Prostor za najmlađe

Na Trgu Sv. Barbare djeca dobila svoj kutak u centru grada Rijeke

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prostor na kojem su postavljene klupice za sjedenje, vaze s biljem i ormarić s knjigama i slikovnicama zamišljen je kao mjesto gdje će djeca moći posuditi i pročitati knjige te ih vratiti nakon čitanja, a u ormarić staviti i vlastite knjige koje su pročitali



RIJEKA – Na Trgu svete Barbare u Rijeci uređen je prostor u kojem su postavljene šarene klupice za čitanje, vaze s biljem i veseli ormarić s knjigama i slikovnicama koje će djeca moći posuditi ili zamijeniti vlastitim. Riječ je o projektu »Trg svete Barbare djeci« koji provodi Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić u sklopu programa Civilne inicijative u okviru projekta Europska prijestolnica kulture.


Otvaranje trga upriličeno je prigodnim programom koji su vodili učenici Fran Stupar i Dora Tibljaš, a prisutne su svojim prisustvom i recitacijama uveselili učenici OŠ – Scuola elementare »Gelsi« i učenici OŠ »Nikola Tesla« te volonteri Udruge Portić, Vlasta Tibljaš i Tomislav Knez koji su učenicima pročitali priče. Projekt su predstavile voditeljica projekta, Zorica Radojčić, predsjednica Udruge »Portić«, Maja Opašić te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.


Naime, prostor je zamišljen kao mjesto gdje će djeca moći posuditi, pročitati knjige i vratiti ih nakon čitanja, a u ormarić staviti i vlastite knjige koje su pročitali te tako podijeliti svoja književna iskustva. Osim čitanja, na trgu je predviđeno održavanje predstava, igrokaza, koncerata i radionica, a voditeljica projekta Zorica Radojčić nada se da će građani podržati inicijativu i da će projektom trg zaživjeti.




S obzirom da je Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić najpoznatija po provedbi programa »Tete i barbe pričalice«, predsjednica udruge, Maja Opašić nije skrivala svoje zadovoljstvo što je sastavni dio projekta upravo čitanje dječjih knjiga.


– Ovime je Portić ostvario jedan od svojih ciljeva i nadam se da će građani često svraćati te da će svi skupa učiniti živim jedan od riječkih trgova koji je do sada bio pomalo zapostavljen, kazala je.


Projekt je dio programa Civilne inicijative i akcije »Uključi se« u kojem su građani svojim prijedlozima imali mogućnost sudjelovanja u razvoju kvalitete života u gradu i to društvenim, umjetničkim i kulturnim djelovanjem.



– Europska prijestolnica kulture nisu samo velike predstave u kazalištu i na otvorenom, već i ovakve akcije koje su potekle od pojedinaca i njihove djelatnosti da kroz manje projekte daju svoj doprinos gradu u ovoj godini, kazao je Vojko Obersnel.


Uz navedene, u projektu je sudjelovala riječka umjetnica Mirna Sišul, koja je oslikala ormarić, a u provedbi su volonterski sudjelovali učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci te djelatnici BKS banke koja je uređenje trga pomogla i donacijom.



Ideja projekta jest da trg oživi i pretvori se u okupljalište svih generacija te postane mjestom druženja na kojem će se održavati razne radionice s djecom na otvorenom, predstavljanja dječjih knjiga te brojne druge aktivnosti.