Industrijska zona Bakar

Na Kukuljanovu od ovog ljeta dvjestotinjak zaposlenih više, u zonu stiže i – dječji vrtić

Sanja Gašpert

Na snagu je stupio novi Urbanistički plan uređenja Industrijske zone Bakar

Na snagu je stupio novi Urbanistički plan uređenja Industrijske zone Bakar

Osim novih poslovnih objekata, planirani su i sadržaji koji će dodatno upotpuniti ponudu zone, poput dječjeg vrtića, vatrogasnog doma, te ugostiteljskih objekata i manjih poslovnih hotela kapaciteta do 80 ležajeva



Novi Urbanistički plan uređenja Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu, koji je izradila tvrtka Jurcon Projekt d.o.o. iz Zagreba, nedavno je stupio na snagu.


– Nakon petnaest godina od donošenja Urbanističkog plana uređenja Radne zone R-27 Kukuljanovo i Urbanističkog plana uređenja Radne zone R-29/I Kukuljanovo, pokazala se potreba za njihovim izmjenama i dopunama, kao i njihovom objedinjavanju u jedinstveni urbanistički plan uređenja, kako bi se postojećim i novim investitorima dodatno omogućilo lakše, brže i kvalitetnije poslovanje i izgradnja objekata od značaja za razvoj gospodarstva na području Grada Bakra. Naime, tijekom posljednjih desetak godina intenzivnog razvoja zone, potvrdila su se predviđanja da će zona postati gospodarsko središte cijele Primorsko-goranske županije. Moderne tehnologije u poslovanju postojećih i zahtjevi potencijalnih investitora, nametnule su potrebu izrade novog objedinjenog i poboljšanog urbanističkog plana koji će poduzetnicima pružiti veću mogućnost, odnosno fleksibilnost u poslovanju – kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.


Proširena ponuda


Prema novom UPU-u, dosadašnja ograničavajuća maksimalna visina objekta povećana je s 12 na 50 metara, nije ograničen broj etaža, smanjena je minimalna udaljenost objekta od granice sa susjednim parcelama, povećana je i površina predviđena za gospodarsku namjenu, ugrađene su odredbe koje su zbog konfiguracije terena otežavale projektiranje infrastrukture. Klarić ističe i važne novine koje donose odredbe novog Urbanističkog plana, a odnose se na planiranje novih sadržaja koji će dodatno upotpuniti kapacitete, odnosno cjelokupnu ponudu zone.




Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra


Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra



– Radi se o površinama planiranim za smještaj određenih društvenih djelatnosti kao što je dječji vrtić i vatrogasni dom. Isto tako, predviđene su lokacije za ugostiteljske objekte i manje poslovne hotele kapaciteta do 80 ležajeva – ističe Klarić.


Dodaje kako sve prognoze nastavka rasta Industrijsku zonu Kukuljanovo stavljaju u poziciju prepoznate i značajne destinacije za sigurno ulaganje i poslovanje, kako domaćih, tako i stranih investitora. Značajna financijska sredstva koje je Grad Bakar uložio u cjelokupni postupak donošenja novog objedinjenog Urbanističkog plana uređenja Industrijske zone Bakar, nužan su preduvjet u daljnjem kvalitetnom razvoju zone.


Ovoga proljeća i ljeta Industrijska zona Bakar na Kukuljanovu postaje bogatija za još niz novih poslovnih subjekata. Naime, tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci na području Industrijske zone započet će s poslovanjem sljedeće tvrtke: Brtvaplast, Euromodul, Kaltenberg, Ralu logistika d.o.o., tvrtka Adria čelik i Orada Adriatic. Sve ove tvrtke prepoznale su mnogobrojne poslovne prednosti zone te su nastavile svoje razvojne i investicijske cikluse upravo na prostoru Industrijske zone Bakar. Tvrtka Brtvaplast, čija je osnovna djelatnost proizvodnja specifičnih plastičarsko-gumarskih proizvoda kako za potrebe obrtništva i građevinske industrije, tako i za potrebe domaćinstava, na zemljištu površine 6.030 m² u neposrednoj blizini Lesnine i Plodina, kupila je nedovršeni gospodarski objekt čiji se dovršetak rekonstrukcije očekuje u lipnju ove godine.


Vrijedne investicije


Ukupna vrijednost investicije iznosi 10.000.000 kuna, a tvrtka planira zaposliti ukupno 20 djelatnika.


Tvrtka Euromodul, kao vodeći proizvođač urbane i reklamne opreme, kontejnera i modularnih objekata u Europi, pronašla je svoj interes za proširenje poslovanja u Industrijskoj zoni Bakar. Nasuprot poslovne zgrade Industrijske zone d.o.o. na dijelu platoa radne oznake A3 površine 13.655 m², započela je izgradnja građevine čije se dovršavanje planira u lipnju ove godine. Ukupna vrijednost investicije iznosi 26.000.000 kuna, a planira se zaposliti 80 djelatnika.


Konstantan razvoj Industrijske zone Bakar, posebno izražen u posljednjih 10 do 15 godina, prepoznat je ne samo u okvirima Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske, već i bliskim zemljama Europske unije. Tako je krajem 2016. godine, nakon višemjesečnih razgovora proveden natječaj i potpisan ugovor s tvrtkom Kaltenberg Adria d.o.o. koja je u tijeku izgradnje svoje proizvodno-poslovne zgrade u zoni.


Završetak investicije od čak 70.000.000 kuna planira se u lipnju ove godine, a tvrtka će zaposliti 50 djelatnika. Na površini od 3.392 m² pri kraju je izgradnja hlađenog pretovarnog skladišta tvrtke Ralu logistika. Objekt će biti maksimalne visine 12 metara i sastojat će se od prizemlja u kojem će biti smješteni hlađeni skladišni prostori i kata na kojem se planiraju smjestiti uredski prostori. Nakon tehničkog pregleda objekta očekuje se i izdavanje uporabne dozvole, odnosno početak poslovanja objekta čija je procijenjena vrijednost oko sedam milijuna kuna. U novom logističko-distributivnom centru planira se zaposliti 25 djelatnika.


Završetak platoa


Skori završetak izgradnje platoa oznake B 5.2 i pripadajuće prometnice nova je i značajna zajednička investicija Grada Bakra, koji investira izgradnju prometnice, i Industrijske zone d.o.o. koja financira ravnanje, odnosno građenje pripadajućih platoa oznake B 5.2. Do kraja travnja ove godine očekuje se završetak izgradnje i ishodovanje uporabne dozvole. Nakon ishodovanja građevinske dozvole i potpisivanja ugovora s tvrtkom Goran graditeljstvo d.o.o. iz Delnica, u vrijednosti od 5.305.700,15 kuna, 19. rujna prošle godine započeli su radovi na ovom interesantnom projektu.


Naime, za potrebe intenzivnijeg razvoja poduzetništva malih i srednjih poduzeća u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, neophodno je bilo krenuti u izgradnju niza manjih platoa s internom prometnicom kao i pratećom infrastrukturom. Ukupna površina zahvata iznosi 27.763 m². Na platou je planirano 9 novih manjih građevinskih parcela površina od 2.000 do 5.000 m², koje će brojnim zainteresiranim poduzetnicima omogućiti kvalitetan budući smještaj i izgradnju objekata.