PGŽ

Nadograđuju se škole u Kastvu, Baški, Puntu, Čavlima i Matuljima

Ingrid Šestan Kučić

Budući izgled škole u Baški / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Budući izgled škole u Baški / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

PGŽ nastavlja s  investicijama koje će obuhvatiti osnovnoškolske objekte i to  nadogradnju OŠ Milan Brozović u Kastvu i Područnu školu Baška, rekonstrukciju Područne škole Punat, te dogradnju OŠ Čavle i OŠ Andrije Mohorovičića u Matuljima



RIJEKA  Primorsko-goranska županija kada su u pitanju kapitalna ulaganja u školske objekte u narednu godinu ulazi s planom pet investicijskih projekata te dva nedovršena kapitalna projekta iz prethodne godine, a riječ je o započetoj nadogradnji OŠ Milan Brozović Kastav i Područnoj školi Baška OŠ Fran Krsto Frankopan Krk.


Na popisu novih projekata čiji se početak realizacije očekuje naredne godine je rekonstrukcija Područne škole Punat zajedno sa školskom sportskom dvoranom, a riječ je o projektu za koji se upravo ishoduje građevinska dozvola i koji bi vrlo brzo trebao krenuti, jer kako kaže pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin Općina Punat za tu je namjenu u proračunu već osigurala 4 milijuna kuna.


Novi ciklus


– Svi projekti planirani za iduću godinu bit će spremni u prvom dijelu godine, a realizacija će započinjati ovisno o sredstvima. Spremni smo za novi investicijski ciklus. Nakon što smo završili velika ulaganja u srednjoškolske objekte koji su godinama bili prioritet prilikom planiranja ulaganja od iduće godine krećemo s novim investicijima koje će obuhvatiti osnovnoškolske objekte, najavljuje pročelnica.




Uz Područnu školu Punat na tom novom popisu su i dogradnja tisuću četvornih metara OŠ Čavle te 900 četvornih metara OŠ Andrije Mohorovičića Matulji, a za oba se objekta ishoduje građevinska dozvola. Te će investicije omogućiti rad u jednoj smjeni oba školska objekta, a u postupku projektiranja je i rekonstrukcija škole u Dražicama, kao i pripadajuće sportske dvorane te nova školska zgrada u Viškovu zajedno s dvodijelnom sportskom dvoranom. Taj će se objekt projektirati za prihvat 450 do 500 učenika.



U idućoj kalendarskoj godini otok Krk dobit će još jednu osnovnoškolsku ustanovu, jer prema najavama pročelnice Stilin dovršit će se postupak osnivanja OŠ Malinska-Dubašnica. Tako će otok Krk imati tri osnovnoškolske ustanove, a do sada jedina matična škola OŠ Fran Krsto Frankopan imat će četiri područne škole.– Time ćemo na neki način izrealizirati osnovnoškolsku mrežu, jer potreba za otvaranjem novih škola više nema. Istodobno smo na svim otocima Primorsko-goranske županije, kao i na Kastvu, otvorili glazbene područne odjele, kaže Stilin.


 Hreljin, Kastav i Baška


– Uz investicijske projekte koje financira ili sudjeluje u financiranju Primorsko-goranska županija Grad Bakar je pripremio projektnu dokumentaciju za dogradnju tri učionice OŠ Hreljin i izgradnju sportske školske dvorane. Županija će u tom projektu sudjelovati s nabavkom opreme za učionice i dvoranu, a projekt bi se trebao realizirati iduće godine, navodi Stilin.


Od započetih investicija čija će se gradnja prenijeti u iduću godinu prva bi trebala biti gotova nadogradnja OŠ Milan Brozović Kastav i to do kraja ove školske godine. Izgradnja aneksa kastavske škole trebala bi napokon stati na kraj dugogodišnjem problemu prenapučenosti tog objekta, a radi se o investiciji »teškoj« 7,2 milijuna kuna koju zajednički financiraju Županija i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta. Istovremeno će se nastaviti rekonstrukcija Područne škole Baška – OŠ Fran Krsto Frankopan Krk s dogradnjom školske sportske dvorane. Investiciju od 14,6 milijuna kuna zajednički financiraju Općina Baška i Županija, a na mjestu 103 godine stare zgrade niče potpuno nova škola.