HNS opet odabrao

Nada Turina Đurić ide po novi mandat

Biljana Savić

Kraljevica je ulagala u brodogradilišta, gospodarski razvoj, kulturu – Nada Turina Đurić / Foto Ivica TOMIĆ

Kraljevica je ulagala u brodogradilišta, gospodarski razvoj, kulturu – Nada Turina Đurić / Foto Ivica TOMIĆ

Mislim da smo bili razumni, da nismo obećavali ništa što ne možemo ispuniti, da nismo bili rasipni i da građani imaju razloga podržati nas za sljedeći mandat, poručila je Nada Turina Đurić



RIJEKA – Aktualna gradonačelnica Grada Kraljevice Nada Turina Đurić, iza koje je njen praktički već odrađeni prvi mandat, jučer je u Rijeci najavila svoju ponovnu kandidaturu za prvu ženu Grada Kraljevice.


– Počašćena sam što sam u protekle četiri godine obnašala dužnost gradonačelnice Kraljevice i da sam sa svojim kolegama u gradskom vijeću, bez obzira na političke boje, i s gradskom upravom pokazala i dokazala da Kraljevica može puno bolje i da može napraviti iskorake koji su podignuli standard Kraljevičana, kazala je HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu.


Turina Đurić je na početku obraćanja novinarima na glavi imala pčelinja ticala, koja su joj, kazala je, uoči dolaska u Rijeku poklonila djeca iz kraljevičkog dječjeg vrtića, nazvavši je Pčelicom Majom.


Rast proračuna




– Nisam Pčelica Maja, ali sam Pčelica Nada i svi mi u gradskoj upravi i vijeću smo bili vrijedne pčelice koje su odradile i započele mnoge projekte da bi Kraljevica bila ljepša i bolja. U ove četiri godine, u jednom mandatu, koji je relativno kratak, mislim da smo dosta učinili za standard građana, s obzirom na to da imamo skroman proračun, a sve smo to učinili samo zahvaljujući našem zalaganju da naše projekte kandidiramo prema Primorsko-goranskoj županiji, ministarstvima i EU, kazala je Nada Turina Đurić i naglasila da je proračun Kraljevice u ove četiri godine narastao sa 16 na 23 milijuna kuna.


– Prije četiri godine kraljevički škver bio je zatvoren, u stečaju, a sad imamo novoga koncesionara koji otvara nova radna mjesta i radi punom parom, za što smo se zalagali. Akvatorij Kraljevice je postao privezište za jahte u ove četiri godine, cijeli akvatorij Kraljevice je postao nešto sasvim novo. Kraljevica je, osim u prostor brodogradilišta, odnosno u gospodarski razvoj, ulagala i u kulturu, što je drugi brend Grada Kraljevice. Osim što je u Dvorac Frankopan u ove godine investirano više od tri milijuna kuna, veseli nas potpuna rekonstrukcija dvorca, za koju očekujemo više od 30 milijuna kuna EU sredstava i nadamo se da će idućih mjesec ili dva odluka o odobrenju sredstava biti donesena, što će biti najveći posao budućeg gradonačelnika grada Krakljevice i PGŽ-a, ocijenila je Nada Turina Đurić i naglasila da je Grad Kraljevica u protekle četiri godine započeo ili izrealizirao četrdesetak projekata, a da neke nisu mogli izrealizirati zbog prejake centralizacije države.


Nova ambulanta


Aktualna je gradonačelnica izrazila poseban ponos na rekonstrukciju i proširenje nove ambulante.


– Bio je to ogroman zalogaj za Kraljevicu i najskuplji projekt koji smo uspjeli realizirati u samo tri godine. Takvi se projekti rijetko realiziraju u jednom mandatu, ocijenila je Turina Đurić i najavila da u sljedeći mandat idu sa željom i ciljem da nastave sve što su počeli.


– Mislim da smo bili razumni, da nismo obećavali ništa što ne možemo ispuniti, da nismo bili rasipni i da građani imaju razloga podržati nas za sljedeći mandat. Razgovaramo sa svim koalicijskim partnerima s područja lijevog centra u Kraljevici, s nezavisnima i pripadnicima nacionalnih manjina tako da vjerujem da ćemo u narednom razdoblju imati podršku svih za još jedan mandat za napredak Kraljevice.


HNS-ov vijećnik u Kraljevici Alen Vidović kazao je da je Nada Turina Đurić pokrenula izgradnju POS-ovih stanova u Šmriki, što je prvi projekt takve vrste u povijesti Kraljevice, te naglasio zaslugu gradonačelnice za izgradnju multifunkcionalne dvorane Praktikum.


– Nadu Turinu Đurić smo ponovo kandidirali i stoga što je saborska zastupnica i puno je toga ovome gradu donijela svojim kontaktima u Saboru i PGŽ-a. Sama činjenica da je povećan proračun sa 16 na 23 milijuna kuna projektima, govori puno, to ne bi mogao nitko drugi. Druga njena prednost je u tome što je definitivno posložila gradsku upravu i čim je došla uvela je gradsku riznicu koja služi za transparentno trošenje novca. Nada Turina Đurić radi besplatno u svakom smislu te riječi, ne da nije na proračunu Grada Kraljevice, nego si ne isplaćuje ni putne troškove. Pa da i nije član HNS–a, nema trenutno adekvatnije osobe koja bi mogla više napraviti za Kraljevicu, konstatirao je Vidović.


Na pitanje novinara za komentar o njenom konkurentu, HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Daliboru Čandrliću, koji je uz veliki suport ministra Olega Butkovića kazao da je Kraljevica uspavana i zaostaje u razvoju u odnosu na okolne jedinice lokalne samouprave, Turina Đurić je kazala da HDZ računa na to da će kandidaturom nekoga tko nije član njihove stranke dobiti dodatne glasove.


– Poštujem svačiju kandidaturu i apsolutno mi je drago da imam konkurenta na izborima s kim ću moći odmjeriti i prošle zasluge za Kraljevicu, a i buduća obećanja građanima, te da će građani razumnio prepoznati tko tu može više i što tko tu može uopće napraviti. Nemam neko posebno mišljenje o tome da netko tko dosad nije imao posebno istaknut društveni rad za opće dobro može ponuditi nešto što bi bila garancija da će sve ovo što smo počeli u ovve četiri godine nastaviti istim intenzitetom i ne bih se složila je Kraljevica uspavana, ona ima investicije u milijunskim iznosima, a da se može bolje, slažem se, No građani će odlučiti tko može više učiniti, kazala je Turina Đurić.


Predsjednica kraljevičkog HNS-a Larisa Juretić rekla je da je upravo HNS prije četiri godine kazao da je Kraljevica uspavana. – Mi smo obećali da ćemo je probuditi, što smo i ulčinili, pa je HDZ mogao smisliti i neki vlastiti slogan. HDZ-ov kandidat nije član HDZ i pomalo začuđuje da oni kao velika stranka nemaju svog stvarnog člana kao kandidata koji nema nikakvo političko iskustvo iza sebe pa me zanima tko će onda voditi grad, on ili HDZ, zapitala se Juretić.