Gradsko vijeće

Na maratonskoj sjednici prihvaćen proračun Grada Rijeke

P. N.

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Sa 29 glasova 'za' i 6 'protiv' usvojen proračun Grada Rijeke 



NOVO 21:33! Sa 29 glasova ‘za’ i 6 ‘protiv’ usvojen proračun Grada Rijeke!


Protiv proračuna bili su vijećnici HDZ-a, a u trenutku glasovanja o proračunu u vijećnici nisu bili Hrvoje Burić (Bura) i Kristjan Staničič (HDZ).


Osim već predloženih amadmana da se kroz socijalni program, povećanjem donje granice za ostvarivanje prava za čak 75 posto, poveća krug onih koji imaju pravo na udžbenike, te da se za KBC u proračunu osigura 500 tisuća kuna, a još 1,5 milijuna kuna kroz donacije gradskih tvrtki, kao i da se krene u projekt uređenja spomenika Domovinskom ratu na Mostu branitelja, što je predložio HDZ, gradonačelnik Vojko Obersnel, tijekom razgovora s predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Čordaševim (AM), prihvatio je još nekoliko prijedloga. 




Tako će se povećati iznos za rad kulturnih vijeća na 100 tisuća kuna. Pristao je gradonačelnik i da se iznos za nužni smještaj poveća na 500 tisuća kuna, spreman je i da se u proračunu osigura 200 tisuća kuna za Klobučarićev krug, zatim da se osigura novac za rasvjetu i postavljanje jedne igračke u park na Školjiću te da se razmotri predloženi projekt i aktivnosti na uređenju ovoga parka urede u 2018. i 2019. godini.Za idejno uređenje Parka Mlaka amadmanom se predlaže 50.000 kuna, a za idejno uređenje vijećnice 30.000 kuna, te 50.000 kuna za sufinanciranje idejnog rješenja Centra za životinje koji PGŽ priprema u Gradu Kastvu. Pristao je Obersnel i na subvencioniranje kamate za poduzzetnike, iako se to do sada nije pokazalo uspješnim, a pristao je i da se 50.000 kuna osigura za sportske igre mladih. 


– Dio amandmana je već u proračunu – kazao je Vojko Obersnel.


NOVO 21:24! Nešto malo nakon 21 sat nastavljena je sjednica Gradskog vijeća. Prvi je za govornicu izašao gradonačelnik Vojko Obersnel koji je iznio koje je sve prijedloge prihvatio, a koji su se nalazili u amandmanima grupe vijećnika, nakon čega su grupe vijećnika tzv. Srednjeg bloka, prema riječima Tihomira Čordaševa, povukao svoje amandmane, a povučeni su i amandmani Akcije mladih i Život zida.


 


NOVO 20:07! U 19.45 nastavljena je nakon višesatne stanke sjednica riječkog Gradskog vijeća. Predsjednik Vijeća Tihomir Čordašev (AM) otvorio ju je prijedlogom da prekinu zasjedanje do sutra ujutro u 9 sati, ali je Vojko Braut (SDP) rekao da bi to bilo kršenje Poslovnika jer se sjednica može prekinuti samo ako nema kvoruma, a u vijećnici je 36 vijećnika. 


