Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
17. siječnja 2020.
Manje lijepa strana ljeta

Na Klinici za dermatovenerologiju KBC-a Rijeka najviše pacijenata s ubodima komaraca

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 8. kolovoz 2015. u 9:41 2015-08-08T09:41:00+02:00

Liječnici su zadovoljni što je među pacijentima manje onih s opeklinama stečenim sunčanjem, kao i s ostalim vrstama tipično ljetnih kožnih bolesti, što je rezultat dobre edukacije

 Na Klinici za dermatovenerologiju KBC-a Rijeka ovog ljeta nema puno posla. Liječnici su zadovoljni što je među pacijentima manje onih sa opeklinama stečenim sunčanjem, a malo je i pacijenata s ostalim vrstama tipično ljetnih kožnih bolesti, što je rezultat dobre edukacije. Ima, međutim, problema s ubodima komaraca, posebno među djecom, a bilo je i slučajeva uboda krpelja.

Dr. Liliana Soša Stojnić u alergološkoj ambulanti ima dosta takvih slučajeva, jer se, kaže, djeca zbog svrbeža češu, mjesto ugriza se inficira i na kraju stignu do dermatologa.

Burne alergije

– Kod djece inače zna biti pojačana reakcija na ubod komaraca, duže traje i teže je kontrolirati dijete da se ne češe. Ipak, ne preporučuje se na dječju kožu nanositi repelente, bolje je djelovati preventivno, staviti mreže na prozore i postaviti preparate za rastjerivanje komaraca. Postoje i posve prirodni preparati od limunove trave, govori dr. Soša Stojnić.

Ne crnoj odjeći

 Dermatolozi upozoravaju na oprez s nanošenjem parfema i fitoalergenima, te biljkama koje u dodiru sa suncem djeluju fototoksično. Sredstva za sunčanje preporučuju nanijeti 30 minuta prije sunčanja da bi djelovala. Također podsjećaju da sredstva s visokim zaštitnim faktorom nemaju tu moć zaštite ako se nanesu u pretankom sloju. Nije preporučljivo nositi ni crnu odjeću, zbog pigmenta boje koje imaju crne tkanine. Protektivnu ulogu koži po jarkom suncu može omogućiti i prehrana zelenim lisnatim povrćem i žitaricama ili tabletama koje sadrže niacin.

I ovog ljeta ima uobičajenih ljetnih kožnih problema, uzrokovanih alergijskom reakcijom na nanošenje parfema, te fitofotodermatitisa zbog dolaska u kontakt s alergenim biljkama u prirodi. Te vrste alergija mogu biti prilično burne, s mjehurima i upalom kože, a događaju se preosjetljivim osobama koje kose travu, hodaju kroz šumu i u dodiru su s raznim raslinjem, koje po sunčanom vremenu zna reagirati alergeno. Osim što se takve osobe trebaju kloniti mogućih mjesta s alergenima, daje im se lokalna terapija s kortikosteroidima, pogotovu ako je zahvaćena veća površina kože. Među biljkama koje mogu prouzročiti fitofotoalergijsku reakciju su čak i peršin, rajčica, smokva i neke druge koje se mogu naći u svakom primorskom vrtu, ali na njih ne reagiraju sve osobe podjednako.

Hladni oblozi

Ovog ljeta nema slučajeva s opeklinama od meduza, a malo je i uboda osa, stršljena i obada. Ipak, osobe koje su alergične, trebaju pomoć liječnika, pogotovu ako je ubod u predjelu glave i vrata. I same si mogu pomoći hladnim oblozima i tabletama antihistaminika, koje mogu kupiti u svakoj ljekarni. Dr. Soša Stojnić ne preporučuje lokalnu primjenu antihistaminika u vidu masti i krema, jer one također znaju izazvati neželjenu reakciju.

Što se tiče alergija na sunce, usred ljeta ih je manje nego na početku ljeta, a sada se pojačavaju bolesti poput rozacee i lupusa. Ima i slučajeva impetiga, kožnih infekcija koje se manifestiraju crvenilom na izloženim dijelovima tijela, često s mjehurićima i najčešće kod djece. Ako se infekcija proširi, mora se liječiti antibioticima. Sunce na neke kožne bolesti djeluje i blagotvorno, podsjećaju na Klinici. Takve su psorijaza i atopijski dermatitis, jedna vrsta kroničnog ekcema.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!