Građani negoduju

Na nekim lokacijama u Rijeci premještena parkirna mjesta za invalide. Jesu li ispoštovani propisi?

Ljiljana Hlača

U središtu Rijeke 59 je parkirnih mjesta za invalide / NL arhiva

U središtu Rijeke 59 je parkirnih mjesta za invalide / NL arhiva

Neki građani su reagirali jer smatraju da nisu ispoštovani propisi - svako parkiralište mora imati 5 posto rezerviranih mjesta za invalide na parkiralištu, a ne izvan njega (primjer za Deltu), dok isti postotak označenih mjesta moraju imati i garaže, koje su prilagođene invalidima



RIJEKA  Rijeka plus u suradnji s Rijeka prometom, Odjelom gradske uprave za komunalni sustav, a uz suglasnost MUP-a, premjestio je s nekih lokacija parkirna mjesta za osobe s invaliditetom. Riječ je o garaži Ciottina te parkiralištima Delta i Putnička obala.


U garaži Ciottina obrisana su 4 označena parkirna mjesta, ali je zato istovremeno isti broj parkirnih mjesta iscrtan u ulici niže, to jest – u Ciottinoj ulici. Iz unutrašnjosti parkirališta Delta 12 parkirnih mjesta preselilo se uz Ulicu Slavka Cindrića. Unutar parkirališta Putnička obala bilo je obilježeno 6 parkirnih mjesta, ali će se isti broj premjestiti u Ulicu Riva Boduli.


Neki građani su reagirali jer smatraju da nisu ispoštovani propisi – svako parkiralište mora imati 5 posto rezerviranih mjesta za invalide na parkiralištu, a ne izvan njega (primjer za Deltu), dok isti postotak označenih mjesta moraju imati i garaže, koje su prilagođene invalidima.




Na upit zbog čega sve ovo, u Rijeka plusu šalju nam odgovor u kojem stoji: »Analizi parkiranih mjesta za osobe s invaliditetom na zatvorenim parkiralištima krenulo se zbog jednostavnijeg pristupa na način da se parkirna mjesta za osobe s invaliditetom označe na najbliže moguće lokacije pored navedenih zatvorenih parkirališta, a da se čini jedinstvena cjelina zbog poštovanja zakonskih propisa«, istaknuto je u odgovoru.


Inače, u centru grada ima 59 mjesta za invalide, što znači da je, smatraju u Rijeka plusu, prema zakonskim propisima broj mjesta za invalide zadovoljen. Konkretno, u Ulici Riva obilježeno je 26 parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, uz Deltu 12 parkirnih mjesta, u Ulici Ivana Zajca 3 parkirna mjesta te u ulicama na području Centralne tržnice 18 parkirnih mjesta (Zagrebačka ulica 4 parkirna mjesta, Verdijeva ulica 2 parkirna mjesta, Wenzelova ulica 6 parkirnih mjesta), dok ulica Riva Boduli dobiva 6 mjesta.