HNS apelira na Ministarstvo uprave i Ustavni sud da spriječe provedbu zaključaka Gradskog vijeća Vukovar

Nada Turina Đurić: Neprihvatljivo da lokalna samouprava sama uređuje postavljanje dvojezičnih ploča

Tihana Tomičić

Foto HNS

Foto HNS

"Ovakav pristup, da se rješenje Ustavnog suda tretira na način da svaka lokalna jedinica može na svom području mjeriti prava manjina kako želi, bio bi bezvlašće i kaos. Ne želim vjerovati da će Ustavni sud podržati ovakvo tumačenje svoje prethodne odluke od strane Gradskog vijeća Vukovara«, poručila je Turina Đurić na konferenciji za novinare u Rijeci



RIJEKA – Potpredsjednica kluba zastupnika HNS-a u Saboru Nada Turina Đurić ocijenila je u ime svoje stranke, reagirajući na odluku Gradskog vijeća Vukovara o izmjeni gradskog Statuta, neprihvatljivim davanje mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da same uređuju pitanja postavljanja dvojezičnih ploča. 


– Nadamo se da će i nadležno Ministarstvo uprave, ali i Ustavni sud spriječiti takav izuzetak. Takvi ekscesi mogu postati opasni ako postanu pravilo, rekla je Nada Turina-Đurić dodajući: »Nemamo pravo ekskluzivno bilo kome dodjeljivati mogućnost da uređuje ta prava. Država nije država ako zakon i Ustav nisu za sve jednaki, ako se zakona ne držimo kao pijan plita, onda se uzalud pozivamo na svoju državu na koju smo tako ponosni. Ovakav pristup, da se rješenje Ustavnog suda tretira na način da svaka lokalna jedinica može na svom području mjeriti prava manjina kako želi, bio bi bezvlašće i kaos. Ne želim vjerovati da će Ustavni sud podržati ovakvo tumačenje svoje prethodne odluke od strane Gradskog vijeća Vukovara«, poručila je Turina Đurić na konferenciji za novinare u Rijeci.


Ona ocjenjuje da je politika HDZ-a i konzervativnih stranaka koje na takav način shvaćaju manjinska prava – ekstremna. HNS apelira da se zakoni striktno provode, kazala je, a njen kolega Miroslav Matešić dodao da je ćirilica nažalost teren za skupljanje političkih bodova umjesto da se lokalna vlast bavi životom svojih građana. »Ovo će sigurno pridonijeti gospodarskom oporavku i većem zapošljavanju u gradu heroju«, ironičan je bio Matešić. 




Turina-Đurić komentirala je i činjenicu da je SDP na sjednici bio suzdržan, a ne protiv, dok je HNS-ov vijećnik u Vukovaru gotovo isključen sa sjednice:


– Možda nije jednostavno na terenu biti uvijek hrabar, ali bavljenje politikom iziskuje određenu građansku hrabrost i zrelost. Nije dobro ako toga nema.


Ustvrdila je da vijećnicima nije lako u takvim trenutcima, ali da se vijećnik HNS-a držao vrlo hrabro tijekom sjednice. “Treba imati više građanske hrabrosti u takvim situacijama nego na nekim drugim mjestima. Pretpostavka je da neki u politici nisu dovoljno sazreli, da nemaju dovoljno građanske hrabrosti da izraze svoj stav, što nije dobro”, istaknula je Nada Turina Đurić.