Rasprodaja rabljenih stvari kojima je vrijeme prošlo, ali i nije

Na buvljaku na Preluku nema čega nema: Od indijanskog koplja do broša kao stvorenog za premijerku

Dolores Juretić

Turisti među izloženim »drangulijama« nerijetko pronađu ono što smatraju zanimljivim i ne preskupim suvenirom. Pa su tako za pet eura dvoje talijanskih turista kupili jedan bocunić, dok je američkim turistima najdraži suvenir »jugo« novac, točnije novčanice, kako oni kažu, »iz vremena prije hrvatske kune« 



Gospođo, ovaj mobitel bi bio baš za vas. Lijep, ženski, u više boja. Ružičasti. Napunjen je, može se priključiti na svaku mrežu, prima sve kartice. Pogledajte, samo 50 kuna… Tako možemo započeti priču o jedinom riječkom priručnom buvljaku koji već godinama neformalno živi uz nedjeljni sajam rabljenih automobila na Preluku.


Mjesto je živopisno jer nas paleta izloženih rabljenih stvari kojima je vrijeme prošlo, ali i nije, pa mogu poslužiti u najmanju ruku u dekorativne svrhe, poput vremeplova odvodi u neka druga vremena i neke druge prostore.


Što se tiče drugih prostora, cijeli jedan štand, a buvljak ih ima oko tridesetak, diše dahom orijenta, a nude se vrčevi, svijećnjaci, džezve, reljefni tanjuri i u svemu tome svoje je mjesto našla jedna obična starinska domaća blanja za drvo kakvu su koristili stolari kakvih danas više nema. Prodavač kaže da je sve originalno i stiglo je iz – Njemačke.


S »orijenta« možemo već kod sljedećeg štanda skočiti u Rusiju i priuštiti si jednu babušku. Jedna od najskupljih stvari na ovom sajmu koji nudi sve, od platina za automobile, videokamera, pisaćih mašina, preko novaca iz nekih davnih i malo bližih vremena, pa do tepiha i komada namještaja, bilo je zvono za koje saznajemo da potječe iz jedne švicarske crkve i da mu je cijena »k’o za vas 100 eura«, ali za druge je – tisuću kuna. A još kad čujete kako zvoni…   

Kuća kao galerija




– Daleko je ova ponuda od one na zagrebačkom Jakuševcu, ali svejedno se ovdje nađe divnih i zanimljivih starih stvari. Osobno mislim da bi Rijeci i okolici trebao jedan veći i pristojniji prostor za prodaju starih stvari jer uvijek ima onih koji žele nešto takvoga prodati, i onih kojih takovo što žele kupiti. Vrlo redovito dolazim i na riječki i zagrebački buvljak i zahvaljujući tome kuću sam uredio kao pravu galeriji i baš sam time ponosan. Ovdje ima bezvrijednih stvari, ali ima i onih koji su zaista vrijedne, ali u cjelini gledano cijene su nerealne. Prodavači nude nešto na prodaju od oka, a često ni sami nisu svjesni koliko to zaista vrijedi. Kaže nam to Ante Milas, kojemu je, saznajemo, nedjeljom na Preluku od kupanja i autosajma najdraži upravo ovaj obilazak štandova s ponuđenim starinama.


  A ta je ponuda po ljeti i česta meta inozemnih turista koji među izloženim »drangulijama« nerijetko pronađu ono što smatraju zanimljivim i ne preskupim suvenirom. Pa su tako za pet eura dvoje talijanskih turista kupili jedan plastikom opleten bocunić odnosno demižonu, dok je, saznajemo, američkim turistima najdraži suvenir »jugo« novac, točnije novčanice, kako oni kažu, »iz vremena prije hrvatske kune«.   

Tražen »jugo« novac


– Stari novac, odnosno novac koji više nije u optjecaju vrlo je tražena roba. Imam krajcare iz 1816, godine, srebrnjake Franza Jozefa, stare forinte, talijanski novac iz 1924. godine, kaže nam Ivan Gregurević, jedan od ponuđača koji na svom prelučkom štandu ima zaista pristojnu paletu stvari iz »onih vremena«.


Što se novaca tiče, uz novčanice iz Titovog vremena tu je i knjiga »Mi smo Titovi, Tito je naš«, a iz tog programa u ponudi je i crno-bijela fotka susreta Tita i Hruščova. Kod ovog našeg sugovonika našli smo i sasvim zgodnu peć, napravljenu od gize prije pedesetak godina u Križevcima. Cijena joj je 1.700 kuna i uopće nema sumnje, kaže naš prodavač, da će biti prodana. Tu je još nekoliko zgodnih lula, brojne potkove za sreću, jedno indijansko koplje, tepiha orijentalnih dezena…   

Zidar među starinama


Na pitanje kako se ljudi uopće nađu u ovom »poslu sa starinama« saznajemo jednu od priča prema kojoj je novi vlasnik stare kuće koju je želio adaptirati ponajprije zahtijevao da se kuća isprazni od svih starih stvari, i to je rekao zidaru koji je tek trebao početi raditi na kući. Zidaru je bilo žao sve to baciti i pa je nešto pokušao prodati… Sve u svemu, to je bilo njegovih prvih 25.000 kuna zarađenih na prodaji starih stvari.



Mi bismo bili zadovoljni da platimo ulaz, odnosno štand  i da smo onda sigurni da uvijek imamo svoje mjesto. Ovako, sve je improvizirano i besplatno, ali opet to nije baš dobro. Doduše, mi prodajemo stare, odnosno rabljene stvari, ali to ne znači da tu prodaju ne bi trebalo malo urediti, kaže Renata Križanec, jedan od prodavačica koje redovito dolaze na Preluk, i pritom podsjeća da čitava Rijeka s okolicom ima vrlo malo mjesta na kojima se mogu kupiti ili pak ponuditi na prodaju stare stvari, a takve trgovine je uvijek bilo i bit će.



  Što se zarade tiče, prodavači na prelučkom sajmu kažu da tijekom jednog nedjeljnog popodneva zarade oko sto eura.


  Naravno, ako u ponudi nije nešto posebno kao primjerice pribor za jelo od slonove kosti za 300 kuna. Cijenu od 350 kuna drže i replike slika Charlesa Billicha, porijekom iz Lovrana. Od Opatijaca iz umjetničkog svijeta na sajmu smo zatekli, kako tvrde, sliku Ive Kaline nastalu 1969. godine i ona je cijenjena 50 eura.   

Knjiga s posvetom


Gledajući sve te stvari koje se nude, čovjek lako izgubi pojam o vremenu, pa sat, bilo zidni, bilo ručni, može kupiti već za 20 kuna, a toliko stoji i zgodan broš za koji je jedan prolaznik utvrdio »da je to baš za našu premijerku«. Bižuterije u izobilju.


  A ima tu i zanimljivog štiva kao što je primjerice »zapisnik o pitanjima i pravilima za vršenje službe u narodnoj miliciji«, a koji datira iz 1965. godine. Od knjiga izdavajmo »Čari mode« autorice Žuži Jelinek, a koja je izašla 1971. godine. Autorica ovih redaka nije odoljela kupnji te knjige naprosto zato što knjiga ima i posvetu: Draga, Dolores, želimo ti sretan rođendan, a ovo je knjiga baš za tebe.


  Pa ako ovaj »šoping centar« na Preluku ne nudi niti jedan proizvod koji ima deklaraciju o mjestu nastanka i porijekla kao ni garanciju o funkcionalnosti onda svakako nudi nešto što čeka »baš vas« ili nešto nešto će vašem domu dati onaj malo drukčiji štih, kojim zrače stvari s patinom.