Krizni eko stožer dobio on-line sjedište

Na www.mariscina.com bez cenzure i kompromisa sve o gospodarenju otpadom

Andrej Petrak

Web stranica ima dva osnovna cilja: ukazati na katastrofalne posljedice postojećeg koncepta zbrinjavanja otpada te promovirati alternativni sustav ekološkog zbrinjavanja otpada



RIJEKA – Udruga Krizni eko stožer Marišćina, Eko Kvarner Halubje pokrenula je internetske stranice www.mariscina.com. Na on-line sjedištu udruge, najavio je predsjednik Josip Katalinić, bez cenzure i bez kompromisa građanima i svoj zainteresiranoj javnosti dostupne su sve informacije o problematici gospodarenja otpadom u Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj, kao i sve relevantne činjenice o ekološki i ekonomski prihvatljivom »zero-waste« modelu gospodarenja otpadom.


– Web stranica ima dva osnovna cilja: ukazati na katastrofalne posljedice postojećeg koncepta zbrinjavanja otpada te promovirati alternativni sustav ekološkog zbrinjavanja otpada. Postojeći način gospodarenja otpadom svodi se na manipulaciju smećem i istresanje tog smeća u rupe u zemlji.


Neopravdano skup, tehnološki zastario i financijski neisplativ projekt ŽCGO Marišćina nakon 11 godina još je u »nultoj fazi« i sproveden je kao primitivno smetlište. Naravno da to ima brojne posljedice na ljude i okoliš o kojima nitko ne vodi računa.




Web udruge na jednom će mjestu objedinjavati sve probleme s kojima se susreće oko 15.000 stanovnika Viškova, koji žive u okolici tri smetlišta, kaže Katalinić.


Udruga je u samo nekoliko mjeseci institucijama poslala više od 130 dopisa te 45 zahtjeva za pristup informacijama, a baza dopisa i odgovora objavljena je na webu te tako postala dostupna javnosti.


– Proučavanjem dobivenih informacija ustanovili smo velik broj nelogičnosti, propusta, prekršaja i nezakonitih postupaka u sprovođenju projekta ŽCGO Marišćina te se nadamo da će javne objave svih propusta pogurati i pravne institucije da odrade svoj posao, kaže Katalinić.


Web udruge sadrži i svojevrsnu knjižnicu edukacijskih sadržaja, jer, napominju, cjelovito rješenje sustava gospodarenja otpadom podrazumijeva i određenu edukaciju cjelokupne zajednice. Budući da se priprema za uvođenje sustava odvojenog prikupljanja sirovina iz otpada za područje Rijeke i riječkog prostena bliži kraju, u udruzi, u suradnji s KD Čistoća i lokalnim samoupravama ubrzo kreću u široku edukaciju građana.


– Neka odvajanje otpada bude »in«. Područje na kojem živimo oduvijek je prednjačilo u novim idejama. Neka i sad bude tako. Naša udruga priprema prezentacije i edukacijske timove.


Web portal sadrži i informativni i edukativni kutak s praktičnim savjetima i popularnim tekstovima na temu ekološkog sustava odvajanja otpada u domaćinstvu i industriji,  objasnio je Katalinić, koji je i medije pozvao da otvore prostor za ekološke teme, te izdvoje dio medijskog prostora za društveno korisni cilj.


Voditelj IT tima Milan Pavelić kaže kako je dizajn temeljen na open-source platformi WordPress, a web udruge predstavlja info-portal koji uz kronološki prikaz vijesti ima fotogalerije i video zapise. Najavio je i ankete, kojima će biti ispitivano mišljenje javnosti, a posebno naglašava nadzornu funkciju portala kroz objave dokumenata koje udruga koristi u komunikaciji s nadležnim institucijama.