Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Unija Kvarnera

Načelnik Kostrene kaže da je imenovanje ravnatelja vrtića u nadležnosti Vijeća

Načelnik Kostrene kaže da je imenovanje ravnatelja vrtića u nadležnosti Vijeća
Načelnik Kostrene kaže da je imenovanje ravnatelja vrtića u nadležnosti Vijeća
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2019. u 16:07 2019-02-08T16:07:41+01:00

KOSTRENA Izbor i imenovanje ravnatelja Dječjeg vrtića »Zlatna ribica« 2015. godine objavljen je sukladno zakonu i u skladu s tada važećim mišljenjima Ministarstva uprave, prema kojem gradonačenik imenuje ravnatelja, poručila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Unije Kvarnera Mirela Marunić, bivša kostrenska načelnica i kostrenska vijećnica. Marunić je podsjetila da je u to vrijeme bila aktualna odluka Upravnog suda u Osijeku koju je nedavno potvrdio i Ustavni sud, ocijenivši da je gradonačenik grada Vukovara kao izvršno tijelo osnivača Dječjeg vrtića Vukovar II bio ovlašten donijeti sporno rješenje.

– Da grad doista imenuje ravnatelja vrtića svoje je mišljenje dalo tada Baukovo Ministarstvo uprave pa su ravnatelje vrtića tijekom 2014. i 2015. godine imenovali gradonačelnici Zagreba, Koprivnice, Umaga, Valpova, Korčule, Novalje, Makarske, Starog Grada, Omiša i Makarske.

Da je imenovanje Jasminke Pribanić zakonito proizlazi iz zapisnika o nadzoru prosvjetne inspekcije od 23. siječnja 2015. godine u kojem se navodi da je izbor proveden u skladu sa zakonom i statutom vrtića te je nadzor prosvjetne inspekcije obustavljen. Zabrinjava me da me načelnik Dražen Vranić ovako olako javno kleveta već po drugi put, govoreći kako je izbor ravnateljice bio nezakonit i tako sve više kompromitira svoju struku i znanje kao pravnik te pokazuje niz slabosti u vođenju Općine.

S druge strane, sadašnja v. d. ravnateljica Bruna Rubinić izabrana je u roku od 24 sata i iako predsjednik Upravnog vijeća Željko Linšak taj izbor smatra logičnim, za mene bi bilo logično da obavljanje te dužnosti u ovom prijelaznom razdoblju nastavi dosadašnja ravnateljica, kazala je, između ostaloga, Marunić.

Ivona Babić, predsjednica Upravnog vijeća kostrenskog vrtića u vrijeme Mirele Marunić istaknula je kako su prilikom izbora ravnateljice prije tri godine tražili stručnost te je ponosna što se odabir ravnateljice pokazao uspješnim, što dokazuje i proglašenje za najbolji vrtić u Primorsko-goranskoj županiji.

Tatjana Smeraldo poručila je da kod izbora ravnatelja javnih ustanova nema mjesta politikantstvu i improvizaciji te da je žalosti i zabrinjava stav aktualne vladajuće garniture u Kostreni gdje se odgovornost izbora prenosi na predstavničko tijelo, a pritom se odluka nameće i obrazlaže šturim zaključcima bez relevantnih podataka. 

– Izbor ravnatelja dječjeg vrtića nije jedina točka koja se raspravljala na vijeću i koja nije potkrijepljena odgovarajućim materijalom. To je postalo više pravilo negoli izuzetak i zato pozivam predsjednika Općinskog vijeća Općine Kostrena da vrati dignitet ovom predstavničkom tijelu i da se sjednice vijeća počnu pripremati na način sukladan Statutu i općinskim aktima. Nadamo se da je ovakav odno prema radu vijeća samo pokazatelj nesnalaženja aktualne vlasti, jer ako je riječ o svojevrstnoj opstrukciji rada, Unija Kvarnera će poduzeti sve potrebne radnje u svrhu zaštite mještana Kostrene koji su nam u velikoj mjeri dali podršku na prošlim izborima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.