Novi sastav

Na skupštini Luke Rijeka imenovan novi Nadzorni odbor: Vedran Tićac ulazi u Upravu Luke Rijeka

Darko Pajić

Njegov ulazak u Upravu predložili su Poljaci – Vedran Tićac / Foto D. ŠKOMRLJ

Njegov ulazak u Upravu predložili su Poljaci – Vedran Tićac / Foto D. ŠKOMRLJ

Tićac je vlasnik pomorske agencije Anglo Adriatic. Za predsjednika Uprave predložen je Jedrzej Mierzewski, a nitko od aktualne trojke ne bi trebao ostati u Upravi



RIJEKA Na jučer održanoj skupštini Društva Luka Rijeka izabran je novi Nadzorni odbor, ali je prolongirana odluka o imenovanju nove Uprave Luke. Kao što je bilo najavljeno, predsjednik Nadzornog odbora ostao je dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović, dok je na dužnost zamjenika predsjednika NO-a imenovan Zbigniew Nowik, aktualni predsjednik Uprave OT Logisticsa. Član Nadzornog odbora postao je i Jerzy Grzegorz Majewski, koji je također predložen od OT Logisticsa, a inače je menadžer OTL-a u poljskoj luci Gdynia. Član NO-a je i Duško Grabovac, koji je predložen od strane mirovinskih fondova, te Krešimir Trtanj kao predstavnik radnika u NO-u.


Bogato iskustvo


Iako je neposredno nakon završetka skupštine održana i konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora, odluka o Upravi prolongirana je vjerojatno do petka, kada bi se trebala održati sjednica novoizabranog NO-a. Zasad je sigurno samo to da je potvrđen i načelno prihvaćen prijedlog OT Logisticsa po kojemu bi na dužnost predsjednika Uprave u idućem mandatu trebao biti imenovan Jedrzej Mierzewski, lučki operativac s bogatim iskustvom vođenja više terminala u svijetu, među kojima je i terminal u Sueskom kanalu, u Bahreinu, te u poljskoj luci Gdansk. Još nije sigurno tko će popuniti preostala dva mjesta u Upravi Luke na čijem je čelu Vedran Devčić, a članovi su Nenad Janjić i Linda Sciucca.


Prema prijedlogu Poljaka, član Uprave Luke trebao bi postati Vedran Tićac, vlasnik pomorske agencije Anglo Adriatic. To znači da nitko od aktualne trojke ne bi trebao ostati u Upravi, pa tako ni Vedran Devčić, iako se nagađalo kako bi on mogao ostati kao čovjek kontinuiteta u menadžmentu tvrtke. No, to ne znači da Devčić odlazi iz Luke, već je otvorena mogućnost njegova odlaska na neko drugo radno mjesto, moguće je i savjetnika Uprave koju bi trebao voditi Mierzewski.


»Head hunting«




Ukoliko bi se Nadzorni odbor sastao u petak, moguće je da na kraće razdoblje bude imenovana krnja, odnosno dvočlana Uprava, jer je potrebno dodatno vrijeme za evaluaciju rezultata »head hunting« agencije, čije su angažiranje predložili mirovinski fondovi kako bi se pronašao najbolji kandidat za mjesto člana Uprave zaduženog za financije.


U toj varijanti taj član Uprave bio bi imenovan naknadno, vjerojatno u drugoj polovici siječnja iduće godine. Sve navedene kadrovske promjene trebale bi biti tek početak nove ere u tvrtki Luka u kojoj sada poljski OT Logistics sa 35,2 posto vlasničkog udjela, preuzima vodeću ulogu, a time i najveću odgovornost. Pritom tek treba vidjeti kakvi su konkretno njihovi planovi i mogu li Poljaci već iduće godine osigurati nove količine tereta i ostvariti bolje rezultate od onih koje je imala Uprava Vedrana Devčića.