Robert Marčelja

Načelnik Općine Jelenje: Zatekao sam otvorenih 60 sudskih sporova, većinu bi Općina mogla izgubiti

Sanja Gašpert

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Za podizanje sporova angažirana su tri odvjetnička društva koja su bila plaćena paušalno, mjesečno u iznosu većom od 12 tisuća kuna te tako godišnje teretili općinski proračun za gotovo 150 tisuća kuna



Od 4. lipnja, odnosno nakon drugog kruga lokalnih izbora, Robert Marčelja iz PGS-a novi je načelnik Općine Jelenje. Dužnnost je preuzeo od povjerenika Zdenka Holenka, kojega je krajem listopada prošle godine imenovala Vlada Republike Hrvatske, zbog toga što su u rujnu i listopadu te iste godine Općinu Jelenje, svega nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, napustili, odnosno dali ostavke najprije zamjenica načelnika Ana Linić Faraguna, a potom i načelnik Ervin Radetić.


Poznato je da je Općina Jelenje svega nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora ostala bez načelnika, ali i njegove zamjenice, te se našla u problemima. Koliko je to utjecalo na poslovanje Općine i kakvo je trenutno stanje, posebice financija?


– Svima je već dobro poznato zbog čega je došlo do imenovanja Povjerenika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Zdenka Holenka. Valjalo bi međutim, još jednom napomenuti da je to bila jedinstvena i nimalo ugodna situacija za Općinu Jelenje i njezine stanovnike.


Hir prethodnika




Po mojem mišljenju povjerenik je vrlo korektno odradio svoj posao u razdoblju od sedam mjeseci. Ovlasti su mu bile ograničene, pa se nije moglo krenuti u dubinsku sanaciju stanja i dubioza bivšeg načelnika koje su ostavljene. Još uvijek se osjete, a osjećat će se i još neko vrijeme posljedice kampanjskog rada i neodgovornog ponašanja bivšeg vodstva Općine. Kod preuzimanja vlasti neugodno sam se iznenadio činjenicom da su nakon sedam mjeseci mandata povjerenika prihodi daleko manji od rashoda. To u prijevodu znači da smo bili dužni više od milijun kuna samo prema KD Autotrolej Rijeka. Ervin Radetić nije platio ugovornu obvezu za 2016. godinu, ali smo ipak mogli konzumirati uslugu koju nismo platili. Ponajviše se to odnosi na našu djecu i umirovljenike. Ovim putem zahvalio bih se Autotroleju na strpljenju i razumijevanju. Zaista imamo sreće što autobusi još uvijek voze prema mjestima u Općini Jelenje.


Zatekao sam 60 otvorenih sudskih sporova, od kojih bi većina mogla završiti pogubno za Općinu Jelenje. Uložit ću maksimalan napor sa svojim suradnicima u svrhu umanjivanja štete koju je svojim (ne)radom proizveo Ervin Radetić. Za podizanje sporova angažirana su tri odvjetnička društva koja su bili plaćena paušalno, mjesečno u iznosu većom od 12 tisuća kuna te tako godišnje teretili općinski proračun za gotovo 150 tisuća kuna. Sve je to bio hir bivšeg načelnika i njegove zamjenice koji su gotovo na tjednoj bazi podizali tužbe protiv svojih mještana. Nije smisao Općine kao institucije biti sa svima u zavadi i nepotrebno se suditi. Na taj se način troši novac poreznih obveznika koji se može kanalizirati u druge razvojne projekte.


Vaša stranka, PGS, sa SDP-om i njegovim koalicijskim partnerima te Akcijom mladih osigurala je većinu i u Općinskom vijeću. To vam sigurno daje vjetar u leđa i olakšava početak vaše funkcije načelnika.


Stabilna vlast


– Imali smo prvu radnu sjednicu Općinskog vijeća Općine Jelenje gdje smo izglasali najvažniji dokument – proračun Općine Jelenje za 2017. godinu, točnije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2017. godine. Zajedno s koalicijskim partnerima na taj smo način dokazali jedinstvo i odgovornost prema našim mještanima koji su nas izabrali. Ono što smo najavili u početku sada se i ostvaruje, imamo stabilnu zakonodavnu vlast i podršku institucija.


Prva radna sjednica protekla je burno, uz napade, provokacije, prozivke i optužbe. Što očekujete od oporbe u budućnosti, točnije vijećnika HDZ-a i Liste birača Vande Radetić-Tomić, u kojoj je i bivši načelnik Ervin Radetić?


– Svima nama poznato je ponašanje bivšeg načelnika Ervina Radetića, no začudio sam se ponašanjem njegove sestre Vande Radetić Tomić kao nositeljice Nezavisne liste. Slikovito i najkraće rečeno – »bura u čaši vode«. Pokazala se kao nepoznavatelj stanja kojeg je ostavio njezin brat, a koji je očito i sam dobio amneziju kad se radi o stanju Općine Jelenje za vrijeme njegove vladavine. U samom početku očekivao sam dječje bolesti koje bi trebale biti prolazne. Nadam se smanjenju tenzija zato što imamo nekoliko zajedničkih projekata kao što su škola, ambulanta i drugi. Mala smo sredina i treba raditi na boljitku svih mještana. Svakako, treba potisnuti osobne animozitete. Vijećnici HDZ-a, kao i u prošlom mandatu, ponašaju se kao »mlađi brat« liste Radetićevih.


Vaš je predizborni program biračima ponudio brojne projekte i programe. Koji su kapitalni projekti za sljedeće četverogodišnje razdoblje?


– I dalje ću se držati planiranih projekata koje sam najavljivao u svojem programu Nova snaga Jelenja. On je predstavljen našim biračima na način da su isti podijeljeni u tri faze. Nadam se da ćemo uskoro započeti s realizacijom projekta dogradnje osnovne škole u Dražicama. Kompletno preuređenje ambulante svakako planiramo provesti u ove četiri godine. Proširenje dječjeg vrtića za jasličku dob u Podhumu također nam je pri vrhu liste prioriteta.