Deset izlagača

Na Korzu traje Sajam autohtonih proizvoda

Ljiljana Hlača

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić



RIJEKA Na Korzu, kod stare pošte, počeo je sajam autohtonih proizvoda PGŽ-a u organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj. Jučer su se u prodaji našli domaći sir (ovčji, kravlji), med, slastice, suhomesnati proizvodi, ukrasni predmeti, likeri i drugo. Sajam ostaje otvoren do petka, proizvođači dolaze iz Gorskog kotara, priobalja i kvarnerskih otoka, a prednosti ovakvih događaja za male proizvođače su besplatni štandovi i podmirenje troškova potrebnih za prodaju, poput struje. Ovo nije prvi put da su domaći proizvodi na Korzu.


Početkom ljeta organiziran je sličan takav sajam, a ovog puta prvi put prodaja je organizirana u plavo-zelenim kućicama. Ovakav tip kućica će s vremenom zamijeniti bijele kućice. Sajam je razgledao i župan Primorsko- goranske županije Zlatko Komadina koji je tom prilikom rekao da je cilj ovakvih događaja promocija autohtonih proizvoda i jačanje tržišta.


– Primorsko-goranska županija ima prirodnu raznolikost i mogućnost proizvodnje ekohrane i proizvoda sa svih strana i ovo je naš poticaj da se ti proizvođači predstave te da naši građani mogu kupiti, ali i da od toga napravimo i turistički proizvod – rekao je župan Komadina. Dodajući da će uskoro u Primorskoj kući otvoriti prostor gdje će se moći kupiti takvi proizvodi.




Imamo sjajnih proizvođača, to su male količine, ali sve je izvrsno, rekao je župan Zlatko Komadina. Kako saznajemo od ravnatelja Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Dalibora Šoštarića u ovih tjedan dana predstavit će se 10 izlagača s provjerenom kvalitetom proizvoda. Riječ je o suradnicima s kojim Centar surađuje kroz četiri ceste – ceste meda, vina, sira i plodova gorja – rekao je Šoštarić.