HNS-ovci utvrdili liste

Nada Turina Đurić ipak treća u 7. izbornoj jedinici

Tihana Tomičić

U prvoj izbornoj jedinici osim šefice stranke Vesne Pusić koja je druga po redu, iza Zorana Milanovića, bit će još i Igor Kolman na šestom te Sonja Konig na 13. mjestu, potom u drugoj jedinici ministrica Anka Mrak Taritaš ima 8. mjesto, a na 13. je Melita Samoborec



RIJEKA –  Središnji odbor HNS-a usvojio je liste kandidata za izbore za Sabor – kako je poznato, HNS je u savezu sa SDP-om i partnerima dobio 24 od 140 mjesta, pri čemu HNS drži drugo mjesto s Vesnom Pusić u prvoj jedinici, Miloradom Batinićem u trećoj, te Ivanom Vrdoljakom u drugoj izbornoj jedinici.


Stotinu članova Središnjeg odbora glasalo je o kandidatima pojedinačno po jedinicama, a najviše suzdržanih glasova, točno 24, bilo je na glasanju za 7. izbornu jedinicu. Naš list je pisao o sukobu koji se oko kandidature u 7. jedinici vodio u primorsko-goranskom HNS-u, gdje je lokalne organizacije tražile da podžupan Marko Boras-Mandić bude najviše rangirani primorsko-goranski HNS-ovac, dok je vrh stranke treće mjesto na listi planirao dati zamjenici predsjednika kluba zastupnika Nadi Turini-Đurić. Na kraju je prošao prijedlog vrha stranke da Nada Turina-Đurić bude treća po redu u toj jedinici, a Marko Boras Mandić je na 13 mjestu, koje je neulazno.


U prvoj izbornoj jedinici osim šefice stranke Vesne Pusić koja je druga po redu, iza Zorana Milanovića, bit će još i Igor Kolman na šestom te Sonja Konig na 13. mjestu, potom u drugoj jedinici ministrica Anka Mrak Taritaš ima 8. mjesto, a na 13. je Melita Samoborec, dok je treća jedinica (Varaždin) najjača za HNS – Milorad Batinić je na drugom mjestu, na četvrtom je Matija Posavec, na petom Marija Puh, na devetom Božica Makar, te na 13. i 14. Štefanija Damjanović i Predrag Štromar, koji očito samo podržava listu, a ne planira ulaziti u Sabor. 




U četvrtoj jedinici su Ivan Vrdoljak i Stejpan Čuraj; u petoj Ivica Mandić i Vera Bošnjak; u šestoj Goran Beus Richemrgh i Boris Blažeković, a u 8. jedinici je na osmom mjestu Andrej Poropat, županijski vijećnik. U devetoj jedinici šesti je Klement Bašić te slijedi Vlatka Duilo, a u dalmatinskoj 10. jedinici šesti je Valentin Dujmović iz dubrovačkog HNS-a, kao kadar Andre Vlahušića, dok je aktualni zastupnik iz Splita Srđan Gjurković tek 13. po redu.