Važan projekt

Na Rujevici će se graditi helidrom, pomoć HGSS-u obećana i iz Grada Rijeke

Damir Cupać

HGSS u akciji na Tuhobiću

HGSS u akciji na Tuhobiću

Grad Rijeka prepustio je pravo građenja kako bi se riješilo pitanje slijetanja helikoptera, ne samo za HGSS. I dalje ćemo pratiti taj projekt, u okvirima naših proračunskih mogućnosti, kazao je jučer gradonačelnik Vojko Obersnel 



Grad Rijeka osigurao je 200.000 kuna za financiranje Gorske službe spašavanja – stanice Rijeka, te će sukladno proračunskim mogućnostima sudjelovati u pripremama za gradnju bazne stanice i helidroma na Rujevici. Što se tiče helidroma, tajnik riječkog HGSS-a Igor Petričić naglasio je da je helikopterska baza nezaobilazni čimbenik ne samo u sustavu zaštite i spašavanja, već i zdravstvu, odnosno sveukupnoj sigurnosti i zaštiti građana.



Iz gradskoga proračuna će se 20.000 kuna dodijeliti Hrvatskoj udruzi za obuku potražnih pasa, a predsjednik Udruge Vito Dundovich izvijestio je gradsku vladu da su u prošloj godini sudjelovali na devet inozemnih višednevnih vježbi, odnosno tečaja koji su u prosjeku trajali četiri dana.


– Dodatno je na području Republike Hrvatske odrađeno još pet višednevnih vježbi, dvije cjelodnevne vježbe, te jedna akcija traženja na području Kostrene i Sušačke drage. Vrlo bitno je napomenuti da je članica naše udruge u kolovozu prošle godine bila pozvana da sudjeluje na vježbi pod nazivom »Modul 6« u Mađarskoj. Uz redovne vikend vježbe s potražnim psima naši članovi prosječno su odradili jedan trening tjedno u okolici ili Rijeci, što iznosi 48 treninga. Većina članova uz redovnu obuku traženja sa psima u ruševinama dodatno obučava pse na treninzima poslušnosti po programu međunarodne organizacije spasilačkih pasa IRO, naveo je Dundovich.





– Projekt je došao do faze da se trenutno priprema glavni projekt za koji su financijska sredstva osigurana. Sveukupna sigurnost građana bez izgradnje adekvatnog helidroma nema alternativu. Nije prihvatljiv dosadašnji sustav helikopterskih baza smještenih samo u Splitu i Zagrebu, uvjeren je Petričić.


Trenutno se izrađuje projektna dokumentacija za građevinsku dozvolu za smještaj baze i helidroma. Potrebno je izraditi projekt, pri čemu se planira sufinanciranje kroz sredstva koja HGSS raspiše kroz natječaje za infrastrukturu stanica. Nakon toga financijska sredstva bi se prikupljala u sklopu razvojnih infrastrukturnih projekata HGSS-a te fondova EU-a.


Akcije na terenu


Prošle godine HGSS – Stanica Rijeka odradila je 54 akcije spašavanja na poziv. Na te akcije spašavanja HGSS Rijeka uputio je ukupno 321 člana.


– Intervencije su se provodile kroz 56 dana, od toga je bilo nekoliko višednevnih intervencija. U statistiku su uvrštene akcije kod kojih je HGSS Rijeka izašao na teren s ljudstvom, vozilima i tehnikom, tj. nisu uvrštene situacije pripravnosti kada su naši članovi bili spremni za polazak. Također nisu uvrštene situacije kada je pružena pomoć putem mobilnog telefona. Za vrijeme izvanrednih dežurstava smo imali pet akcija spašavanja kroz koje je pružena pomoć i spašeno šest osoba. Ovim se ponovo dokazala potreba za preventivnim prisustvom na događanjima u prirodi gdje sudjeluje veći broj osoba, kazao je Petričić.


On je dodao da su tijekom zime 2015. godine na području regionalnog sportsko-rekreacijskog centra na Platku bile 33 intervencije, te je spašeno i pružena neposredna pomoć za 113 unesrećenih ili ozlijeđenih osoba. Direktno su spašene 32 osobe, u potražnim akcijama tragalo se za 25 osoba, u dodatne četiri potrage uslijedilo je spašavanje devet osoba, dok je kroz tehničke intervencije pomoć pružena za osam osoba.


Stanje pripravnosti


– Tijekom organiziranih događanja u prirodi i na nepristupačnom terenu, tijekom kojih je povećana posjećenost ljudi, HGSS na terenu osigurava takve događaje slanjem dežurnih ekipa i vozila. Osim na izvanrednim događanjima, HGSS Rijeka dežura tijekom skijaške sezone na skijalištu Platak i osigurava pripravnost u turističkoj sezoni. Prošle godine odradili smo ukupno 21 izvanredno preventivno dežurstvo na raznim natjecanjima, manifestacijama i susretima, na Platku 95 dežurstava, dok je tijekom ljetne turističke sezone osigurano je 48-satno vikend-dežurstvo dva člana i interventnog terenskog vozila – naveo je Petričić.


Gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio je svim članovima riječkog HGSS-a na požrtvovanom radu, naglasivši važnost njihovog angažmana.


– Što se tiče helidroma, Grad Rijeka prepustio je pravo građenja kako bi se riješilo pitanje slijetanja helikoptera, ne samo za HGSS. I dalje ćemo pratiti taj projekt, u okvirima naših proračunskih mogućnosti, zaključio je Obersnel.