Ekstra kvaliteta

Na Korzu se do četvrtka prodaju autohtoni proizvodi Primorsko goranske županije

Biljana Savić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

EU ovim ljudima treba odati priznanje i dati plaketu, a onima koji uspiju od toga živjeti treba skinuti kapu, kazao je župan



RIJEKA Samo stoga što se bave proizvodnjom i što se trude opstati u ovim globalnim otežanim uvjetima EU ovim ljudima treba odati priznanje i dati plaketu, a onima koji uspiju od toga živjeti treba skinuti kapu, kazao je župan Zlatko Komadina za izlagače i proizvođače koji sudjeluju na Promociji i prodaji autohtonih proizvoda PGŽ-a koja se u organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj održava na Korzu do 22. rujna.


Obilazeći izložbu župan je jučer kušao brojne, a i kupio poneke proizvode kao što su sirup od aronije, rakija od meda, sir, med i suhomesnati proizvodi. Na izložbi se predstavlja dvanaest proizvođača autohtonih proizvoda, među kojima su proizvođači meda, sira, maslinovog ulja, proizvođači proizvoda od jagodičastog i bobičastog voća, suvenira i mesnih prerađevina, a sudjeluju i sva četiri LAG-a koji s područja PGŽ-a te Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara.


Na štandovima je i ovčji sir i maslinovo ulje s Krka, kravlji sir s Grobnika, med iz zaobalja te pekmezi, marmelade, likeri i sokovi, suveniri, mesne prerađevine i med iz Gorskog kotara.




– Naša županija je jedna od najbogatijih u ovom dijelu Europe po svojoj autohtonoj, zdravoj hrani i pićima, to je mali prostor i nije zastupljena kvantiteta, ali je kvaliteta vrhunska, a o ekologiji da ne govorimo.


PGŽ na razne načine pomaže ovim proizvođačima, i dalje ćemo pomagati OPG-ove, bilo kroz kredite savjetodavne usluge ili edukaciju, a i država tu igra ulogu na način da regulira cijene uvoznih proizvoda koje ne smiju biti puno jeftinije od domaćih proizvoda, jer su puno lošije kvalitete od naših proizvoda, kazao je župan.


Naglasio je da je manifestacija organizirana pod pokroviteljstvom Županije i u organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, s ciljem jačanja promocije i tržišta autohtonih proizvoda županije.


– Proizvođači autohtonih proizvoda su iz ruralnog kraja naše županije pa je promocija njihovih proizvoda promocija kraja u kojemu žive, odnosno Gorskog kotara, zaobalja i otoka, kazao je Komadina.