– Više smo vremena proveli u stankama i prekidima i mislim da je to vrlo neodgovorno. Mislim da trebamo dopustiti gradonačelniku da iznese svoje amandmane i da zatim glasamo o proračunu – kazao je Braut, na što mu je Čordašev odgovorio da može i do jutra proglasiti – stanku. Smatra, naime, da prekid sjednice želi većina vijećnika kako bi do jutra usuglasila stavove o gradonačelnikovim novim prijedlozima. A gradonačelnik Vojko Obersnel je, obraćajući se vijećnicima, kazao da, što se njega tiče mogu nastaviti sjednicu kad god hoće, ali da je on svoje rekao. – Vaši amandmani nisu ispravni i protuzakoniti su. Vi ih, naravno, možete izglasati ali tada ćemo imati problema zbog nezakonistosti i morat ćete preuzeti odgovornost. Ovdje sam cijeli dan, vrlo sam kooperativan, predložio sam i ovdje, i kasnije na razgovoru s predsjednikom Gradskog vijeća, amandmane kojima sam pokazao dobru volju da prihvatim neke prijedloge. No, moja je obveza da štitim zakon i ja od ovog sadašnjeg prijedloga više ne odustajem. Možete, naravno, glasati i protiv proračuna i izazvati izbore – kazao je Obersnel, demantirajući da su dobili, kako kažu, protuprijedlog. 


– Ja sam svoje amandmane dao na vrijeme. Ovo sve dalje je stvar moje dobre volje. Ne znam što sada još imate vijećati. Preuzmite odgovornost i glasajte za svoje amandmane – kazao je Obersnel, nakon što je Petra Mandić (Most) zatražila još jednu jednosatnu stanku.


NOVO 17:10! Sjednica Gradskog vijeća koja je započela još u 9 sati ujutro ponovno je prekinuta. Ovaj put do 18 sati jer je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev zatražio od gradonačelnika Vojka Obersnela i gradskih službi da mu pojasne koji je dio amandmana tzv. Srednjeg bloka protuzakonit, odnosno kojim se amandmanima zalazi u već ugovorene obveze.


Nakon stanke koja je trajala gotovo sat vremena, u gradsku vijećnicu vratilo se inače svega dvadeset gradskih vijećnika pa sjednica, formalno, ima kvorum za nastavak rada. Međutim, teško da bi tih 20 vijećnika uspjelo izglasati predloženi proračun, s amandmanima ili bez njih.


Naime, gradski vijećnici još uvijek su na drugoj točki dnevnog reda, raspravi o proračunu za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020.


Prvu veću pauzu imali su zbog protokolarnih obveza gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, a zatim je poduža stanka u radu bila nakon što se gradonačelnik Vojko Obersnel izjasnio o prihvaćanju, odnosno neprihvaćanju dijela amandmana koji su predloženi. Vijećnici su se nakratko vratili tada u Vijećnicu, ali je zatim sazvan sastanak predstavnika Klubova vijećnika da bi sada stanka bila zbog konzultacija predsjednika Vijeća s gradonačelnikom i stručnim službama.


NOVO 15:20! Nakon rasprave koja se uglavnom svodila na to tko je koga trebao zvati na razgovore i tko se gdje trebao informirati o stavkama koje se brišu, gradonačelnik Obersnel jasno se očitovao i o predloženim amandmanima dodajući da dio amandmana Srednjeg bloka ne može prihvatiti jer su brisane neke ugovorne obveze, a neke stavke koje je on već smanjio, dodatno su smanjene pa su otišle u “minus”.


Amadman HDZ-a o spomeniku na Mostu branitelja, Obersnel je kazao da djelomično može prihvatiti jer u gradskoj blagajni postoji stavka za održavanje spomenika. Na četvrtoj razini, osigurat će dodatno 200 tisuća kuna za uređenje toga spomenika i, ako Minstarstvo branitelja bude sudjelovalo kako je obećalo, to bi se moglo realizirati već 2018. godine.


Gradonačelnik je prihvatio i amandman za KBC. Naglasio je da, iako to nije gradska ustanova, puno puta su pomagali i posljednjih godina za opremu bolnice Grad je dao više od 10 milijuna kuna.


– Kroz zamjenu zemljišta za izgradnju nove bolnice, osigurali smo KBC-u 40 milijuna kuna, a KBC radi dijelom u objektima i na zemljištu Grada Rijeke i to im ne naplaćujemo, što je oko milijun kuna godišnje koje im darujemo – kazao je Obersnel te dodao da je ipak “svjestan potrebe da se dio bolnice obnovi” predložio amandman kojim bi se u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb osiguralo 500 tisuća kuna za predloženu donaciju Odjelu za hematologiju, a dodatni iznos od 1,5 milijuna kuna osigurat će se kroz donacije trgovačkih društava u vlasništvu Grada.



