Slavlje u Rijeci

Na Koblerovom trgu obilježen Badnjak po julijanskom kalendaru

Helena Fogas

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN



RIJEKA Na Koblerovom trgu u Rijeci je održan tradicionalni program uz gastrofeštu kojom je proslavljen Badnjak koji pravoslavni vjernici obilježavaju po Julijanskom kalendaru. Na trgu se okupilo veliko mnoštvo Riječana, a građanima je podijeljeno 150 porcija posne hrane, liganja, bakalara, ali i vina.


Slavlju su se pridružili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović te predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke Mile Opačić. Hranu je blagoslovio paroh riječki Mile Kostić.


Foto Marko GRACIN


Foto Marko GRACIN





Ovom je prigodom riječki gradonačelnik svima okupljenima čestitao Božić, kazavši kako je ovo slavlje bilo čak deseto u nizu obilježavanja pravoslavnog Badnjaka u javnom prostoru.



Po ovome se, kazao je Obersnel, Rijeka ističe kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj a “to mnogo govori o načinu života u Rijeci i još jednom pokazuje da naš slogan Europske prijestolnice kulture Luka različitosti nije samo fraza”.



Proslava na Koblerovom trgu održala se u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine PGŽ-a Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, SKD-a Prosvjeta pododbora Rijeka i Zajednice Srba Rijeka.



Okupljenim građanima je tom prigodom podijeljeno 1500 porcija posne hrane.


Protojerej-stavrofor Mićo Kostić, riječki paroh, u izjavi za novinstvo je, uz čestitke vjernicima ocijenio da su međunacionalni odnosi i odnosi među religijama u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji vrlo dobri.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je tradicionalno posjetio vjernike na Koblerovom trgu, istaknuo je da se u Rijeci prvi put u Hrvatskoj, prije 10 godina počelo obilježavati Badnjak za vjernike pravoslavne vjere na javnom prostoru. To govori o načinu života u Rijeci, te da slogan projekta EPK 2020, »Luka različitosti«, nije samo fraza, naveo je gradonačelnik.


Prije slavlja na Koblerovom trgu, sveta liturgija je održana ujutro u pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u Rijeci, a paljenje badnjaka održat će se navečer u crkvi sv. Đorđa na Bulevardu, također u Rijeci.


Proslava se održava u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpske pravoslavne crkvene općine u Rijeci, SKD »Prosvjeta« pododbora Rijeka i Zajednice Srba Rijeka.