HŽ Infrastruktura najavila isključenje struje

Na rubu zbog neplaćenih računa i dugova: Klubu olimpijke Snježane Pejčić prijeti gašenje

Darko Pajić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Situacija je i dosad bila daleko od idealne, jer je SK Lokomotiva već četiri godine bez vode u Klubu željezničara, a sada je HŽ Infrastruktura klubu poslala obavijest o isključenju struje zbog neplaćenih računa u iznosu od 81.000 kuna 



RIJEKA » Streljački klub Lokomotiva, čiji je član i državna rekorderka Snježana Pejčić, idućeg tjedna bi trebao ostati bez struje u prostorijama Kluba Hrvatskih željeznica na adresi Krešimirova 3a.


Streljačkom klubu koji postoji već 33 godine prijeti gašenje ukoliko se ne pronađe rješenje nagomilanih problema i dugova. Situacija je i dosad bila daleko od idealne, jer je SK Lokomotiva već četiri godine bez vode u Klubu željezničara, a sada je HŽ Infrastruktura klubu poslala obavijest o isključenju struje zbog neplaćenih računa u iznosu od 81.000 kuna. Zbog navedene situacije jučer je javnim priopćenjem reagirao Boris Bučanac, predsjednik riječkog ogranka ORaH-a, koji je između ostalog upozorio da već niz godina članovi Kluba Lokomotiva treniraju u lošim uvjetima, jer koriste prostor, kojeg su Hrvatske željeznice prodale korisniku Gracianiju. Graciani je Klubu omogućio besplatno korištenje prostora, ali je zgrada napuštena i zapuštena s oštećenim cijevima, pa su računi za vodu dolazili nerealno veliki i nisu se mogli podmirivati, te je stoga isključena voda prije 4 godine.


   – Lokomotiva je od Riječkog sportskog saveza za 2014. godinu dobila 72.577 kuna, a ove su godine sredstva smanjena na 65.863 kuna, što nije dovoljno za kupovinu dijabola, meta, za odlaske na natjecanja i podmirivanje režija. Klub Lokomotiva se više puta obraćao Gradu s molbom da im se osigura adekvatan prostor, što Grad nije učinio, niti im je omogućio uređenje prostora unutar streljane Kantrida, navodi Bučanac uz upućeni poziv Riječanima da dolaskom ispred ureda gradonačelnika Vojka Obersnela podrže Lokomotivu, kako bi Grad osigurao prostor i dovoljno sredstava za opstanak kluba.





   – Grad Rijeka ne određuje na koji će način biti raspodijeljena sredstva namijenjena za javne potrebe u sportu već Riječki sportski savez. Grad Rijeka odlučuje o iznosu koji će biti dodijeljen Savezu za javne potrebe u sportu, a potom ih Savez samostalno raspoređuje. Treba reći i da Riječkih sportski savez čine predstavnici klubova i upravo se po njihovim kriterijima raspoređuje novac Grada Rijeke namijenjen za financiranje javnih potreba u sportu, odnosno klubova. Stoga bi, prije nego što pozovu građane na svojevrsni prosvjed, političari trebali baratati relevantnim informacijama. To bi učinila svaka zbiljna stranka što ORaH u Rijeci očito nije, zaključuje Obersnel.



   Da je situacija ozbiljna i dramatična potvrđuje i predsjednik SK Lokomotiva Nenad Mrgan, koji naglašava da Lokomotiva nije jedini klub kojemu HŽ Infrastruktura isključuje struju i vodu zbog dugova.


Sutra razgovor s HŽI-om


– Mi smo već godinama u neadekvatnom i napuštenom prostoru bez vode. Osobno ću pokušati razgovarati sa Upravom HŽI-a i vidjeti može li se nešto dogovoriti ili barem odgoditi isključenje struje dok traje sezona, a onda vidjeti može li se dug umanjiti ili oprostiti. Ukoliko nas ovrše za taj račun mi ćemo morati proglasiti stečaj. Nažalost, nismo uspjeli doći do kvalitetnog dogovora s Gradom, koji nam je ponudio zamjenski prostor u sklopu »3. maja«, ali je taj prostor neprihvatljiv za nas. Tamo već djeluje niz klubova i udruga, a jedini termin je poslijepodne i to u trajanju od svega nekoliko sati, pored čega nema mogućnosti odlaganja i čuvanja sportske opreme, koja je izuzetno skupa. Samo jedna puška košta i po 10.000 eura. Kontaktirali smo s gradonačelnikom, problem je što nema dovoljno novca i sada postaje upitan opstanak kluba. Svi se vole hvaliti rezultatima, svi znaju pričati o medaljama Snježane Pejčić, ali nitko ne želi riješiti pitanje funkcioniranja kluba. No, ne mislim da političke tenzije oko Lokomotive mogu donijeti išta dobro. Oni će se međusobno prepucavati, a mi nećemo riješiti problem prostora i neplaćenih troškova režija, ističe Mrgan, koji najavljuje da će tijekom sutrašnjeg dana pregovarati s predstavnicima HŽ Infrastrukture nakon čega bi trebao znati nešto više o rješenju situacije u kojoj se klub nalazi.


Uređen prostor u »3. maju«


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izražava žaljenje zbog problema u kojima se nalazi Streljački klub Lokomotiva, ali smatra kako za njih nije odgovoran Grad Rijeka.


   – Grad je uvijek nastojao izaći u susret riječkim klubovima i sportašima pa tako i Lokomotivi. Očekivao sam će se stranka kao što je ORaH baviti činjenicama, a ne nizati optužbe na osnovu poluinformacija. Lokomotiva djeluje u prostoru koji nije vlasništvo Grada, pa stoga Grad nije ni mogao urediti prostor ili podmiriti dugove za režije. Grad Rijeka je klubu ponudio mogućnost održavanja treninga bez plaćanja naknade u prostorima Streljane u sklopu SRC »3. maj«, gdje postoji 10 pucačkih mjesta, no klub tada nije iskazao interes za korištenje ove lokacije, a pristanak su uvjetovali uređenjem pratećih prostorija. Grad je u suradnji s TD »Rijeka sport« dogovorio uređenje pratećih prostora, i to jedne kancelarije za administrativni rad Lokomotive, kao i dviju svlačionica u sklopu prostora streljane. Završetak radova predviđen je do konca ožujka ove godine pa će te prostore biti moguće koristiti od početka travnja ove godine. Klub je upoznat s režimom korištenja sportskih objekata u vlasništvu Grada Rijeke, koji važi za sve korisnike, pa tako i za Lokomotivu. Sportašice i sportaši SK Lokomotiva su i do sada mogli provoditi treninge i natjecanja u navedenoj streljani, kao i ostali streljački klubovi, također bez pratećih prostora. No uprava kluba to nije učinila. U prilog tvrdnji da se radi o prostorima koji su već sada adekvatni za streljački sport govori činjenica kako se tamo održavaju gradska i županijska streljačka natjecanja, ističe Obersnel dodajući kako Grad osigurava sportašici prve kategorije Snježani Pejčić stipendiju prve kategorije u iznosu od 2.400 kuna mjesečno, kao i da joj je kao vrhunskoj sportašici dodijeljen stan u najam što je ona i zaslužila svojim rezultatima. Također je u dogovoru sa Streljačkim klubom Lokomotiva Grad osigurao na Streljani Drenova tzv. »kabinu za pucanje« namijenjenu prvenstveno za treninge Snježane Pejčić, no naravno i za ostale sportaše. U uređenje tog prostora uloženo je 82.000,00 kuna.