protočnosti najfrekventnijih prometnica i to smanjivanjem nesavjesnog ponašanja pojedinih sudionika u prometu.

Oni korištenjem nedozvoljenih pozicija za parkiranje, primjerice parkiranje na nogostupu, na autobusnim stajalištima, na mjestima rezerviranim za dostavu, parkiranjem u raskrižju... ugrožavaju sigurnost prometa na cestama i smanjuju protočnost prometa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.