Božićno slavlje u Rijeci: svečana misa u katedrali sv. Vida

Nadbiskup Devčić: Nije dosta da se samo zovemo i priznajemo kršćanima

Mirjana Grce

- Vjerujem da danas nitko ne dolazi pred jaslice s nekom drugom namjerom, osim da se pokloni, moli ili da možda samo uživa u njihovoj ljepoti. Ali to ne znači da i danas nema pokušaja kojima je cilj ušutkati Krista i ukloniti ga iz javnog i privatnog života. Ali to „ušutkavanje“ i „uklanjanje“ ne provode samo oni koji ga iz bilo kojeg razloga svjesno odbacuju nego to činimo i mi vjernici ako ne živimo u skladu s onim što vjerujemo, rekao je nadbiskup Devčić



RIJEKA – Božić, blagdan Isusovog rođenja je u crkvama u Gradu Rijeci svečano i dostojanstveno slavljen misama polnoćkama i svečanim euharistijskim slavljima na sam Božić. Središnja slavlja je u riječkoj prvostolnici, katedrali Sv. Vida predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u koncelebraciji s generalnim vikarom Nadbiskupije mons. Emilom Svažićem i rektorom katedrale mons. Ivoslavom Linićem te ravnateljima crkvenih ustanova u Rijeci.


Božićna propovijed nadbiskupa Devčića isticala je da u Božiću Bog govori čovjeku po svome Sinu, njegovom utjelovljenju i rođenju, te je pozvala vjernike na slušanje Božje riječi s ljubavlju i srcem otvorenim za njegovu riječ. Rekao je da Bog svakom čovjeku „daje anđela čuvara i pratitelja u obliku savjesti, koju trebamo kao glas Božji u nama slušati i slijediti, ako želimo sretno stići do konačnog cilja svoga životnog putovanja“. Poručio je da Bog zahtijeva pozornost i slušanje kao znak iskrene ljubavi kojom odgovaramo na njegovu ljubav prema nama, da očekuje da ga štujemo ne samo usnama nego i srcem, štoviše čitavim svojim bićem, ali i da mnogi njegovu riječ samo čuju, a ne žive po njoj, čime pokazuju da su srcem i životom daleko od Boga. Nije dosta da se samo zovemo i priznajemo kršćanima, Bog traži da to budemo i životom. Samo se u stvarnosti, u redovnom životu može vidjeti tko smo i što smo. Stvarni naš život u obitelji, na poslu, na ulici, u javnosti, to je mjesto gdje se pokazuje i dokazuje naša kršćanska vjerodostojnost, naša ljubav i poslušnost prema Bogu i bližnjemu, rekao je nadbiskup Devčić podsjetivši da su u betlehemsku štalicu, osim pastira i mudraca s Istoka, koji su došli pokloniti se i obdariti novorođeno Dijete, došli i Herodovi izaslanici, ali ne da se poklone, nego da ušutkaju i uklone Dijete.


– Vjerujem da danas nitko ne dolazi pred jaslice s nekom drugom namjerom, osim da se pokloni, moli ili da možda samo uživa u njihovoj ljepoti. Ali to ne znači da i danas nema pokušaja kojima je cilj ušutkati Krista i ukloniti ga iz javnog i privatnog života. Ali to „ušutkavanje“ i „uklanjanje“ ne provode samo oni koji ga iz bilo kojeg razloga svjesno odbacuju nego to činimo i mi vjernici ako ne živimo u skladu s onim što vjerujemo. Svako naše postupanje koje nije u skladu s Božjim zapovijedima znači uklanjanje Boga iz vlastitog života, a posredno i iz života drugih, jer ih svojim ponašanjem sablažnjavamo i tako im priječimo put do njega. Kao primjer možemo uzeti roditelje koji djecu daju krstiti, upisuju ih na vjeronauk, traže za njih prvu sv. pričest i krizmu, a osobno niti mole, niti sudjeluju na euharistijskim slavljima, čak ni o blagdanima kao što su Božić i Uskrs. Takvi su roditelji više zapreka nego pomoć svojoj djeci na putu do vjere u Boga, jer sami ne žive ono što od djece traže. Sve što činimo, nema posljedice samo za nas, nego i za sve oko nas, dobra djela dobre, loša djela loše posljedice. A božansko Dijete, čije rođenje slavimo, širilo je oko sebe samo ljubav i dobrotu. Zato ga slušajmo i nasljedujmo, kako bi se i po nama njegova ljubav i dobrota u svijetu umnažala i uvećala, poručio je nadbiskup Devčić uputivši i božićnu čestitku.