Čuvanje djece je "in"

Na Narodnom učilištu kreće novi program: Buduće dadilje sutra u školskim klupama

Ingrid Šestan Kučić

Do sada je interes iskazalo 60 kandidata. Polaznici će ukupno završiti 400 sati programa koji bi trebao trajati tri i pol mjeseca, a osposobit će ih za samostalnu skrb o zdravlju i sigurnosti djeteta do 14 godina života



RIJEKA Narodno učilište stvorilo je sve preduvjete za provedbu programa osposobljavanja za poslove dadilje, a prema najavama ravnateljice Heni Strčić, prva će generacija polaznica nastavu početi slušati već 27. ožujka. Do sada je interes za program iskazalo 60 kandidata, a postupak upisa upravo je u tijeku.


Uvjeti za pohađanje programa najmanje su trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i uvjerenje obiteljskog liječnika o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova dadilje.


Polaznici će ukupno završiti 400 sati programa koji bi trebao trajati tri i pol mjeseca, a za što će morati izdvojiti 5.800 kuna. Narodno učilište već ima iskustva u provođenju programa za dadilje, međutim za razliku od dosadašnjeg programa koji je osposobljavao dadilje za čuvanje djeteta do 3. godine života, novi program predviđa osposobljavanje za čuvanje djece do 14. godine.




– Teorijska nastava i vježbe održavat će se u učionicama i kabinetu u Narodnom učilištu svaki dan po tri do četiri sata, a svi predavači, osim mentora praktične nastave, već su sudjelovali u realizaciji našeg prvog programa osposobljavanja za poslove dadilje. Praktična će nastava biti organizirana u Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe »Ivana Brlić Mažuranić« Lovran i dijelom u njihovom podcentru na Potoku, a po završetku svakog predmeta polaže se pismeni ispit, ističe Strčić.



 Posao dadilje moći će obavljati osobe koje imaju najmanje srednjoškolsko obrazovanje te su istovremeno stručno osposobljene za tu djelatnost, no tim poslom mogu se bez dodatne edukacije baviti i osobe koje imaju završen studij predškolskog odgoja, bez obveze stručnog osposobljavanja. Ujedno se smatra da stručnu osposobljenost za dadilju imaju i osobe koje imaju završen pedagoški, psihološki, edukacijsko-rehabilitacijski te studij socijalnog rada, kao i studij sestrinstva, uz uvjet pohađanja dijela programa stručnog osposobljavanja za dadilju, koji se odnosi na pedagoške predmete.



Upis u radnu knjižicu


Dadilje će pohađati teorijski dio programa u trajanju od 178 sati, vježbe u trajanju od 72 sata, te praktičnu nastavu u trajanju od 150 sati, a u redovitoj nastavi nastavni plan i program izvodit će se u cjelini s obrazovnom skupinom, a po završetku praktične nastave kandidati će polagati završni ispit koji obuhvaća usmenu i praktičnu provjeru stručnih sadržaja te će dobiti uvjerenje o osposobljenosti za poslove dadilje koje se upisuje u radnu knjižicu.


Po završetku programa kandidati će steći kompetencije kojima će moći samostalno skrbiti o zdravlju i sigurnosti djeteta do 14. godina života, obavljati djelatnost dadilje prema zakonskim propisima i pravilima struke, komunicirati s djecom, roditeljima i suradnicima na primjeren način, skrbiti se o emocionalnom, tjelesnom, intelektualnom i socijalnom razvoju djeteta, provoditi njegovu uravnoteženu, raznovrsnu i zdravu prehranu, provoditi higijenu i odijevanje djeteta rane, predškolske i školske dobi, organizirati školske obveze i ostale aktivnosti prema uputi roditelja, primijeniti pravila zaštite na radu te zaštite od požara i pružanje prve pomoći.  

Ugovori s roditeljima


Dadiljama će te kompetencije omogućiti da istovremeno čuvaju najviše šestero djece, a u tom broju smije biti i dadiljino dijete do 10 godina. Međutim, među djecom ne smije biti više od jednog djeteta mlađeg od godinu dana te se u tom slučaju ukupan broj djece smanjuje za jedan, s obzirom na to da se radi o djetetu koje zahtijeva posebnu dodatnu brigu i skrb pa se iz tog razloga broj djece umanjuje. Propisano je i da se, u obavljanju djelatnosti dadilje, može čuvati, brinuti i skrbiti najviše o jednom djetetu s teškoćama u razvoju.


 Prema zakonskim odredbama, rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti izdavat će nadležni obiteljski centri koji će ujedno voditi i Registar dadilja, a roditelji će s dadiljama sklapati i posebne ugovore. Istovremeno, dadilja će moći zaposliti i pomoćnu dadilju, koja nužno neće morati imati završenu edukaciju za taj program.


Dadilje će biti kontrolirane od strane inspekcija, a podlijegat će i zdravstvenom nadzoru te će morati uplatiti osiguranje u slučaju štete. Zakon predviđa i novčane kazne u iznosu od tisuću do pet tisuća kuna ukoliko se dadilje i pomoćne dadilje ne budu pridržavale propisa u okviru svojih registriranih djelatnosti.