Novost na Sveučilištu u Rijeci

Na riječkom Filozofskom fakultetu otvoren novi studij talijanistike

Andrej Petrak

Studij talijanistike nastao je uz potporu Vlade Republike Italije, a u realizaciji studija sudjelovat će predavači sa Sveučilišta u Padovi, koje je suradnju sa Sveučilištem u Rijeci uključilo i u svoj strateški razvoj



Predavanjem dekanice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Trstu prof. dr. Cristine Benussi na temu »Il romanzo di formazione nel Risorgimento italiano« na Filozofskom fakultetu u Rijeci svečano je otvoren novi preddiplomski sveučilišni studij talijanskog jezika i književnosti.


Studij talijanistike nastao je uz potporu Vlade Republike Italije, a u realizaciji studija sudjelovat će predavači sa Sveučilišta u Padovi, koje je suradnju sa Sveučilištem u Rijeci uključilo i u svoj strateški razvoj.


Predavanjem uvažene gošće otvorenje novog studija, kojem je prisustvovao veleposlanik Republike Italije Alessandro Pignatti Morano di Custoza simbolički je povezano s obilježavanjem 150. obljetnice ujedinjenja Italije.




Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar podsjetio je kako je ideja o studiju talijanistike nastala još 2004. godine, kada je pri Odsjeku za kulturalne studije započelo odvijanje prvog kolegija talijanskog jezika, uz potporu Generalnog konzulata Italije u Rijeci.


– Kolegij je pohađalo oko 300 studenata, a zahvaljujući tome uspjehu, pri čemu zasluge imaju sadašnja pročelnica talijanistike dr. Gianna Mazzieri Sanković, te dr. Corinna Gerbaz Giuliano, rodila se ideja o samostalnom sveučilišnom studiju talijanskog jezika i kulture.


Otvorenje novog studija tako je ključan trenutak u dugogodišnjem procesu, pri čemu je odlučujuća bila potpora gradonačelnika Vojka Obersnela, kaže dekan Šustar.


On je najavio kako je u planu pokretanje međunarodnog diplomskog studija talijanistike, u suradnji sa Sveučilištem u Padovi, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, te kolegama iz Trsta i Udina.


Sveučilište u Padovi dalo je podršku u osmišljavanju i pokretanju studija talijanistike, a dekan tamošnjeg Filozofskog fakulteta prof. Michele Cortelazzo kazao je kako suradnja može postati obostrana u budućnosti, s obzirom na to da Sveučilište u Padovi ima dugotrajnu tradiciju kroatističkog studija.


– Naše Sveučilište razvija međunarodnu suradnju u više različitih smjerova, što uključuje pokretanje međunarodnih studija u suradnji sa sveučilištima iz raznih zemalja, a činjenica je da su sveučilišta u Padovi i Rijeci geografski bliska i kulturološki vrlo povezana. Našu suradnju započeli smo na pokretanju programa cjeloživotnog obrazovanja iz talijanskog jezika i kulture, a namjeravamo je nastaviti i dalje. Upravo ovog tjedna namjeravamo konkretizirati jedan Erasmus projekt razmjene, kako bi se naši studenti mogli bolje upoznati, kaže prof. Cortelazzo.


Studij je otvorenim proglasila prorektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, koja je u ime rektora prof. dr. Pere Lučina poručila kako će Rijeka i šira regija zahvaljujući novom studiju po prvi put dobiti cjelovitu vertikalu učenja talijanskog jezika i kulture, te da studenti više neće morati odlaziti na druga sveučilišta u Hrvatskoj ili inozemstvu kako bi studirali talijanski jezik.


Pročelnica talijanistike dr. Gianna Mazzieri Sanković izrazila je uvjerenje kako će sadašnji i budući studenti prepoznati kako ovaj studij nudi originalan program, jer pored dugogodišnjih iskustava drugih sveučilišta nudi i riječke posebnosti i specifičnosti.


Pozdravne riječi uputili su i gradonačelnik Vojko Obersnel te pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jasna Blažević.