Novac za opremu u Osnovnoj školi Vežica, osigurat će se kroz preraspodjelu decentraliziranih sredstava koja iz države dolaze za školstvo. Iz toga će izvora 50 tisuća kuna ići za ovu namjenu, a točna preraspodjela znat će se kada stigne državni dokument.


Prihvatio je gradonačelnik i djelomično amandman kojim bi se pomoglo roditeljima učenika u osiguravanju školskih udžbenika.


– U ovim okolnostima kada ne možemo za sve osigurati besplatno knjige, poštenije da se to pokriva vodeći računa o socijalnom statusu. Zbog toga predlažem da se ne ide na poklon bon svim učenicima nego kroz socijalni program tako da se izmijeni kriterij i da se granice za potporu obiteljima povećaju za 75 posto u odnosu na sadašnje mjere. Tako će tim mjerama biti obuhvaćeno i više obitelji, a stavka se povećava za 1,2 milijuna kuna, odnosno na dva milijuna kuna.


– Uvažavam prijedlog da se vrate nagrade učenicima i mentorima, iako mislim da učenici ne trebaju dobivati novčanu nagradu jer ona ne bi trebala biti stimulirajuća mjera učenicima. Zbog toga predlažem da učenici i dalje dobiju knjigu, kao i do sada, a da mentori dobiju novčane nagrade za što se u Odjelu za školstvo dodatno stavlja iznos od 100 tisuća kuna – rekao je Obersnel i na kraju dodao:


– E, da, prihvaćam i amandmane HNS-a.


Nakon ovog gradonačelnikovog izlaganja ponovno je predložena polusatna stanka.


NOVO 14:35! Mi smo još uvijek spremni za razgovore i pregovore i nadamo se da će gradonačelnik pokazati dobru volju i uvažiti naše prijedloge da usuglasimo proračun – poručila je s govornice Petra Mandić (Most) koja tvrdi da su gradski vijećnici u ovom trenutku “stjerani u kut” jer neprihvaćanje proračuna znači krah mnogih projekata vezanih uz EPK.


– Jasno je jer su rokovi na izmaku, ali ne našom krivnjom nego krivnjom izvršne vlasti koja sada, čak mi se čini, želi da padne ovaj proračun kako bih za propast projekata pronašli Pedra, odnosno optužili aktualnu većinu u Gradskom vijeću – kazala je Petra Mandić koja je još jednom ponovila da su oni, radeći amandmane, učinili maksimum te i prije nekoliko dana, izlazeći s prijedlogom proračuna, istaknuli da su spremni na suradnju i razgovore, ali ih nitko nije kontaktirao.


Odbacila je i tvrdnje Aleksandra Buloga (SDP) da su “preponosni” da nekoga pitaju.


– Zanimljivo, sada sam saznao da sam ja odgovoran i za izglasavanje proračuna. Da je tome tako, ja bih ga sam napravio i donio i realizirao – kazao je gradonačelnik Obersnel i kazao da je on za amandmane saznao pet minuta prije isteka roka da se oni, prema Poslovniku, predaju.


– Ja sam proračun predao 15. studenoga, a da ste vi amandmane predali dva dana ranije, možda bismo imali vremena i razgovarati. A što se tiče proračuna na trećoj razini, to je zakonska odredba. No, postoje stručne službe od kojih se te informacije mogu dobiti. Osim toga, izvršenje se objavljuje na četvrtoj razini i odgovorni vijećnici bi to proučili i znali što sadrži koja stavka – rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel te upozorio da u proračunu već ima stavke nužnog smještaja koju oni predlažu rebalansom.


