Maškare i snijeg

Na Maškarani Platak “ki kako umi i more”

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Za prijavljene maškarane grupe i pojedince autobus s Delte kreće u 10 sati, u Čavlima je u 10.30, a povratak s Platka je u 17 sati. Ostali mogu koristiti redovnu linju 12B, koja s Delte kreće u 9 sati, a u Rijeku se vraća u 17 sati



RIJEKA »Ki kako umi i more« slogan je i ovogodišnjeg, 18. po redu Maškaranog Platka, jedinstvene manifestacije koja spaja maškare i snijeg, koju sutra na prostoru u i ispred Velikog doma na Platku organizira Turistička zajednica općine Čavle, pod pokroviteljstvom općine Čavle, u suradnji s Velikim domom Platak te DVD-om Čavle, GSS-om, GSC-om i Promexom, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović kazao je kako je Maškarani Platak manifestacija poznata po dobroj zabavi i neformalnom maškaranom druženju.


– Posebnost ove omiljene fešte upravo je lokacija na kojoj se sve odvija – Platak pod snijegom, a prema vremenskoj prognozi snijega bi trebalo biti, i to dosta. Naime, najavljene su veće količine snježnih padalina u petak poslijepodne. Međutim, ako se to ne dogodi, a prognoze budu loše, manifestacija će biti otkazana, o čemu ćemo u petak obavijestiti javnost.


Voditelj programa bit će popularni Davor Jurkotić, a sve će nas zabavljati Unique Music Show (Šteki), uz animacijski program – kazao je Ljubobratović, dodajući kako će za sve prijavljene maškarane grupe i pojedince biti organiziran autobusni prijevoz koji s Delte kreće u 10 sati, a u Čavlima je u 10.30 sati, dok je povratak istog autobusa s Platka za Rijeku u 17 sati. Također, Ljubobratović je podsjetio kako građani koji odluče ići na Platak kao gledatelji mogu koristiti redovnu linju 12B, koja s Delte kreće u 9 sati, a u Rijeku se vraća u 17 sati, a povratna karta je »cvikalica« četvrte zone.





Manifestacija Maškarani Platak počinje u subotu u 12 sati, okupljanjem prijavljenih ispred Velikog doma, u 13 sati je početak natjecanja, u 14 ručak te u 15 sati proglašenje pobjednika. Prijave su u tijeku, pa se maškarane grupe i pojedinci mogu prijaviti na e-mail adresu [email protected] ili u subotu, pred početak natjecanja.



Novinarima se obratio i direktor Turističkog ureda TZO Čavle Ivan Salamon, koji je kazao kako je ova priredba zamišljena kao druženje maškara u jednom posve drugom ambijentu i to je jedan od razloga sve većem odazivu maškara, ali i onih koji se nisu maskirali već su došli vidjeti i osjetiti jedan drukčiji svijet.


– Svake godine pregršt je maštovitih maski kao i njihovih alegorijskih kola, koja nije lako dovesti na Platak po ne baš idealnom vremenu. No, maškare uvijek iznova dokazuju kako ih ništa ne može spriječiti u ludovanju i zabavi. Sudionici svake godine iznenade svojim predstavljanjem, maskama i načinu spusta niz snježni brežuljak na Platku.


Tako smo do sada imali i havajske plesačice na skijama, kupače na madracima na napuhavanje, spuštanje na trosjedu i mnogo, mnogo drugih originalnih zamisli. Tu se ne mjeri brzina, najvažnije je stići do kraja i ostaviti dobar umjetnički dojam na ocjenjivački žiri. Toga se dana pije zasigurno najbolje kuhano vino, barem prema ocjenama konzumenata, čije je mišljenje ipak najvažnije.


Svatko također dobije i porciju fažola. Podjela medalja i darova dobitnicima stvori toliko dobru atmosferu, da nije posve jasno tko je dobio medalju, a tko nije. Pjeva se i pleše bez iznimke, a svake se godine broj stalnih posjetitelja povećava. Neka vas ne zabrinjavaju snijeg i hladnoća, za Maškarani Platak treba vam samo maska i dobra volja.


Sve je ostalo manje važno. Očekujemo i vaš jedinstven spust na Platku – poručio je Salamon. Dodao je kako ova manifestacija doprinosi i turističkom prometu, odnosno povećanju broja noćenja, pa je tako Veliki dom skoro u cijelosti već popunjen za predstojeći vikend.