360. obljetnica grba

Na balkonu zgrade Grada Rijeke izvješena riječka trobojnica

P. N.

Naime, na današnji dan, prije 360 godina, Rijeka je dobila sadašnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave



Na balkonu zgrade Grada Rijeke (Korzo 16), danas je izvješena zastava, riječka trobojnica, i to u povodu godišnjice formiranja grba kojeg Grad Rijeka i danas koristi, priopćio je Ured Grada Rijeke.  


Naime, na današnji dan, prije 360 godina, Rijeka je dobila sadašnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave.


Gradsko vijeće Grada Rijeke još je 1998. godine usvojilo Odluku o grbu i zastavi kojom je utvrđeno da je gradska zastava trobojnica vodoravnih pruga tamnog karmina, zagasito zlatnožute boje i ultramarina s grbom u sredini.




No, tada je nadležno Povjerenstvo za davanje mišljenja u postupku odobravanja grba i zastave pri Ministarstvu uprave dalo negativno mišljenje na ovu zastavu s obrazloženjem u kojem među ostalim stoji da zastava nije u skladu s Pravilnikom prema kojem “grad za izradu zastave, u pravilu, koristi jednu boju”.


Također, u obrazloženju stoji i da “crveno-žuto-plavu boju, premda je u prošlosti bila u zastavi Rijeke, danas koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu, dakle iredentistička organizacija u Italiji”, što nije točno, piše u priopćenju.


 


Gradsko vijeće Grada Rijeke 2016. godine ponovno je donijelo odluku temeljem koje je od Ministarstva uprave opet zatraženo odobrenje za korištenje riječke trobojnice kao službene zastave Grada Rijeke. No, u 2018. godini zaprimljeno je rješenje Ministarstva uprave kojim je odbijen i taj zahtjev.


 


Stoga je 11. srpnja 2018. godine Grad Rijeka podnio tužbu Upravnom sudu u Rijeci radi poništenja spomenutog rješenja Ministarstva uprave. Odluku Upravnog suda Grad Rijeka još nije dobio.