Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
22. studenoga 2019.
Kulturno dobro

Na reviziji vraćanje srednjevjekovnog zida na Klobučarićevom trgu

Credit: M. GRACIN
Credit: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2019. u 16:33 2019-07-26T16:33:03+02:00

Revizija projekta podrazumijeva i izradu dopune troškovnika radova koji bi svojim obuhvatom sadržavao i suvremenu prezentaciju zida

RIJEKA - Projekt vraćanja srednjovjekovnog zida na Klobučarićev trg ulazi u reviziju; moglo se iščitati u odgovoru gradonačelnika Vojka Obersnela vijećniku Predragu Miletiću kojeg je kroz rubirku vijećnička pitanja interesiralo kada se Grad Rijeka planira ozbiljno uhvatiti posla oko vraćanja ovog kulturnog dobra na spomenutu lokaciju. Što zapravo znači revizija u ovom projektu?

Podsjetimo, zid je već 16 godina rasječen, propada i trenutno se nalazi uz kulu Lešnjak, zaklonjen metalnim panoima. Uklonjen je kada se gradila garaža, uz blagoslov konzervatora. Povratak je trebala biti obveza investitora, ali to se nije dogodilo. Grad Rijeka je preuzeo ovaj »vrući krumpir«.
- Do danas su provedene dvije javne nabave za povratak srednjovjekovnog zida na njegovu izvornu lokaciju, stoji dalje u odgovoru Vojka Obersnela. »Prva javna nabava provedena je 2014. godine, kada je pristigla jedna ponuda veće vrijednosti od planirane, odnosno procijenjene vrijednosti planirane proračunom Grada Rijeke, pa je postupak javne nabave poništen. Druga javna nabava provedena je 2017. godine, međutim, tada nije pristigla niti jedna ponuda za povratak zida na njegovo izvorno mjesto - navodi se u odgovoru.

- Radi izgradnje nove stambene građevine na Klobučarićevom trgu trebalo je sagledati nove tehničke mogućnosti povrata. Međutim, u namjeri da povratak obrambenog zida na njegovu povijesnu lokaciju pruži odgovarajuću prostornu i povijesnu sliku Starog grada, Odjel gradske uprave za kulturu planira njegovu primjerenu prezentaciju, kako bi građanima i turistima pružio bolji uvid u povijesne slojeve Starog grada i omogući dodatni turistički sadržaj.

Stoga je u tijeku revizija projekta i izrada dopune troškovnika radova koji bi svojim obuhvatom sadržavao i suvremenu prezentaciju tog sadržaja, nakon čega će provesti postupak javne nabave, dalje stoji u odgovoru gradonačelnika.
Upitali smo ravnateljicu Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserku Bilušić Dumbović kako konzervatori gledaju na ovaj tijek priče, odnosno da se zid zapravo ne vraća na svoje originalno mjesto.

- Konzervatori intenzivno surađuju na tom projektu koji je vrlo upitan, stoji u odgovoru pročelnice. Najvredniji dijelovi rimskog zida su srušeni prilikom gradnje garaže, ostao je samo kasniji sloj. Njegov povratak na betonski zid ispod novosagrađene kuće je prostorni promašaj jer je zid u novoj prostornoj konstelaciji izgubio svoju prostornu i povijesnu ulogu gradskog obrambenog zida, navela je pročelnica, dodajući da njegov novi položaj uz neprimjereno oblikovanu kuću nema više isto značenje.
- Optimalno bi bilo prezentirati arheološki sloj kule Lešnjak i na nju nadovezati ostatke zida. U projekt povratka zida na betonsku gredu je uključen i bivši pročelnik koji je dozvolio njegovu dislokaciju i vjerujem da će se naći najbolje rješenje, zaključila je naša sugovornica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.