Prikupljanje pomoći

Nada u izlječenje vodi u Aviano: Studenta iz Bakra bolest u godinu dana pretvorila u invalida

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Zahvaljujući medijima i društvenim mrežama, priča o Zrinku odjeknula je cijelom Hrvatskom te je u samo nekoliko dana prikupljeno dovoljno sredstava za Zrinkov  boravak u Avianu, kamo kreće već u ponedjeljak



RIJEKA  To je to, tata. Tu želim biti i liječiti se, rekao je 20-godišnji Zrinko Kaurin iz Bakra svom ocu Franji kad je prvi put došao u bolnicu u talijanskom Avianu. Zrinko kojeg je bolest u samo godinu dana od zdravog studenta Pomorskog fakulteta pretvorila u teškog invalida s jakim bolovima ovisnog o tuđoj pomoći, već tada je iza sebe imao kalvariju po više bolnica u Hrvatskoj.


Imao je dvije dijagnoze, dvije operacije i osam ciklusa kemoterapije. Zbog teškog stanja često mora biti hospitaliziran, a posljednji put je iz bolnice otpušten polovicom ovog tjedna. A sve je počelo početkom prošle godine s jakim glavoboljama i kvržicom na čelu.


– Zrinka je jednog dana počela jako boljeti glava, nije mogao čitati kad je pripremao ispite na fakultetu. Otišli smo na CT koji je pokazao da se radi o tumoru. U početku su bile prognoze da je riječ o dobroćudnom tumoru i tako smo to prihvatili, a prvu operaciju imao je u lipnju prošle godine u Rijeci. Dugo smo čekali i na operaciju i na nalaze, no vjerovali smo da je sve u redu, kako su nas uvjeravali doktori – govori Zrinkov otac Franjo Kaurin.


Pomoć Zrinku može se uplatiti na:HPB žiroračun: 3102095410IBAN HR 6823900013102095410





No, prva dijagnoza koju su nakon dužeg čekanja dobili u KBC-u Rijeka, kako kaže Zrinkov otac, bila je sarkom LHC. Nakon dijagnoze upućeni su na onkologiju, međutim bolest je nastavila progresivnim tijekom te je Zrinku zatrebala  i druga operacija. Obitelj Kaurin odlučila je liječenje svoga sina povjeriti zagrebačkim liječnicima.


Sve puno brže


– Tamo je sve išlo puno brže nego u Rijeci, Zrinko je primljen u KB Dubrava i brzo je početkom listopada prošle godine došao na red za operaciju, operiran je, brzo je došao i histološki nalaz koji je promijenio prvotnu dijagnozu. Sad je dijagnoza bila histiocitoza LHC. Ta je dijagnoza imala povoljniji ishod, no opet je krenula progresija bolesti. Rečeno nam je da se javimo na hematologiju u Dubravu gdje je Zrinku određeno osam ciklusa kemoterapije. No ništa nije pomoglo. Mene je uhvatio crv sumnje i samovoljno sam, priznajem, odlučio otići za Aviano. Tamo nam je napokon rečeno da su dijagnoze pogrešne i da  Zrinko ima tumor moždane ovojnice i perifernih živaca – kaže Franjo Kaurin.


U Avianu je Zrinko već prošao jedno zračenje i dobio je skupi lijek koji je poboljšao njegovo stanje. Troškove skupog lijeka pokrio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, no obitelj je nakon iscrpljujuće borbe sa Zrinkovom bolešću, iscrpljena i financijski. Otac Franjo je u mirovini, a majka Željka radi kao spremačica, dok je njegov tri godine stariji brat tek nedavno počeo ploviti. Već ranije za Zrinkovo su liječenje novac sakupljale sve bakarske udruge, a Grad Bakar je obitelji Kaurin ustupio stan. No, do prije tjedan dana obitelj Kaurin nije znala kako će financirati sljedeći Zrinkov boravak u Avianu u koji mora otići sljedeći ponedjeljak.


Bezbroj sličnih priča


Zahvaljujući medijima i društvenim mrežama, priča o Zrinku odjeknula je cijelom Hrvatskom te je u samo nekoliko dana prikupljeno dovoljno sredstava za Zrinkov sljedeći boravak u Avianu, a u akciju se uključio i Dalibor Horvat Hoky koji kaže da novac za Zrinka stalno pristiže i očekuje da će prikupljena svota za njegovo liječenje u ponedjeljak, kada odlazi u Aviano, iznositi nekoliko stotina tisuća kuna.


– Franjo i ja se znamo od ranije i bio sam upoznat s njegovom pričom. Želio sam da najprije pomognemo obitelji Šimić i obećao Franji da ćemo mu pomoći u prikupljanju novca čim pomognemo obitelji Šimić. Nas 20 uključilo se u ovu priču i omogućit ćemo da Zrinko i njegovi roditelji budu u Avianu dok se ne izliječi – poručio je Horvat koji će na sutrašnjoj proslavi dana Grada Bakra postaviti štand na kojem će se prikupljati dobrovoljni prilozi za Zrinka.


– Mislio sam da sam jedini na svijetu, sam. Nije bilo jasno kako se to može dogoditi mojem sinu koji je, kao i njegov stariji brat, uvijek bio fenomenalan, pristojan i miran, dobar učenik i student. Sad kad idem po bolnicama sa Zrinkom vidim bezbroj ovakvih priča. Moja supruga i ja ne osjećamo se sami u ovoj borbi kad vidimo koliko se ljudi uključilo da pomogne Zrinku. I u Avianu je sve drugačije, liječnici su stalno uz Zrinka, ohrabruju njega i nas, iskreno će Franjo Kaurin koji u ponedjeljak zajedno sa suprugom i sinom, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, putuje u Aviano u kojem će, nada se, uspjeti izliječiti Zrinka.