Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 4
Sutra: 24° 27° 12
23. srpnja 2018.
Javni poziv za najam stanova

Na listi 679 imena: Gradski stan u Rijeci ove godine dobilo samo 15 ljudi

Grad Rijeka je na Rujevici izgradio dvije zgrade u kojima su 124 stana dana u najam / FOTO ARHIV NL
Grad Rijeka je na Rujevici izgradio dvije zgrade u kojima su 124 stana dana u najam / FOTO ARHIV NL
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2015. u 16:59 2015-12-14T16:59:00+01:00

Poziv za iskazivanje interesa za najam gradskog stana otvoren je do 31. siječnja 2016. Zainteresiranost se iskazuje popunjavanjem upitnika, dostupnog i na internetu, bez prilaganja isprava i dokaza 

RIJEKA Stambeni fond Grada Rijeke nedostatan je za rješavanje zahtjeva za smještajem građana koji nisu kreditno sposobni za kupovinu stambenih kvadrata, a mnogi od njih su godinama na Listi prioriteta za najam. Kako sada stvari stoje, tako će godinama i ostati. Na listi prioriteta nalazi se 679 osoba, a u 2015. pravo na najam gradskog stana ostvarilo je samo 15 građana. Ne treba sumnjati da će se lista i povećati budući da je objavljen neformalni javni poziv građanima koji ispunjavaju uvjete utvrđene odredbama Odluke o najmu stanova i koji su zainteresirani za najam gradskih stanova, a ne nalaze se na Listi za davanje stanova u najam. 

Produljen rok 

Poziv je otvoren do 31. siječnja 2016. godine. Zainteresiranost za najam stana iskazuje se popunjavanjem upitnika, bez prilaganja isprava i dokaza. Upitnik se popunjava i podnosi isključivo na obrascu koji se može podignuti u šalter-sali Grada Rijeke na Titovom trgu 3 do 31. siječnja 2016. od 9.00 do 15.30 sati, te na web stranici Grada Rijeke.

– Grad Rijeka praktički od svog osnutka do danas aktivno sudjeluje u rješavanju stambenih pitanja svojih građana, kako kroz program POS-a, tako i kroz program upravljanja gradskim stanovima koji se putem Liste prioriteta daju u najam građanima kojima je to jedini prihvatljivi način stanovanja. Postojeća Lista prvotno je bila utvrđena za razdoblje od 2013. do 2015., no zaključkom gradonačelnika od 29. rujna 2015. produljen joj je rok važenja na još dvije godine, odnosno do 31. prosinca 2017. Razlog produljenja je činjenica da je po postojećoj listi dodijeljen relativno mali broj stanova u odnosu na broj prijavljenih na listi, čime je onima koji u posljednje tri godine to nisu uspjeli ostvariti, omogućeno da u iduće dvije godine putem gradske liste dođu do stana bez dodatne »papirologije«. No s obzirom na velik broj upita onih građana koji se sada već davne 2012. godine nisu prijavili na listu, zaključeno je da bi uputno bilo utvrditi koliko naših sugrađana ima potrebu za rješavanje svog stambenog pitanja putem gradske liste, pojašnjava razloge objave neobvezujućeg javnog poziva građanima zainteresiranim za najam gradskih stanova pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac, te naglašava da se on odnosi na građane koji se trenutačno ne nalaze na listi.

Naime, Grad Rijeka želi utvrditi koliki je broj građana zainteresiranih za ovakav vid rješavanja stambenog pitanja, a koji nisu uvršteni na važeću Listu prioriteta.Priprema lokacija 

– Cilj ovog upitnika jest prikupiti podatke o broju građana zainteresiranih za najam stana, njihovim socijalnim, zdravstvenim i materijalnim prilikama, kako bi se temeljem dobivenih podataka mogla izvršiti analiza potreba i interesa građana, a rezultati analize primijenili u planiranju daljnjih načina i projekata stambenog zbrinjavanja građana. Postupak prikupljanja podataka o zainteresiranosti građana za najam nema utjecaja na važeću Listu prioriteta na kojoj se trenutačno nalazi 679 osoba, po istoj se i nadalje osnovom redosljeda uvrštenosti, u najam daju stanovi. Tijekom ove godine temeljem Liste prioriteta u najam je dano 15 stanova. Grad Rijeka je već na Rujevici izgradio dvije stambeno- poslovne zgrade prema POS-u, u kojima su 124 stana dana u najam. O takvom načinu izgradnje razmišlja se i u budućnosti, priprema potencijalnih lokacija je u tijeku, no realizacija će ovisiti o nacionalnom programu POS-a te mogućnostima proračuna, zaključuje Benac.

U tri godine prodana 73 stana 

Grad Rijeka prihvatio je odluku da se pojedini gradski stanovi prodaju, iako je Lista prioriteta zagušena. Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac pojašnjava da nije riječ o kontradikciji jer se prodaju samo oni stanovi koji zahtijevaju velika ulaganja.

– U posljednje tri godine prodana su ukupno 72 stana odnosno dijela stana u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Rijeke. Radi se ili o stanovima koji zahtijevaju znatna sredstva za njihovo uređenje i privođenje u funkciju stanovanja ili o stanovima koji se prodaji izlažu na zahtjev postojećih najmoprimaca. Prodaji se izlažu i stanovi koje koriste najmoprimci koji imaju status stradalnika iz Domovinskog rata, sukladno odredbama Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Rijeke HRVI i članovima obiteljskog domaćinstva poginulog, nestalog ili zatočenog hrvatskog branitelja. U ovom trenutku u tijeku je javni natječaj za prodaju stanova, a s ovakvom praksom nastavit će se i u narednim godinama, najavio je Benac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka