Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
'Od emancipacije do Holokausta'

foto Na Korzu izložba Sanje Simper o Židovima u Rijeci i Opatiji od 1867. do 1945.

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2019. u 13:57 2019-01-22T13:57:05+01:00

Autorica izložbe Sanja Simper kazala je kako ova izložba, koja je 2013. godine bila postavljena u Muzeju grada Rijeke, rekonstruira povijest stradanja židovske zajednice Rijeke i liburnijske Istre u holokaustu

RIJEKA Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, na gradskim panoima na riječkom Korzu postavljena je izložba autorice Sanje Simper, »Od emancipacije do Holokausta: Židovi u Rijeci i Opatiji 1867. – 1945.«, koju su obišli riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, autorica izložbe i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut.

– Ova je izložba uvod u program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u sklopu kojega će u četvrtak u Gradskoj vijećnici u Rijeci biti predstavljena knjiga s istom temom, a u petak će biti održan i prigodan program na Židovskom groblju na Kozali. Također, kao svake godine i riječke osnovne škole pripremile su i provode prigodne programe na ovu temu. Sve to važno je kako bismo poslali poruku sjećanja na stradanja koja su rezultat politike nacizma i fašizma, a koje se u nekim dijelovima Europe, pa i Hrvatske i danas pozivaju s opravdanjem i nedovoljnom kritikom ovakve tragedije, jer su po nekim tumačenjima za to bile krive vjere ili politička opredjeljenja, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Autorica izložbe Sanja Simper kazala je kako ova izložba, koja je 2013. godine bila postavljena u Muzeju grada Rijeke, rekonstruira povijest stradanja židovske zajednice Rijeke i liburnijske Istre u holokaustu.

Sanja Simper, izložba, holokaust, Židovi u Rijeci i Opatiji, snimio Marko GRACIN

– Izložba je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada u Državnom arhivu u Rijeci, ali i arhivima u Italiji, Izraelu i Srbiji, a ujedno je i dio mog postdiplomskog rada na tu temu. Donosi obilje arhivske građe i fotografija iz privatnih arhiva, kao i usmenih i pismenih iskaza. Svakako treba govoriti o onome što se dogodilo i isticati značaj antifašizma u svemu tome, treba raščistiti s povješću, kako se takvo zlo ne bi ponovilo, kazala je Simper, dodajući kako je izložba prevedena i na talijanski jezik.

Postavljena kronološki i tematski te slijedom društveno-političkih mijena u području, izložba na 20 panoa prikazuje razdoblje od najvećeg procvata zajednice ostvarenog nakon priznanja građanskih i političkih prava Židova u Austro-Ugarskoj Monarhiji 1867. do njezinoga stradavanja u rasnim progonima fašističke Italije i nacističke okupacijske vlasti 1938. – 1945., u kojima je ova zajednica gotovo nestala.

Arhivskim dokumentima, novinskim člancima, usmenim i pisanim svjedočanstvima i fotografijama, uglavnom nepoznatim široj javnosti, izložba dokumentira tragično i mračno razdoblje ljudske povijesti, progone onih koji su smatrani drugačijima, bilo rasno, vjerski ili politički. Izložbu autorice Sanje Simper, u organizaciji Grada Rijeke moguće je razgledati do 1. veljače.

Sanja Simper, izložba, holokaust, Židovi u Rijeci i Opatiji, snimio Marko GRACIN

Sanja Simper, izložba, holokaust, Židovi u Rijeci i Opatiji, snimio Marko GRACIN

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.