Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Brownfield područja

Na riječkoj konferenciji projekta GreenerSites zaključili: 'Rafinerija na Mlaki ima veliki investicijski potencijal'

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 22:28 2019-07-03T22:28:27+02:00

RIJEKA - Naš grad prolazi kroz transformaciju koja iziskuje značajne financijske resurse i predanost, a važnost ovog projekta za Rijeku nalazi se u potrazi za odgovorima o novim modelima financiranja i održivom upravljanju industrijske baštine i njenoj ponovnoj upotrebi, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na završnoj konferenciji projekta »GreenerSites - Ekološki oporavak brownfield područja u središnjoj Europi«.

Cilj projekta, pokrenutog 2016. godine je unapređivanje sustava upravljanja okolišem neiskorištenih ili nedovoljno korištenih industrijskih područja, pri čemu dobiveni ishodi trebaju poslužiti kao temelj novim projektima i investicijama u brownfield područja.

Obersnel je podsjetio da je Grad Rijeka uložio puno truda u revitalizaciju područja industrijske baštine koja će postati glavne točke zbivanja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

- Tranzicijski period kroz koji je Rijeka prošla ostavio je napuštena industrijska zdanja. Kao što je Mlaka, gdje je nekad funkcionirala rafinerija nafte. Takva područja imaju velik investicijski potencijal koji otvara priliku za poboljšanje pristupa obalnom dijelu grada za Riječane, ocijenio je Obersnel, zaključivši da ovakav tip kooperacije znanstvene zajednice, gradova i regija predstavlja važan alat pri međusobnom dijeljenju znanja i vještina vezanih uz revitalizaciju industrijske baštine.

Tijekom konferencije sumirana su dobivena znanja i vještine o integriranom pristupu u ekološkom upravljanju brownfield područjima, jačanju kapaciteta javnog sektora u planiranju i provođenju regeneracije ovih područja te su održane rasprave o donošenju kvalitetnih i održivih mjera i alata za postojano i učinkovito ekološko planiranje. Nakon izlagačkog i raspravljačkog dijela, sudionici konferencije posjetili su bivšu Ininu rafineriju na Mlaki.

Uz Grad Rijeku i Lučku upravu Rijeka, u projektu »GreenerSites« je sudjelovalo još devet partnerskih institucija, a to su grad Venecija, Lučka uprava Venecija, Veneto regija, općina Celje, grad Bydgoszcz, općina Solec Kujawsky, Razvojna agencija Mazovia te Ministarstvo regionalnog razvoja i transporta Saska Anhalt i ISW – Institut za strukturalnu politiku i ekonomski razvoj. »GreenerSites« je sufinanciran iz programa Interreg Central Europe, a vrijednost projekta iznosi 3,8 milijuna eura, pri čemu je Grad Rijeka iz svojih proračunskih sredstava odvojio 255.000 eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.