Andrej Briščik je kazao da stavka od 400 tisuća kuna nije dovoljna za uređenje tog objekta te je potrebno dodati još 500 tisuća kuna koje oni predlažu.


– Svjestan sam lošeg stanja u nužnom smještaju, svi imaju odgovornost za to i tražimo rješenje kako bolje njime upravljati. No, i ovakav je jedan i jedinstven u Hrvatskoj i proračunom predviđamo obnovu onoga što i vi predlažete u amandmanu – tvrdi Obersnel.


Odbacio je i tvrdnje da se kasni s nekim projektima za EPK te objasnio da dinamika ovisi i o dotoku sredstava iz europskih fondova jer se bez njih ne može te projekte završiti, a to što dolaze sporije nego je planirano ili što bi u Gradu Rijeci željeli, tu odgovornost, pojasnio je, imaju i državne službe.


Osvrnuo se i na tvrdnje Petre Mandić da su proračunska sredstva više namijenjena gradskim službama te kazao da ne zna kome su onda namijenjeni, na primjer, gradska knjižnica ili Ciglena kuća za djecu.


————————————–


NOVO! 14:15 Pojedinačnim raspravama vijećnika o prijedlogu proračuna za 2018. godinu i amandmanima, nastavljena je sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke.


Vojko Braut (SDP) zamjerio je zbog stanki u radu Vijeća, kao i zbog navodnog dogovora da će sjednica potrajati danas samo do 18 sati i biti nastavljena sutra.


– Znam da je dolazak premijera važan događaj, ali ovo što se ovdje događa je puno važnije – kazao je Braut. Zamjerio je i Srednjem bloku što su amandmane dostavili dva dana prije sjednice te se oni sada “seciraju” na sjednici.


– Jednom rječju ovo je – kaos, zaključio je Braut.


U nastavku sjednice najviše se govori o skidanju 1,5 miliijuna kuna sa stavke informiranja putem medija. Predlagači iz Srednjeg bloka i dalje tvrde da nisu znali za što su konkretno namijenjeni ovi novci, a vijećnici SDP-a Vojko Braut i Sandra Krpan zamjeraju im da su se mogli informirati, ali da to nisu učinili. Takvu optužbu odbio je Zvonimir Peranić koji tvrdi da se informirao o svemu u uredu kod pročelnika Šarara.


Predsjednik Vijeća Tihomir Čordašev nekoliko je puta ponovio da “najtransparentniji proračun” uopće ne prikazuje za što je točno namijenjen novac u pojedinim stavkama pa tako nisu vidjeli niti da je novac koji su prenamijenili za KBC zapravo većim dijelom bio za financiranje Kanala Ri.


————


NOVO!  Pojedinačnu raspravu o proračunu otvorio je nezavisni vijećnik Marinko Koljanin koji se distancirao od Srednjeg bloka, tvrdeći da nije znao da bi se novac za amandman iza kojega on stoji – dva milijuna kuna donacije za KBC Rijeka – uzeo od sredstava za medije.


– Meni je to predstavljeno drugačije, ali nadam se da će ovaj amandman ipak biti prihvaćen i da će gradonačelnik naći neku drugu stavku s koje će biti moguće osigurati ovaj novac. Meni je svejedno iz kojeg će to biti izvora – kazao je Koljanin.Ogradio se i od prijedloga koji se odnose na izmjene u javnim potrebama u kulturi. Nakon njega govorio je Duško Milovanović (SDP) koji je osobito kritizirao uzimanje 210 kuna namijenjenih portalu Moja Rijeka, a koji, između ostalog, omogućuje i izravni prijenos sjednica Gradskog vijeća.


Nabrojao je i konkretne stavke koje smanjuju amandmani Srednjeg bloka kao što su karneval, MIK, Fiumanka….


