Način života

Na spomen mlikarici: Sutra u Dražicama “Feral ki j pušćal sinjal’

Sanja Gašpert

Koliko znamo o životu mlikarica? / Snimio V. KARUZA

Koliko znamo o životu mlikarica? / Snimio V. KARUZA

Najsvečaniji dio programa počinje u 18 sati, kada će se pridružiti same mlikarice – Darinka Brnja, Katarina Čaval i Nevenka Sudan iz Jelenja te Marija Marčelja iz Viškova



Općina Jelenje i Turistička zajednica Općine Jelenje organiziraju sutra (subota) na Trgu mlikarice u Dražicama već tradicionalnu, sedmu po redu manifestaciju »Naspomenmlikarici – Feral ki j pušćal sinjal«. Tim povodom održana je konferencija za novinare, na kojoj je najavljen bogat cjelodnevni program koji počinje već u 10 sati nastupom zbora Grobnički tići i dječje folklorne skupine KUD-a Zvir Jelenje, a već od jutarnjih sati u prostoru Turističke zajednice na Trgu mlikarice bit će postavljena izložba na temu mlikarica, autorice Emilije Kovačić.


– Ovom manifestacijom sjećamo se mlikarica koje su ne tako davno sa šireg riječkog područja nosile mlijeko u Rijeku. Manifestacija nosi obrazovni karakter, što je jedan od njezinih osnovnih ciljeva. Iako je riječ o ne tako davnoj prošlosti, većina stanovništva ne poznaje način života i rada mlikarica, naročito djeca i mladež, ali i stanovništvo čiji korijeni dolaze iz nekih drugih gradova ili zemalja. Cjelodnevnim programom ove manifestacije obuhvaćene su sve generacije koje su pripremile bogat kulturno-zabavni program, pa će to ponovno biti manifestacija dobrog raspoloženja i domaćeg izričaja, kazala je Matea Jagičić, voditeljica Turističkog ureda TZ Jelenje.


Kako je najavljeno u programu, u prijepodnevnim satima zainteresirani mogu sudjelovati u korisnim radionicama Centra za aromaterapiju Smilje i Udruge Vidov san, a u 15 sati započinje tradicionalni turnir u briškuli i trešeti Udruge umirovljenika Jelenje. Od 16 sati najavljen je dječji program »male mlikarice«, gdje će se predstaviti predškolska i školska djeca. Vožnja kočijom bit će organizirana od 10 do 12 i od 16 do 18 sati, a najsvečaniji dio programa počinje u 18 sati, kada će se pridružiti same mlikarice – Darinka Brnja, Katarina Čaval i Nevenka Sudan iz Jelenja te Marija Marčelja iz Viškova. I ove će se godine održati izbor najboljeg mliječnog kolača, a program, koji će voditi Mario Lipovšek Battifiaca, svojim će gostovanjima obogatiti klapa Flumen i Alen Polić. Nakon završetka svečane priredbe na nogometnom igralištu u Dražicama održat će se nogometna utakmica između veterana NK Rječine i NK Rijeke, a od 21 sat počinje glazbeni program uz grupu Time Out.