Gradonačelnikov kolegij

Na listi za najam gradskog stana u Rijeci trenutno 682 zahtjeva

Damir Cupać

Stambeno zbrinjavanje građana jedna od tema jučerašnjeg Gradonačelnikova kolegija / Snimio Marko GRACIN

Stambeno zbrinjavanje građana jedna od tema jučerašnjeg Gradonačelnikova kolegija / Snimio Marko GRACIN

Gradonačelnik naložio da se pronađe način za raspisivanje natječaja na koji bi se pozvali građani koji nisu trenutno na listi, što znači da bi se, uz one koji su na njoj,  lista dopunila  novim zahtjevima



RIJEKA  Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da u 25 godina postojanja hrvatska država na ozbiljan način ne vodi brigu o stambenom zbrinjavanju građana, već da je to važno pitanje prepušteno privatnim osobama, te donekle jedinicama lokalne samouprave.


– Nažalost, to je tako. Gotovo svaki dan u razgovoru s građanima koji dolaze kod mene zbog stambenih problema vidim da oni svoje problem ne mogu riješiti. Oni koji nisu kreditno sposobni nemaju nikakvu priliku za dobijanje stana. Država bi trebala pronaći sredstva za one koji ne mogu kupiti stan. Državni ured za upravljanje državnom imovinom uz potporu Državnog odvjetništva uknjižuje stanove u državno vlasništvo, a onda nakon raspisuje natječaj za najam. Tako je u Crikvenici najam državnog stana po kvadratu gotovo 200 kuna, a kod nas u Gradu Rijeci slobodno ugovoreni najam iznosi nešto manje od devet kuna po kvadratu. Pa tko ima 200 kuna po kvadratu za najam, vjerojatno nitko iz Crikvenice. To je dokaz nepostojanja ozbiljne državne stambene politike jer bi država takve stanove trebala dodijeljivati ili po socijalnim kriterijima ili kadrovskim pristupom za, primjerice, određena zanimanja, ocijenio je Obersnel.


Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac najavio je produljenje važenja liste prioriteta za davanje stanova u najam, koja predstavlja osnovni vid dodjele stanova u najam, do 31. prosinca 2017. godine.




– Lista prioriteta utvrđuje se za razdoblje od četiri godine, a iznimno, kada za to postoje opravdani razlozi gradonačelnik može za određeno vremensko razdoblje produljiti rok važenja. Trenutno važeća lista prioriteta vrijedi do kraja ove godine. Valja podsjetiti da je prilikom njezina formiranja na listu bilo uvršteno 804 podnositelja zahtjeva. Trenutno ih je na listi 682.


Za vrijeme njezina važenja od 1. siječnja 2012. godine dodijeljeno je ukupno 67 stanova, dok su izvan liste prioriteta dodijeljena su 64 stana. Vidljivo je da je riječ o malob broju stanova u odnosu na broj građana uvrštenih na listu. Razlog tome je činjenica da je stambeni fond kojim Grad Rijeka raspolaže vrlo ograničen, te ne može zadovoljiti potrebe svih koji čekaju na rješenje stambenog pitanja svoje obitelji, pojasnio je Benac.


 Iako je prijedlog njegovoga odjela bio da se lista produži automatizmom jer podnošenje zahtjeva za dodjelu stana u najam iziskuje određene troškove budući da je uz zahtjev potrebno priložiti odgovarajuću dokumentaciju za čije izdavanje nadležne službe naplaćuju pristojbe, gradonačelnik Vojko Obersnel naložio je da se pronađe način za raspisivanje natječaja na koji bi se pozvali građani koji nisu trenutno na listi. To znači da svi oni koji su trenutno na njoj i ostaju ako zadovoljavaju uvjete, a lista bi se dopunila s novim zahtjevima.


Benac je pesimist kada je riječ o zbrinjavanju većeg broja građana s obzirom na limitiranost gradskog stambenog fonda, ali izrazio je nadu u gradnju stambenih objekata prema programu društveno poticane stanogradnje za potrebe najma.


– Zadnji takvi stambeni objekti sagrađeni su na Rujevici, a nastojat ćemo sljedeće godine realizirati početak gradnje 60-ak stanova za potrebe najma, najavio je pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom.