Upisne kvote

Na Sveučilištu u Rijeci planiran upis 1.146 studenata poslijediplomske razine

Ingrid Šestan Kučić

Kvote će biti na razini prošlogodišnjih / Snimio V. Karuza

Kvote će biti na razini prošlogodišnjih / Snimio V. Karuza

Pored znanstvenoistraživačkih doktorskih studija na Sveučilištu sve je vidljivija velika ponuda i interes studenata za specijalističke poslijediplomske studije



Senat Sveučilišta u Rijeci usvojio je upisne kvote za poslijdiplomske studije, a prema riječima prorektorice za studente prof.dr. Snježane Prijić Samaržija te će kvote biti na razini prošlogodišnjih.


– Planiran je upis 1.146 studenta na studije psolijediplmoske razine, i to 355 na poslijediplomske doktorske studije i 791 na poslijediplomske specijalističke studije, što je gotovo identično prošlogodišnjim upisnim mjestima. Pored znanstvenoistraživačkih doktorskih studija koji su jedna od temeljnih kontinuiranih znanstvenih djalatnosti na Sveučilištu, sve je vidljivija velika ponuda i interes studenata za specijalističke poslijediplomske studije čiji su ishodi učenja više vezani uz specijalistička stručna znanja nego za znanstvena istraživanja. Bilježimo posebno veliku aktivnost na poslijediplomskim specijalističkim studijima na Medicinskom fakultetu, gdje se upisuje čak 18 programa te na Ekonomskom fakultetu gdje se upisuje 9 studija, kaže prorektorica.


Što se, pak, doktorskih studija tiče najveći broj, četiri studija, planira provesti Filozofski fakultet, a u skladu s tim imat će i najveću upisnu kvotu od 72 mjesta za doktorante. Medicinski fakultet s dva doktorska studija planira upisati 60 doktoranata, a Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu također na dva doktorska studija planira upisati 50 kandidata. S upisom 40 kandidata na doktorske studije planiraju Tehnički i Ekonomski fakultet, dok će Pomorski fakultet upisati 30 kandidata, a Pravni fakultet njih 25. Odjel za biotehnologiju na svoj doktorski studij planira primiti 20 kandidata, a Odjel za informatiku njih 10, dok najmanji broj doktoranata planira upisati Građevinski fakultet, svega 8 kandidata.