Vjerovnici odlučili prodati i ostatke

Na prodaji imovina kraljevičkog škvera: Na bubanj zgrada, 6.000 kvadrata i sedam stanova

Orjana Antešić

Kroz idućih mjesec dana raspisat će se prvi natječaj za prodaju zgrade općeg sektora i bivše ambulante, kao i za parkiralište, dok će se stanovi direktnom pogodbom najprije ponuditi na prodaju ljudima koji u njima žive



RIJEKA » Očekivano, Skupština vjerovnika kraljevičkog Brodogradilišta u stečaju odlučila je nastaviti s daljnjom prodajom preostale imovine ovog društva, pa će se kroz idućih mjesec dana, kako najavljuje stečajna upraviteljica Marija Ružić, raspisati prvi natječaj za prodaju zgrade općeg sektora i bivše ambulante na samom ulazu u brodogradilište, kao i za blizu 6.000 četvornih metara zemljišta, a u naravi parkirališta s istočne strane »Kraljevice«. Prema procijenjenoj vrijednosti, početna cijena za zgradu iznosi 2,1 milijuna kuna, dok će za zemljište početna cijena biti oko 5 milijuna kuna. Jedna parcela, doznajemo od Ružić, bit će izuzeta iz prodaje zbog planirane ceste. 


 


Moguć otkup stana


U preostalu imovinu »Kraljevice« u stečaju spada i sedam stanova, u kojima žive bivši radnici ovog brodogradilišta, koji u dva slučaja imaju i status zaštićenog najmoprimca. Skupština vjerovnika suglasila se s inicijativom da se stanovi direktnom pogodbom najprije ponude na prodaju ljudima koji u njima žive, a tek ako oni to ne žele ili nemaju mogućnosti, da se krene s njihovom prodajom na tržištu. Sveukupna procijenjena vrijednost ovih stanova je 1,27 milijuna kuna. Prema navodima stečajne upraviteljice, uglavnom je riječ o malim kvadraturama stanova koji se nalaze u šezdesetak godina starim zgradama. 




  S obzirom na to da se razrješuju posljednja imovinska pitanja brodogradilišta nad kojim je pred nepune dvije godine otvoren stečaj, na red je, doznajemo, došlo i pitanje potraživanja koje »Kraljevica« upisuje i u stečaju. 


 »Nastavak« kredita


Odnosi se to na kredite koje je Brodogradilište osiguralo svojim tadašnjim radnicima za rješavanje stambenog pitanja. Prema riječima stečajne upraviteljice Ružić, tim je kreditima kupljeno 115 stanova, za koje je otplata predviđena do 2029. godine. S obzirom na to da stečaj »Kraljevice« ide prema svom kraju i trebao bi biti zaključen u ovoj godini, Skupština vjerovnika dala je suglasnost da se ovo potraživanje Brodogradilišta »u paketu« proda nekoj trećoj strani, zainteresiranoj za ovu vrst ulaganja. Ružić napominje kako će se sa svim korisnicima ovih kredita koje je dalo Brodogradilište najprije razgovarati i ponuditi im mogućnost da, ako žele, odjednom otplate preostali iznos koji duguju, a ako to nisu u mogućnosti, svoj bi kredit trebali nastaviti pod istim uvjetima otplaćivati kupcu potraživanja.