Danko Švorinić (Lista za Rijeku) koristio je prvi nedavno uveden institut replike te kazao da smatraju portal Moja Rijeka nepotrebnim jer Grad Rijeka već ima svoj portal, te da je posjećenost portala Moja Rijeka vrlo mala. Kazao je i da tih 210 tisuća kuna prenamjenjuju za nagrade uspješnim učenicima i mentorima, što je prije nekoliko godina ukinuto.Odbacio je Švorinić i, kako je rekao, “insinuaciju” Milovanovića da time želi ukloniti kvalitetnu konkurenciju svojem portalu Rijeka danas jer taj portal kojemu je on vlasnik, objasnio je, nije komercijalni. 


Petra Mandić (Most) odbacila je Milovanovićevu tvrdnju da su “diletanti” jer su oni, pojasnila je, učinili najviše što su mogli s obzirom na dostupnu dokumentaciju, a riječ je proračunu na trećoj razini iz kojeg se ne vide baš sve konkretne stranke. 


U raspravu se uključio i gradonačelnik Obersnel koji je kazao da u amandmanima ima “zanimljivih i korisnih” prijedloga ali je sam dokument koji je predložen tehnički vrlo neprihvatljiv jer nema točnog obrazloženja što se točno za što uzima, odnosno daje te da to o čemu priča Danko Švorinić – gdje se što uzima da bi se negdje dalo – zna samo on i njegovi predlagači. 


– Ako ne znate kako se podnose amandmani, pogledajte prijedloge HNS-a i HDZ-a – poručio je Obersnel. Tihomir Čordašev (Akcija mladih) kritizirao je gradonačelnika što nije otvorio dijalog o proračunu kao, na primjer, njegov kolega (i stranački) u Kastvu te otvorio pitanje tko je koga trebao zvati na razgovor. – Namjerno sam što sam ranije mogao izradio prijedlog proračuna da bismo otvorili dijalog, ali volje za dijalogom, kao i prije izbora kada sam vam nudio suradnju i razgovor na programskoj bazi, nije bilo – kazao je Obersnel.  


Sjednica je prekinuta i nastavlja se u 13.30 sati. 


Iako je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev stanku do 13.30 sati opravdao “protokolarnim obvezama gradonačelnika Obersnela”, činjenica je da je i sam otišao na svečanu primopredaju novih skladišta na Terminalu Škrljevo.


Prema našim informacijama, gradonačelnik se najprije ispričao da neće moći doći na ovaj događaj upravo zbog sjednice Gradskog vijeća, ali kako je predsjednik Vijeća prihvatio poziv, učinio je to i Vojko Obersnel pa su obojica otišli na Škrljevo.


———————


Raspravom o proračunu za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu počela je 6. sjednica riječkog Gradskog vijeća.


Na prijedlog proračuna stiglo je niz amandmana, između ostaloga, i amandman gradonačelnika Vojka Obersnela koji je, kao predlagač, prvi dobio priliku pojasniti predložene proračunske stavke, ali i svoje amandmane. Kako smo već pisali, gradonačelnik je ovim neuobičajenim potezom – da mijenja proračun i prije nego se o njemu glasuje – smanjio za 1,6 milijuna kuna. Ponovio je i svoje razloge: odustalo se od ponovnog povećanja poreza na potrošnju na 3 posto, čime proračun ostaje bez dva milijuna kuna; od države je Grad dobio 15-ak milijuna kuna za energetsku obnovu vrtića i škola pa se smanjuje potreba za zaduženjem, uvršten je u proračun i dodatni iznos pomoći od EU-a za projekt “Energana – inkubator za kreativne industrije i društvene inovacije, te četvrti – hitna sanacija objekta bivše tvornice “Rade Končar”.


Gradonačelnik je osobito naglasio stavku zaduženja koja, kako je rekao, izgleda velika, ali riječ je zapravo o participaciji Grada u projektima koji će se financirati iz fondova Europske unije, pa se prije, kazao je, može govoriti o obvezi, a ne zaduženju koje se proteže kroz sljedeće tri godine.


Na početku rasprave priliku su dobili predstavnici klubova vijećnika i već je i ta rasprava pokazala da su stavovi i dalje čvrsti – tzv. Srednji blok ne odustaje od politike “uzmi ili ostavi”, HDZ nije spreman dići ruku za proračun, dok uz Obersnela, uz njegovu stranku, stoje i PGS i IDS.


U ime Akcije Mladih i Živog zida o 21 amandmanu, o kojima se ovih dana puno pisalo, govorio je Andrej Briščki, koji je naglasio još jednom da “nisu dirali ključne stavke” te da je riječ o izmjeni svega 1,3 do 1,4 posto proračuna.


– Danas ćemo čuti zašto vam je to tako veliki problem – kazao je Briščik te pojasnio da se za uređenje gradske vijećnice novac na uzima od Kanala Ri nego sa stavke za uređenje ulaza u zgradu na Korzu 16.


– Mislim da je uređenje ove vijećnice, važnije od novog tepiha na ulazu – kazao je Briščik.


Amandmane HNS-a, a riječ je o izmjenama u stavkama komunalnog održavanja i socijale, predstavio je Juraj Bukša, dok je u ime Kluba SDP-a o predloženom proračunu govorila Tamara Martinčić, a u ime Kluba PGS-a Ana Trošelj, koja je ponovila da ova stranka daje punu podršku predloženom proračunu.


– PGS je do sada prihvatljivim ocijenio samo amandmane HNS-a. Možda bi bili prihvatljivi i neki amandmani koje je predstavio Andrej Briščik u ime grupe vijećnika, ali nije prihvatljiv pristup “uzmi ili ostavi”, rekla je Ana Trošelj.


– HDZ neće prihvatiti ovaj proračun – izričit je bio Kristjan Staničić u ime Kluba HDZ-a, dodajući da su podnijeli dva amandmana a odnose se na povećanje naknada za rođenje djece te na izgradnju spomenika Domovinskom ratu na Mostu hrvatskih branitelja.


– Niti gospodarski rast, niti nova radna mjesta, niti bolji standard građana, ne jamči ovaj proračun – ocijenio je Staničić.


IDS je ocijenio da je riječ o dobrom proračunu, koji je na tragu programa kojim je gradonačelnik dobio povjerenje većine građana. Kritizirao je Oskar Skrebec i Srednji blok koji u mjesec dana nije bio spreman na konstruktivni razgovor o izmjeni proračuna, već su samo “nabacali prijedloge da ispune predizborna obećanja”.


Vrlo konkretan, možda i najkonkretniji, bio je Oskar Skrebec, kritizirajući amandman kojim se smanjuje stavka za medijsko predstavljanje Grada. Osim što bi to, kako se već pisalo, zaprijetilo opstojnosti jedine gradske televizije – Kanala Ri, ugrozilo bi to i izlaženje priloga Dentro Fiume, priloga koji izlazi u dnevniku La voce del popolo.


– Isti ti predlagači zalažu se za vizualnu dvojezičnost u Rijeci pa bi se moglo reći i da su licemjerni – oštar je bio Skrebec, koji je ovaj “udar na medije” izjednačio s onim bivšeg ministra kulture Hasanbegovića. Danko Švorinić (Lista za Rijeku) kazao je da nije istina da nisu spremni na kompromis, te da je i sam kontaktirao s predstavnicima Edita, izdavačima dnevnika La voce i spremni su na dogovor kako bi se taj prilog spasio. – A zaboravili ste i reći da je taj novac koji smo uzeli s ove stavke namijenjen za Odjel za hematologiju i digestivnu kirurgiju. Mislite li da to građanima ne treba – kazao je Švorinić na čiji je prijedlog, prije pojedinačne rasprave o proračunu, određena 30-minutna stanka